Vertigo Boleh Menyebabkan Jangkitan Telinga, Benarkah?

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami vertigo? Sekiranya ada, anda pasti merasa pening seolah-olah persekitaran di sekitar anda juga berputar. Keadaan ini boleh mengganggu penghidap untuk melakukan aktiviti seperti biasa.

Sebabnya, mereka yang mengalami vertigo akan mengalami kesukaran untuk berdiri, apalagi berjalan normal. Terutama jika vertigo yang dialami agak teruk. Jadi, apa yang menyebabkan vertigo? Adakah benar bahawa penyakit ini boleh menyebabkan jangkitan telinga?

Baca juga: Ingat, 4 makanan ini mesti dielakkan oleh orang yang mengalami vertigo

Vertigo Menyebabkan Jangkitan Telinga?

Ingin tahu apakah pelakunya yang secara amnya boleh mencetuskan vertigo? Ternyata vertigo paling sering dipicu oleh gangguan telinga dalam atau jangkitan. Dengan kata lain, vertigo tidak menyebabkan jangkitan telinga, tetapi jangkitan telinga yang kemudiannya boleh mencetuskan vertigo.

Contohnya kerana komplikasi mastoiditis (jangkitan yang berlaku pada tulang yang menonjol di belakang telinga). Menurut National Institutes of Health (NIH), salah satu komplikasi mastoiditis adalah vertigo. Masih menurut NIH, vertigo yang disebabkan oleh jangkitan telinga disebut periferal vertigo, yang merupakan gangguan pada telinga dalam yang mengawal keseimbangan tubuh.

Berikut adalah beberapa penyebab vertigo periferal, iaitu:

 • Vertigo kedudukan paroxysmal jinak (BPPV), disyaki keadaan ini berlaku disebabkan oleh kesan prosedur perubatan yang telah dilalui pesakit, dan adanya kristal badan semula jadi yang memasuki telinga dalam.
 • Ubat-ubatan tertentu, seperti antibiotik aminoglikosida, cisplatin, diuretik, atau salisilat, beracun untuk struktur telinga dalam.
 • Kecederaan (seperti kecederaan di kepala).
 • Keradangan saraf vestibular (neuronitis).
 • Kerengsaan dan pembengkakan telinga dalam (labirinitis).
 • Penyakit Meniere.
 • Tekanan pada saraf vestibular, biasanya dari tumor bukan kanker seperti meningioma atau schwannoma.

Baca juga: 4 Tabiat Yang Boleh Menjadi Faktor Menyebabkan Vertigo

Nah, bagi anda yang mempunyai keadaan di atas, anda boleh berjumpa dengan hospital pilihan anda untuk mengurangkan kejadian vertigo. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital.

Rawatan untuk Mengurangkan Gejala Vertigo

Apabila menyerang seseorang, vertigo boleh menyebabkan pelbagai aduan di dalam badan. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes vertigo paling kerap menyebabkan rasa pening seperti berputar.

Dalam keadaan ini, penghidap akan merasakan objek di sekelilingnya berlari, diikuti dengan deringan di telinga. Nah, inilah yang akhirnya membuat pesakit mual dan ingin muntah.

Sebenarnya, dalam beberapa kes walaupun ketika berbaring dan menutup mata, penghidapnya mungkin masih merasakan tubuhnya berpusing. Keadaan ini juga boleh menyebabkan rasa berdebar hingga pingsan.

Nah, untungnya ada usaha untuk mengurangkan gejala vertigo, mulai dari mengambil ubat atau melakukan teknik tertentu. Jenis ubat yang boleh dipilih termasuk diphenhydramine, promethazine, meclizine atau dimenhydrinate.

Selain mengambil ubat, ada beberapa teknik yang dapat digunakan untuk menghilangkan vertigo:

 • Elakkan perubahan kedudukan yang cepat atau pergerakan yang tiba-tiba.
 • Sebaiknya duduk diam semasa serangan vertigo.
 • Cuba bangun perlahan dari posisi berbaring atau duduk.
 • Elakkan televisyen, skrin komputer, dan lampu yang terang atau berkelip semasa serangan vertigo.
 • Sekiranya vertigo berlaku semasa tidur, cubalah duduk di kerusi dan pastikan kepala anda tidak bergerak. Pencahayaan rendah lebih baik untuk mengurangkan gejala daripada kegelapan atau cahaya terang.
 • Sekiranya vertigo berterusan untuk masa yang lama, anda mungkin memerlukan bantuan ahli terapi fizikal dan pekerjaan untuk meningkatkan keseimbangan.
 • Elakkan memandu kereta atau menggunakan mesin lain sehingga vertigo reda.

Baca juga: Terapi Vertigo Ini Yang Anda Boleh Lakukan di Rumah!

Anda juga boleh membeli ubat untuk menghilangkan sakit kepala atau vertigo menggunakan aplikasi . Dengan cara itu anda tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah. Sangat praktikal, bukan?

Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021.
Gangguan yang berkaitan dengan vertigo
Garis Kesihatan (2019) Labirinitis: Gejala, Punca.
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Mastoiditis