Ketahui Kebaikan Brokoli untuk Kesihatan Kanak-kanak

, Jakarta - Ada banyak cara yang dapat dilakukan untuk menjaga kesihatan si kecil, salah satunya menyediakan makanan yang sihat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Terdapat banyak faedah yang dapat dirasakan oleh ibu dengan rajin memberi anak-anak buah dan sayur-sayuran untuk dimakan.

Baca juga: Inilah 5 Khasiat Brokoli yang Perlu Anda Ketahui

Kandungan nutrien yang terdapat dalam sayur-sayuran dan buah merupakan faktor penting untuk menjaga kesihatan tubuh anda. Bukan hanya itu, dengan mengajar anak-anak secara berkala untuk makan sayur-sayuran dan buah-buahan, tubuh anak mendapat banyak khasiat, vitamin dan mineral yang diperlukan oleh anak-anak ketika mereka tumbuh.

Terdapat banyak pilihan sayur-sayuran dan buah yang boleh anda berikan kepada si kecil, salah satunya brokoli. Mungkin ramai kanak-kanak tidak menyukai brokoli kerana masalah rasa, tetapi brokoli adalah sayur yang mempunyai banyak manfaat kesihatan. Sayuran hijau ini mempunyai banyak vitamin C, kalsium, vitamin K, folat, kalium, mangan, vitamin B6 dan selenium.

Ketahui faedah yang dapat dirasakan oleh anak kecil anda dengan memakan sayur brokoli, iaitu:

1. Membantu Mencegah Barah

Tidak ada salahnya ibu memberi sayur brokoli sebagai makanan harian untuk anak-anak. Brokoli mengandungi bahan-bahan yang membantu tubuh anak mencegah barah dan meningkatkan imuniti.

2. Menjaga Kesihatan Mata Kanak-kanak

Bukan hanya lobak merah, sayur brokoli mempunyai kandungan vitamin A yang cukup tinggi. Vitamin A adalah salah satu vitamin terbaik untuk menjaga kesihatan mata. Bukan hanya orang dewasa, sebilangan besar kanak-kanak mempunyai masalah mata dan menggunakan cermin mata. Oleh itu, tidak ada salahnya ibu mengelakkan keadaan ini dengan memberi sayur-sayuran brokoli kepada anak mereka.

3. Meningkatkan Sistem Imun Kanak-kanak

Sebenarnya, sistem imun pada kanak-kanak tidak seoptimum orang dewasa. Sementara itu, kanak-kanak berusia 6 hingga 10 tahun terdedah kepada pelbagai jenis virus. Sebenarnya, sistem imun memainkan peranan penting untuk menangkis semua jenis virus yang masuk ke dalam badan. Brokoli yang mempunyai kandungan vitamin C yang cukup tinggi adalah salah satu penyelesaian ibu bapa untuk meningkatkan sistem imun anak.

Baca juga: Ketahui Nutrien Sayuran Hijau yang Anda Tidak Boleh Lupa

4. Meningkatkan Daya Otak

Tidak hanya mengandungi vitamin C, sayur brokoli mengandungi asid lemak omega 3 yang sangat baik untuk perkembangan otak. Semasa tempoh pertumbuhan, kenalkan anak-anak kepada brokoli.

5. Menguatkan Tulang dan Gigi

Brokoli mempunyai kandungan kalsium yang cukup tinggi. Kalsium berfungsi untuk menguatkan struktur tulang dan gigi, terutamanya kanak-kanak yang masih dalam pertumbuhan dan perkembangannya.

6. Pencernaan yang lancar

Sistem pencernaan yang baik menentukan kejayaan sistem metabolisme badan. Brokoli mempunyai kandungan serat yang tinggi sehingga baik untuk dimakan untuk menjaga kesihatan pencernaan.

7. Menjaga Kesihatan Kulit Kanak-kanak

Pengambilan brokoli juga dapat mengekalkan kulit yang sihat. Sebatian glukoraphanin mampu memperbaiki kulit yang rosak. Bukan hanya itu, vitamin E dalam brokoli dapat mempercepat proses pertumbuhan semula sel kulit mati.

Jangan ragu untuk memberikan nutrien dan vitamin yang baik untuk kesihatan anak-anak. Tetapi anda harus memperhatikan perubahan yang berlaku pada anak-anak setelah memakan beberapa makanan baru yang mereka biasa.

Pengendalian yang betul dapat meminimumkan risiko sehingga rawatan dapat dijalankan dengan lebih cepat. Ibu boleh memilih pakar pediatrik di hospital yang tepat mengikut keperluan mereka . Jangan lupa anda boleh muat turun permohonan di App Store dan Google Play, ya!

Baca juga: 5 Trik Menjaga Kesihatan Kanak-kanak Apabila Cuaca Berubah


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found