Ukuran dan Lingkaran Mr.P ditentukan oleh Genetik Ibu, Benarkah?

, Jakarta - Ramai lelaki bimbang dan tidak yakin dengan ukuran atau penampilan zakar mereka. Ukuran zakar, panjang dan tebal, berbeza bagi setiap individu. Ramai yang mungkin tertanya-tanya, seberapa besar pengaruh genetik pada ukuran zakar.

Ukuran zakar lelaki dipengaruhi oleh sifat genetik bapa dan ibu. Sebabnya adalah bahawa sifat genetik ibu yang mempunyai pengaruh besar pada ukuran dan ketebalan zakar. Namun, jangan salahkan ibu dan ayah apabila ukuran zakar anda tidak memuaskan. Ini kerana terdapat banyak faktor lain yang mempengaruhi ukuran zakar lelaki.

Baca juga: Adakah Secara Medis Mungkin Meningkatkan Mr P?

Pengaruh Genetik terhadap Ukuran dan Lingkaran Mr. P

Gen adalah blok bangunan yang menentukan penampilan dan tingkah laku organisma hidup. Setiap manusia mewarisi dua salinan setiap gen, satu dari setiap ibu bapa. Beberapa gen membentuk kromosom.

Manusia mempunyai 23 pasang kromosom. Dari jumlah tersebut, terdapat 22 autosom dan satu set kromosom seks. Kromosom seks seseorang menentukan jenis kelamin biologi dan ciri seksual sekundernya.

Lelaki mewarisi satu kromosom Y dari bapa dan satu kromosom X dari ibu. Wanita mewarisi dua kromosom X, satu dari setiap ibu bapa. Kromosom Y membawa gen yang memantau perkembangan alat kelamin dan kesuburan lelaki.

Walaupun kromosom Y menentukan perkembangan zakar dan testis, tidak semestinya ukuran atau keliling zakar. Ciri-ciri ini mungkin bergantung pada kromosom X, atau gen yang diwarisi dari ibu. Ini kerana kromosom X mengandung 900-1,400 gen, sedangkan kromosom Y hanya mengandungi sekitar 70-200 gen.

Perlu diketahui, tujuh minggu pertama perkembangan dalam rahim, janin tidak mempunyai zakar. Pada lapan minggu, alat kelamin mula berkembang dan membezakan. Janin yang diberi kromosom Y mula membesar zakar. Tetapi saintis tidak pasti sama ada pengaruh genetik ibu atau bapa terhadap ukuran zakar adalah 50:50, 60:40, atau beberapa nisbah tertentu yang lain.

Beberapa pakar mengesyaki bahawa terdapat lebih banyak pengaruh dua kromosom X ibu, memandangkan saudara kandung genetik boleh mempunyai ukuran zakar yang sangat berbeza. Sekiranya ukuran keseluruhan kromosom Y, lelaki dengan ayah yang sama pada dasarnya mempunyai zakar yang sama. Tetapi jika ukuran sebahagian besarnya disebabkan oleh kromosom X, maka mungkin bagi seorang anak lelaki mewarisi gen ukuran zakar dari satu kromosom X, dan satu kromosom Y.

Perbezaan ini dapat menjelaskan mengapa ukuran zakar antara adik beradik dengan ibu bapa kandung yang sama boleh berbeza. Mutasi genetik juga boleh mempengaruhi ukuran dan penampilan zakar dan ciri fizikal yang lain.

Walaupun jarang berlaku, keadaan genetik kadang-kadang mempengaruhi ukuran zakar, termasuk sindrom Kallmann dan sindrom Klinefelter. Jadi, ukuran zakar bergantung pada gabungan gen ibu bapa seseorang, gen unik lelaki itu sendiri, dan faktor luaran lain.

Baca juga: 5 Masalah Kesihatan Lelaki Yang Lelaki Malu Bincangkan

Faktor Lain Yang Mempengaruhi Ukuran Zakar Lelaki

Faktor-faktor berikut juga menyumbang kepada ukuran zakar lelaki:

  • Hormon

Variasi tahap testosteron semasa kehamilan boleh menyebabkan kelainan pada zakar. Sebagai contoh, ibu mungkin tidak menghasilkan cukup hormon gonadotropin chorionic manusia (hCG). HCG hormon merangsang perkembangan testosteron pada janin.

Keadaan yang jarang berlaku, seperti kekurangan 5 alpha reduktase dan hiperplasia adrenal kongenital, juga mempengaruhi tahap testosteron dan penampilan alat kelamin. Walaupun tahap testosteron adalah normal, keadaan perubatan tertentu dapat membuat tubuh seseorang berhenti bertindak balas terhadap testosteron dengan betul. Tindak balas ini disebut ketidakpekaan androgen.

  • Persekitaran

Bahan pencemar alam sekitar, seperti racun perosak, pemplastik, dan bahan kimia lain, mempunyai kesan negatif terhadap ukuran zakar. Bahan kimia ini boleh bertindak sebagai pengganggu endokrin dan mempengaruhi ekspresi gen dan hormon.

  • Pemakanan

Kekurangan zat makanan dalam rahim dan sepanjang hayat boleh mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan hormon dan janin. Malnutrisi pada masa remaja, seperti anoreksia atau bulimia, juga dapat menunda akil baligh normal. Gejala akil baligh termasuk zakar dan testis yang lebih kecil.

Baca juga: Inilah Cara Mengetahui Keadaan Kesihatan Mr. P Pasangan anda

Faktor lain termasuk jenis badan, kecergasan fizikal, dan keadaan perubatan juga boleh mempengaruhi penampilan zakar dan persepsi seseorang. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memahami bahawa kebanyakan orang berada dalam lingkungan ukuran zakar yang normal.

Tetapi jika anda bimbang tentang ukuran atau penampilan zakar, anda harus berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut untuk mendapatkan pemeriksaan atau mengenal pasti kemungkinan masalah. Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Bapa. Diakses pada tahun 2021. Adakah Ukuran Zakar Genetik?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Faktor apa yang mempengaruhi ukuran zakar?