Tangan Nampak Penuaan, Inilah Punca

, Jakarta - Penuaan yang berlaku pada bahagian badan adalah perkara semula jadi yang berlaku seiring bertambahnya usia. Sukar untuk dielakkan, kerana penuaan akan datang ketika waktunya telah tiba. Dilaporkan dari Garis KesihatanTerdapat beberapa tanda penuaan yang sering dirasakan, seperti munculnya bintik-bintik gelap pada kulit, keguguran rambut, kemunculan kedutan, hingga perubahan pada tangan.

Baca juga: 7 Sebab Mengapa Tangan Tampak Lebih Lama

Penuaan tangan dapat dilihat dari munculnya kedutan, mempunyai kulit yang lebih nipis, dan urat yang lebih menonjol pada tangan. Apabila tangan anda mula berumur sebelum waktunya, anda mungkin merasa kurang yakin. Jadi, apa yang menyebabkan kulit di tangan sering kelihatan lebih tua?

  1. Rawatan yang salah

Tidak mengapa jika anda berfikir bahawa penuaan pada kulit tangan berlaku kerana usia. Keadaan ini boleh berlaku dan bertambah buruk kerana rawatan yang tidak betul. Contohnya, penggunaan produk kecantikan atau produk penjagaan kulit yang tidak sesuai, atau kerana kulit kurang mendapat perhatian dan perawatan sehingga senang dilonggarkan.

  1. Kerap terkena cahaya matahari

Dilaporkan dari Sekolah Perubatan HarvardPendedahan cahaya matahari boleh mencetuskan munculnya bintik-bintik hitam atau noda pada kulit pada kulit tangan. Kehadiran bintik-bintik ini dipercayai salah satu penyebab kulit di kawasan tersebut kelihatan penuaan.

Ini disebabkan oleh penurunan kadar kolagen pada kulit, terutama bahagian tangan. Penampilan bintik-bintik gelap pada kulit tidak ada kaitan dengan usia. Maksudnya, orang yang masih muda boleh mengalami ini.

Baca juga: Cara mengatasi kulit berjalur pada tangan dan kaki

  1. Kulit nipis dan kendur

Salah satu keadaan yang boleh membuat tangan kelihatan lebih tua adalah kerana kulit menipis dan kendur. Sebabnya, kulit yang cenderung kurus menjadi lebih mudah berkedut, sehingga memberikan kesan tua pada bahagian tersebut.

Keadaan ini sering berlaku kerana pendedahan cahaya matahari yang berlebihan. Cahaya matahari dapat memecah kolagen yang berfungsi untuk menjadikan kulit lembut dan tegang. Untuk mengelakkan ini, pastikan untuk selalu menggunakan pelindung atau pelindung matahari ketika bekerja di bawah sinar matahari langsung.

  1. Timbangan pada Kulit

Kulit kering dan bersisik juga boleh menyebabkan tangan anda bertambah tua. Malangnya, keadaan ini sering menyebabkan gatal dan membuat seseorang terdesak untuk menggaru kulit. Sebenarnya, tabiat ini sebenarnya boleh bertambah buruk dan menjadikan kulit kelihatan lebih tua.

Dilaporkan dari Sekolah Perubatan HarvardPaparan sinar matahari untuk jangka masa yang panjang boleh menyebabkan kawasan kulit, terutama tangan, kering dan bersisik secara semula jadi. Jangan lupa untuk selalu menggunakan pelindung matahari di bahagian badan.

  1. Manikur Rawak

Bagi anda yang suka buat manikur atau penjagaan kuku di salun, berhati-hati. Memilih produk atau rawatan dengan cuai dapat menjadikan tangan anda kelihatan lebih tua. Kerana kemungkinan peralatan dan produk yang digunakan cukup steril, dan mungkin mengandungi bahan kimia yang mesti diperhatikan.

  1. Gaya Hidup Tidak Sihat

Elakkan tabiat gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok, minum alkohol, atau tidak cukup tidur. Dilaporkan dari Akademi Dermatologi Amerika, mengelakkan tabiat ini dapat mengekalkan kulit yang sihat pada usia muda.

Baca juga: Bukan Sekadar Pandangan, 5 Fakta Tentang Kuku Yang Perlu Anda Ketahui

Sekiranya anda masih ragu-ragu, anda boleh bertanya kepada doktor mengenai masalah kulit pada permohonan tersebut . Sampaikan aduan awal masalah kulit atau masalah kesihatan lain kepada doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Akademi Dermatologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. 11 Cara Mengurangkan Penuaan Kulit Pramatang
Sekolah Perubatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Kulit Rosak Matahari
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Penuaan Pramatang