Sebab Burung Nuri Dipanggil Burung Pintar

, Jakarta - Cockatoos terkenal dengan puncak dan paruhnya yang melengkung. Tidak hanya memiliki bentuk yang cantik, burung yang satu ini memiliki keperibadian yang menawan dan kemampuan berbicara yang hebat. Burung ini dianggap salah satu burung yang paling pintar kerana kemampuannya meniru pelbagai suara dan pertuturan.

Anda pasti tertanya-tanya mengapa burung beo dapat meniru pelbagai bunyi. Bagaimana burung ini boleh menjadi pintar apabila ukuran otaknya agak kecil? Oleh itu, agar anda lebih memahami, mari lihat penjelasan berikut!

Baca juga: 4 Makanan untuk Meningkatkan Kekebalan Burung Haiwan Peliharaan Anda

Sebab Burung Nuri Dipanggil Burung Pintar

Kajian yang dilakukan oleh penyelidik University of Alberta menganalisis otak 98 burung, mulai dari ayam hingga kakatua hingga burung beo. Kajian mendapati bahawa burung mempunyai nukleus spiriform medial (SpM) yang mengedarkan maklumat antara korteks dan otak kecil. "Hubungan antara korteks dan otak kecil penting untuk merancang dan melaksanakan tingkah laku yang canggih," kata Doug Wylie, profesor psikologi dan pengarang bersama kajian ini.

Kajian ini juga mendapati bahawa kakatua mempunyai SpM terbesar (2-3 kali lebih besar) daripada burung dan unggas lain seperti burung hantu dan ayam. Cockatoos mempunyai struktur otak yang unik yang sedikit berbeza dengan burung lain dan menunjukkan kemampuan kognitif yang lebih baik daripada burung lain

Penyelidikan sebelumnya juga menunjukkan bahawa burung mempunyai lebih banyak neuron di otak depan. Bahagian ini digunakan untuk memproses maklumat yang berkaitan dengan kemampuan kognitif. Ini bermaksud bahawa walaupun otak burung kecil, mereka dapat memaksimumkan kemampuan kognitif mereka. Melancarkan dari Huggers pokok, Ini adalah fakta bahawa burung mempunyai lebih banyak neuron per inci persegi daripada mamalia, termasuk primata.

Dalam kajian yang diterbitkan di Prosiding Akademi Sains Nasional , para penyelidik menyelidiki komposisi sel otak 28 spesies burung. Mereka mendapati bahawa otak burung yang bercakap, seperti burung beo dan kakatua, mempunyai bilangan neuron yang sangat banyak, dengan kepadatan neuron jauh melebihi yang terdapat pada mamalia.

Baca juga: Pertimbangkan Ini Sebelum Membesarkan Burung Nuri

Oleh itu, mereka berpotensi memberikan "daya kognitif" yang lebih tinggi per unit jisim daripada otak mamalia. Atas sebab ini, banyak spesies burung menunjukkan tahap kecerdasan yang sama seperti primata, seperti kakatua.

Bukan Hanya Bercakap Bijak

Bukan sekadar ceramah pintar, ketika para saintis melakukan ujian kecerdasan dengan membesarkan kakatua Goffin, mereka mendapati bahawa burung ini dapat menahan godaan untuk memakan makanan yang diletakkan di hadapannya sebagai ganti hadiah yang lebih baik di kemudian hari.

Baca juga:Berikut adalah Fakta Menarik mengenai Finch

Reaksi ini mencerminkan eksperimen terkenal di Amerika Syarikat 40 tahun yang lalu ketika pelajar sekolah dimasukkan ke dalam bilik dan diberi marshmallow, biskut, atau tongkat pretzel. Anak-anak boleh memakannya dengan segera atau hanya dapat menunggu 15 minit untuk tambahan. Sekiranya anda ingin mengetahui fakta lain mengenai burung kakak tua, anda boleh terus bertanya kepada doktor haiwan di . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa yang anda mahukan.

Rujukan:
Pelantar Pokok ,. Diakses pada tahun 2021. Burung Buruk Jahat, Walaupun Otaknya Kecil.
Optik Wingspan. Diakses pada tahun 2021. Burung Paling Pintar Di Dunia.
ScienceDaily. Diakses pada tahun 2021. Ahli sains saraf mengungkap rahsia kecerdasan di burung beo Kajian menunjukkan bukti penumpuan pada evolusi burung dan primata.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found