Cegah Diabetes, Inilah Cara Memeriksa Gula Darah Puasa

Jakarta - Selama berpuasa, banyak perubahan tubuh mungkin terjadi, salah satunya adalah penurunan kadar gula dalam darah ketika berpuasa. Keadaan ini menjadi berbahaya sekiranya kadar gula darah turun secara mendadak, terutama bagi penghidap diabetes. Jadi, apa petua untuk mengawal gula dalam darah ketika berpuasa? Bagaimana cara memeriksa gula darah puasa? Inilah jawapannya.

Baca juga: Jangan salah, ini adalah perbezaan antara Diabetes Jenis 1 dan Jenis 2

Petua untuk mengawal gula dalam darah ketika berpuasa

Tahap gula darah yang tidak terkawal ketika berpuasa menyebabkan pesakit diabetes berisiko mengalami komplikasi, seperti hiperglikemia dan hipoglikemia. Jadi, berikut adalah petua untuk mengawal kadar gula darah puasa yang boleh anda cuba:

  • Tetapkan bahagian makan. Isi satu pinggan dengan karbohidrat kompleks (kira-kira 45-50 peratus daripada jumlah kalori sehari), serat (20-35 gram sehari), protein (20-30 peratus daripada jumlah kalori sehari), dan lemak (kurang dari 35 peratus) jumlah kalori sehari). Pastikan penghidap diabetes mengambil kalori mengikut keperluan.
  • Jangan makan terlalu banyak pada masa yang sama. baik waktu subuh dan berbuka puasa. Elakkan makanan dengan indeks glisemik tinggi seperti bubur.
  • Minum air secukupnya agar badan sentiasa terhidrat , sekurang-kurangnya lapan gelas sehari. Peraturannya adalah 2-4-2, yaitu dua gelas air pada waktu subuh, empat gelas air saat makan malam, dan dua gelas air ketika berbuka puasa.
  • Bersenam 30-60 minit sebelum berbuka puasa supaya anda tidak letih atau kering. Lakukan senaman ringan jika anda tidak terbiasa dengannya, seperti berjalan, berlari, dan berbasikal. Anda juga boleh bersenam selepas sahur.

  • Ambil ubat yang ditetapkan oleh doktor, termasuk insulin. Bercakap dengan doktor anda tentang mengubah jadual ubat anda semasa berpuasa.
  • Periksa gula darah puasa terutamanya pada waktu sebelum subuh, sebelum berbuka puasa, dua jam selepas berbuka puasa, atau ketika menjelang siang. Sekiranya tahap gula dalam darah terlalu rendah dan gejala fizikal seperti hipoglikemia muncul, anda harus berbuka puasa dan berjumpa doktor.

Baca juga: Petua Mengekalkan Gula Darah Semasa Berpuasa

Cara Memeriksa Gula Darah Puasa

Ujian gula darah puasa disyorkan untuk penghidap diabetes. Tanda-tanda termasuk kencing kerap, penglihatan kabur, kebingungan, ucapan kabur, kejang, dan kehilangan kesedaran. Ujian dilakukan untuk mengukur tahap glukosa dalam air kencing. Berikut adalah langkah-langkah untuk menjalankan ujian gula darah puasa:

  • Penyediaan ujian gula darah puasa: Selesai berpuasa sekurang-kurangnya lapan jam. Ujian ini dapat dilakukan di rumah dengan peralatan khas, klinik, pusat kesihatan, atau hospital.
  • Proses ujian gula darah puasa: Tangan digosok dengan alkohol untuk membersihkan terlebih dahulu, kemudian dicucuk menggunakan jarum yang terdapat pada alat. Darah diteteskan pada jalur khas yang kemudian dimasukkan ke dalam alat pengukur gula darah. Tunggu beberapa saat sehingga hasilnya keluar.
  • Selepas ujian gula darah puasa: Tahap gula darah puasa dianggap normal jika kurang dari 100 miligram per desiliter (mg / dL). Lebih daripada 200 mg / dL, anda berisiko terkena (hiperglikemia). Sementara itu, jika hasilnya kurang dari 70 mg / dL, anda berisiko terkena hipoglikemia.

Hiperglikemia dicirikan oleh penurunan berat badan, peningkatan selera makan, keletihan, dahaga, kencing kerap, gelisah, penglihatan kabur, kulit kering, dan jangkitan gigi yang kerap. Walaupun hipoglikemia dicirikan oleh tubuh yang lemah, kulit pucat, berpeluh, keletihan, kegelisahan, kesukaran untuk menumpukan perhatian, kesemutan di kawasan mulut, kesukaran berjalan, berdebar-debar, sawan, hingga mudah marah.

Baca juga: Inilah 7 Makanan Yang Dapat Menurunkan Gula Darah

Itulah cara memeriksa gula darah puasa. Sekiranya anda mempunyai keluhan ketika berpuasa, jangan ragu untuk bercakap dengannya . Anda hanya perlu membuka aplikasi dan pergi ke ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!