7 Petua Mengatasi Sakit Mata Semasa Bekerja Dari Rumah

, Jakarta - Setelah Pemerintah Provinsi DKI Jakarta memberlakukan PSBB Tahap II, sebagian besar pekerja kantor kembali menjalankan tugasnya bekerja dari rumah (WFH). Sebilangan pekerja mungkin merasa lebih santai ketika WFH, tetapi tidak sedikit yang benar-benar harus menatap skrin komputer lebih lama kerana tidak ada batasan yang pasti pada waktu bekerja ketika berada di rumah. Inilah yang membuat pekerja terdedah kepada ketegangan mata kerana terlalu lama menatap skrin komputer.

Dalam dunia perubatan, keadaan ini lebih dikenali sebagai sindrom penglihatan komputer atau sindrom penglihatan komputer. mengikut Persatuan Optometrik Amerika , sindrom penglihatan komputer berlaku sebagai kumpulan gejala yang berkaitan dengan mata dan penglihatan, seperti sakit kepala, penglihatan kabur, mata kering, dan sakit leher dan bahu. Sekiranya anda diminta untuk menatap layar untuk masa yang lama semasa WFH, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda cuba merawat atau mencegah sindrom penglihatan komputer.

Baca juga: 6 Cara Mengelakkan Malas ketika Bekerja Dari Rumah

Petua untuk Mengatasi Mata Tegang ketika Bekerja Dari Rumah

Sebenarnya, kaedah yang paling berkesan untuk mengatasi ketegangan mata atau mata yang letih dari menatap skrin komputer adalah dengan mengurangkan aktiviti ini. Namun, jika anda tidak mempunyai pilihan selain menghabiskan lapan jam di depan komputer setiap hari, terdapat beberapa tindakan yang dapat anda lakukan untuk merehatkan mata dan mengurangkan kesan negatif skrin, seperti yang berikut:

1. Menjaga Postur Yang Baik

Ramai orang tidak menyedari bahawa postur badan dan mata saling berkaitan. Sebenarnya, mengekalkan posisi duduk yang betul semasa bekerja sebenarnya dapat mengelakkan ketegangan mata. Semasa duduk di komputer riba atau komputer anda, pastikan kaki anda rata di atas lantai dan pergelangan tangan anda sedikit lebih tinggi daripada papan kekunci. Skrin komputer riba atau komputer juga mesti diletakkan tepat di bawah pandangan mata anda.

Melihat ke bawah membantu menurunkan kelopak mata dan membantu menghilangkan kemungkinan terkena angin, terutamanya ketika anda bekerja di bilik berhawa dingin. Anda juga harus memastikan bahawa anda duduk dalam keadaan tegak semasa bekerja. Ini kerana, membongkok dapat menyebabkan ketegangan otot di belakang dan bahu, sehingga menyekat aliran darah ke mata.

2. Laraskan Pencahayaan Bilik

Pencahayaan di dalam bilik juga memainkan peranan penting dalam mencegah ketegangan mata. Apabila terlalu terang atau terlalu redup, boleh menyebabkan ketegangan mata dan sakit kepala meningkat. Skrin komputer riba atau komputer juga harus cukup terang, jadi anda tidak perlu menyipit, tetapi tidak terlalu terang.

3. Meningkatkan Saiz Fon

Sekiranya anda merasa juling-juling untuk membaca teks di skrin komputer, anda perlu menambah saiz fon. Ini dapat mengurangkan tekanan pada mata dan mencegah ketegangan. Jika anda mempunyai belanjawan Selain itu, cara terbaik lain adalah menukar saiz skrin komputer riba atau komputer anda ke ukuran yang lebih besar.

Baca juga: Cegah Burnout ketika WFH dengan 6 Cara Ini

4. Kerap Berkelip

Berkedip biasanya dianggap sebagai tindakan yang tidak disengajakan. Namun, apabila anda diminta untuk menatap skrin komputer sepanjang hari, anda harus berusaha secara berkala untuk berkedip lebih kerap. Kenapa? Anda perlu tahu, sekelip mata dapat menjaga kelembapan mata. Kelipan biasanya berlaku sekitar 15 kali seminit. Walau bagaimanapun, melancarkan dari Kesihatan Sangat Baik, sekelip mata hanya berlaku sekitar lima hingga tujuh kali seminit ketika menggunakan komputer dan peranti paparan digital yang lain.

5. Kerap berehat

Walaupun ada banyak pekerjaan yang menumpuk, anda masih perlu meluangkan masa untuk merehatkan mata anda sebentar. Semasa berehat, jangan lupa minum segelas air untuk menghidrat badan yang secara automatik dapat melembapkan keadaan mata.

6. Blok Cahaya Biru

Cahaya biru ada di mana-mana, walaupun di bawah sinar matahari. Tetapi skrin komputer dan telefon bimbit mengandungi kepekatan yang lebih besar, menjadikannya sukar untuk ditapis oleh mata. Pendedahan cahaya biru yang berpanjangan boleh menyebabkan mata letih, sakit kepala, dan boleh memberi kesan negatif terhadap kualiti tidur. Untuk mengelakkannya, anda boleh menggunakan penapis cahaya biru ke skrin komputer riba atau menggunakan cermin mata.

7. Buat Zon Bebas Teknologi

Anda mungkin juga perlu membuat zon bebas teknologi di kawasan tertentu di rumah anda, seperti bilik tidur atau bilik mandi. Sekiranya anda menghabiskan seharian bekerja di komputer dan melayari media sosial sehingga anda tertidur, ini sebenarnya boleh memperburuk keadaan mata. Setelah menyelesaikan tugas kerja, anda harus mengelakkan penggunaan telefon bimbit, menonton televisyen dan bermain permainan alat yang lain. Cuba luangkan masa yang berkualiti dengan keluarga atau hobi yang anda miliki.

Baca juga: Ibu Bekerja, Lakukan Ini Menjadi Produktif semasa WFH

Sekiranya anda mengalami ketegangan mata yang tidak bertambah baik, hubungi pakar oftalmologi melalui aplikasi . Tidak perlu bersusah payah pergi ke hospital hanya anda yang boleh berbual dengan doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. 8 Cara Mengurangkan Ketegangan Mata Semasa Bekerja Dari Rumah.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Eyestrain.