Penggunaan Pisang Boleh Mencegah Hipokalemia, Benarkah?

, Jakarta - Keadaan ketika kadar kalium dalam aliran darah berada di bawah had normal disebut hipokalemia. Biasanya, badan mempunyai kadar kalium yang berkisar antara 3,6 hingga 5,2 milimolar / liter (mmol / L). Sekiranya tahap kalium badan dikurangkan hingga di bawah 2.5 mmol / L, maka keadaan ini mesti dirawat kerana boleh menyebabkan kematian.

Hipokalemia dicirikan oleh gejala cirit-birit dan muntah serta kelemahan. Terdapat beberapa kaedah rawatan yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah ini. Tetapi tentu saja, pencegahan selalu lebih baik daripada mengubati. Salah satu cara untuk mencegah hipokalemia adalah dengan kerap mengonsumsi pisang, kenapa?

Pisang kaya dengan Kalium

Mencegah penurunan kadar kalium badan alias hipokalemia boleh dilakukan dengan memakan makanan yang kaya dengan kalium, salah satunya adalah pisang. Dalam satu pisang, terdapat nutrien seperti kalium, karbohidrat, protein, serat, magnesium, mangan, dan vitamin A, B, dan C. Sebenarnya, kandungan nutrisi dalam pisang dapat memberikan manfaat kesihatan bagi tubuh.

Kalium adalah sebatian elektrolit yang sangat penting untuk kerja saraf dan otot, terutama otot jantung. Kalium bertanggungjawab untuk mengatur tekanan darah. Tahap kalium dalam badan akan dikawal oleh buah pinggang. Sekiranya kadar kalium berlebihan, ginjal mengeluarkan kalium dari badan melalui peluh atau melalui air kencing.

Tahap kalium dalam badan bergantung pada kadar natrium dan magnesium. Natrium yang berlebihan dalam badan meningkatkan keperluan tubuh untuk kalium, sementara kekurangan magnesium dapat disertai dengan hipokalemia. Sekiranya tahap kalium rendah, ini boleh menyebabkan kelemahan otot, aritmia, dan gangguan fungsi jantung.

Baca juga: Apa Yang Berlaku Apabila Seseorang Mempunyai Kandungan Kalium Tinggi

Orang yang mempunyai hipokalemia dalam kes yang lebih teruk boleh diberikan suplemen kalium. Makanan tambahan ini boleh diambil secara oral atau melalui IV. Walau bagaimanapun, beberapa makanan adalah sumber kalium yang baik, seperti pisang.

Pisang terkenal sebagai sumber kalium yang cukup enak dan mempunyai rasa yang pasti disukai oleh sesiapa sahaja. Dengan hanya memakan sebiji pisang seberat 118 gram, anda sudah mendapat 422 mg atau 12 peratus daripada keperluan kalium harian anda.

Sekiranya anda mengatakan yang terbaik, sebenarnya terdapat banyak jenis makanan lain yang mempunyai kalium yang lebih tinggi di dalamnya. Makanan ini merangkumi:

 • Kentang;
 • Keledek;
 • Shell;
 • Bayam;
 • Kacang;
 • Alpukat;
 • Buah FIG;
 • Kiwi;
 • Jingga;
 • Tomato;
 • Susu;
 • Mentega kacang; dan
 • Gandum.

Baca juga: Waspada, ini adalah 2 komplikasi yang berlaku akibat hiperkalemia

Rawatan Hipokalemia

Terdapat pelbagai cara untuk mengubati hipokalemia, bergantung pada jenis gejala yang timbul. Secara umum, kekurangan kalium diatasi dengan yang berikut:

 • Merawat penyebab kekurangan kalium. Sekiranya keadaan ini berlaku kerana cirit-birit dan muntah, doktor akan menetapkan ubat untuk merawat cirit-birit dan muntah. Sekiranya banyak kalium terbuang melalui air kencing, maka beberapa jenis ubat yang mungkin diresepkan adalah:
 • Inhibitor enzim penukaran Angiotensin (perencat enzim penukaran angiotensin). Penyekat reseptor Angiotensin II (penyekat reseptor angiotensin).
 • Diuretik hemat kalium. Kumpulan ubat ini masih boleh berfungsi sebagai diuretik, tetapi tidak menyebabkan perkumuhan kalium melalui air kencing. Contoh ubat dari kumpulan ini adalah triamterene dan amiloride.
 • Antagonis aldosteron selektif.

Sementara itu, untuk memulihkan kadar kalium, penghidapnya dapat diberikan suplemen kalium yang diambil secara oral atau infus, yang biasanya kalium klorida (KCl). Bagi orang dengan hipokalemia yang juga menderita batu kalsium di dalam badan atau orang yang mengalami asidosis teruk, anda boleh mengambil kalium sitrat sebagai pengganti kalium klorida.

Baca juga: Jenis Rawatan untuk Mengubati Hiperkalemia

Sekiranya anda mengalami gejala yang serupa dengan hiperkalemia, tidak ada salahnya bercakap dengan doktor anda di aplikasi memastikan. Gunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor yang wujud di untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pisang 101: Fakta Pemakanan dan Faedah Kesihatan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Hipokalemia.
Pertubuhan Kebangsaan untuk Gangguan Rare. Diakses pada tahun 2020. Hipokalemia.