Bukan Sekadar Mengatasi Sembelit, Inilah 4 Manfaat Pepaya Lain

, Jakarta - Dari sekian banyak buah yang ada di pasar, buah mana yang menjadi kegemaran anda? Bagi anda yang memilih betik, terdapat banyak faedah untuk tubuh yang anda dapat. Jangan salah sangka, ternyata manfaat betik bukan hanya mengenai sembelit.

Buah ini kaya dengan vitamin dan serat yang dapat meningkatkan pencernaan, terutama jika dimakan secara berkala. Lalu, apa faedah betik untuk badan? Inilah perbincangannya!

Baca juga: Bukan Hanya untuk Pencernaan, Inilah 7 Manfaat Pepaya

Khasiat betik untuk Sistem Pencernaan

Pepaya adalah salah satu buah yang sangat mudah diperoleh, terutama di kedai buah dan pasar. Buah ini cukup murah, sehingga semua orang dapat memakannya dengan kerap. Selain murah, manfaat betik juga sangat besar, terutama untuk sistem pencernaan.

Mengonsumsi buah ini juga dapat melancarkan pergerakan usus bagi seseorang yang mengalami sembelit. Walau bagaimanapun, faedah betik sebenarnya bukan hanya tentang itu. Nampaknya, manfaat betik untuk pencernaan diperoleh dari enzim yang terkandung di dalamnya. Enzim ini, antara lain, papain, chymopapain, karikain, dan endopeptidase glisil.

Jadi, apa lagi faedah betik untuk sistem pencernaan?

1. Pencernaan yang lancar

Manfaat betik pertama yang dapat anda rasakan adalah pencernaan. Buah ini mengandungi enzim papain paling tinggi apabila buahnya masak. Enzim ini dapat membantu mencerna protein yang masuk ke dalam badan. Selain itu, buah ini merupakan sumber zat fermentasi yang baik untuk kesihatan.

Baca juga: Selain buah, daun betik juga mempunyai manfaat kesihatan

2. Membunuh Parasit Usus

Rupa-rupanya, bukan hanya daging yang dapat memberikan manfaat. Biji buah betik juga berguna untuk membunuh cacing usus dan parasit amuba di dalam badan. Kandungan karpain Pepaya dapat membantu menyingkirkan parasit di saluran pencernaan.

3. Menyembuhkan Luka pada Lapisan Perut

Manfaat pepaya lain yang berkaitan dengan sistem pencernaan adalah dapat menyembuhkan luka yang terjadi pada lapisan perut dan sistem pencernaan lain. Kandungan buah dapat membantu tubuh melindungi sistem pencernaan. Oleh itu, buah ini sesuai untuk seseorang yang menghidap penyakit ulser.

  1. Menjaga Kesihatan Jantung

Pepaya adalah salah satu buah yang bermanfaat untuk jantung. Buah ini kaya dengan vitamin C dan likopen, bahan yang membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Bukan hanya itu, betik juga mengandungi antioksidan yang dapat meningkatkan kesan kolesterol baik (HDL) dalam tubuh.

  1. Menguatkan Sistem Imun

Sebagai tambahan kepada empat perkara di atas, manfaat betik lain bersilang dengan sistem imun. Pepaya mengandungi vitamin A, C, dan E yang dapat menguatkan sistem ketahanan badan. Dengan cara itu, risiko dijangkiti juga akan berkurang. Contohnya, selesema dan selsema.

  1. Kulit Sihat

Pepaya juga mempunyai manfaat untuk kulit. Buah ini dapat menjaga kesihatan kulit dan kelihatan muda. Enzim papain terkandung dalam betik dapat melembutkan dan menghidupkan kembali kulit. Sementara itu, vitamin A dan C yang ada di dalamnya dapat mengurangkan kedutan dan memudarkan bintik-bintik gelap.

Nah, sudah tahu khasiat betik untuk tubuh, berminat mencubanya?

Baca juga: 7 Manfaat Baik Penggunaan Pepaya Biasa

Hati-hati agar tidak keterlaluan

Walaupun sihat, ternyata tidak semua orang dapat memakan buah yang enak ini. Seseorang yang alah kepada susu getah mungkin tidak dapat memakan betik. Ini kerana enzim chitanases terkandung di dalamnya. Bahan-bahan ini boleh menyebabkan reaksi silang semasa dimakan.

Pepaya memang mengandung banyak serat, tetapi jika dikonsumsi secara berlebihan dapat menyebabkan gangguan pencernaan. Kulit pepaya juga mengandungi susu getah yang dapat merengsakan perut ketika dimakan dalam jumlah besar.

Sebilangan orang juga tidak menyukai betik kerana bau yang ditimbulkannya. Walaupun begitu, anda dapat mengurangkan bau yang timbul dengan mencampurkan buah atau kapur yang lain.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Pepaya untuk Pencernaan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah faedah kesihatan pepaya?
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Mencari kaitan antara pemakanan dan penuaan kulit - Dermatoendocrinology.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found