Mengangkat Berat Berat Sebab Hernias, Mitos atau Fakta?

, Jakarta - Hernia berlaku apabila sebahagian atau seluruh tisu atau organ keluar dan menonjol melalui celah atau bukaan di dinding otot yang menyebabkan benjolan. Pada dasarnya, otot-otot badan mampu menyokong organ-organ badan. Ketidakupayaan otot untuk menyokong organ badan ini menyebabkan hernia.

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan anda mengalami penyakit ini. Salah satunya mengangkat berat terlalu kerap, sekurang-kurangnya itulah yang difikirkan oleh kebanyakan orang mengenai gangguan kesihatan ini. Namun, adakah benar bahawa mengangkat berat boleh menyebabkan penurunan berat badan?

Baca juga: Kenali Perbezaan Hernia pada Wanita dan Lelaki

Penurunan Berat Badan Menyebabkan Hernias, Ini Hanya Mitos

Dipetik dari Klinik Cleveland, Hernias tidak selalu berkaitan dengan badan yang selalu mengangkat berat. Kesimpulan ini timbul berdasarkan latar belakang sebilangan besar orang yang mengalami hernia setelah mengangkat beban berat. Semasa mengangkat objek berat, terdapat tekanan yang besar di bahagian dalam perut yang memicu organ dalaman tenggelam ke dalam tisu yang lebih lemah.

Namun, bukan itu yang menyebabkan seseorang mengalami hernia, kerana penyakit ini timbul akibat usia, kecederaan yang tidak disengajakan, batuk kronik, kesan sampingan pembedahan atau pembedahan, atau cacat lahir ketika otot perut tidak menyatu dengan betul.

Walaupun kadang-kadang menyebabkan kesakitan yang membuat badan tidak selesa, hernia termasuk dalam kategori penyakit tidak berbahaya dan dapat disembuhkan jika dirawat dengan segera. Walau bagaimanapun, terdapat keadaan ketika ia berlaku hernia tercekik atau pembelit usus. Sekiranya ini berlaku, penghidapnya mesti mendapatkan rawatan, kerana hernia jenis ini sangat menyakitkan.

Rawatan Hernia

Biasanya, penghidap mendapatkan rawatan mengikut jenis penyakit dan gejala yang muncul. Hernia umbilik biasanya tidak menunjukkan simptom yang serius dan boleh sembuh dengan sendirinya. Doktor juga biasanya dengan mudah mengeluarkan organ yang menonjol keluar dan mengembalikannya ke kedudukan semula.

Baca juga: Mengapa Hernia Boleh Berlaku Pada Bayi?

Sementara itu, pembedahan hanya dilakukan sekiranya: hernia tidak bertambah baik selama empat hingga lima tahun. Pembedahan juga mungkin diperlukan sekiranya benjolan telah menyekat usus. Biasanya, hernia inguinal memerlukan pembedahan untuk mengelakkan pengekalan organ.

Melancarkan dari garis kesihatan, proses operasi untuk menangani hernia Terdapat dua jenis pembedahan: pembedahan laparoskopi dan terbuka. Selain jenisnya, faktor lain yang dipertimbangkan oleh doktor untuk melakukan pembedahan adalah sejarah perubatan, kandungan, dan lokasi hernia pesakit.

Sebilangan penyakit ini mengandungi tisu, otot, atau usus. Manakala lokasi hernia yang memerlukan pembedahan adalah di pangkal paha berbanding dengan perut.

Kesakitan di kawasan sekitar perut hingga ke kawasan pangkal paha adalah gejala penyakit yang paling biasa hernia. Walau bagaimanapun, terdapat banyak penyakit dengan gejala yang sama.

Oleh itu, anda dapat merasakan gejala lain yang berlaku untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sama ada anda mengalami penyakit ini atau sesuatu yang lain.

Baca juga: Gangguan Kesuburan, Mitos atau Fakta?

Sekiranya anda tidak pasti, anda boleh bertanya kepada doktor melalui permohonannya . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh berinteraksi dengan doktor tanpa perlu bertemu muka. Ayuh, hubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Pengangkat Berat Memberi Anda Hernia ?.
Garis Kesihatan. Diperolehi pada tahun 2020. Semua yang Anda Ingin Ketahui Mengenai Hernia.