4 Petua untuk Berjoging Selamat ketika Berpuasa

, Jakarta - Puasa tidak boleh menjadi halangan bagi anda untuk bersenam. Dengan bekerja mengikut waktu dan jenis latihan yang anda lakukan, senaman akan memaksimumkan kelebihan berpuasa. Terutama bagi anda yang juga berhasrat untuk menurunkan berat badan ketika berpuasa, senaman juga boleh menjadi kunci. Berjoging ketika berpuasa adalah salah satu pilihan senaman ringan yang boleh anda pilih.

Malangnya, berjoging ketika berpuasa tidak boleh dilakukan secara sembarangan, kerana ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan. Sekiranya dilakukan secara sembarangan, berjoging boleh mencetuskan dehidrasi dan mengganggu aktiviti puasa anda di bulan Ramadhan.

Baca juga: Menjelang puasa, ingatlah sukan ini ketika Ramadan tiba

Petua untuk berjoging ketika berpuasa

Sekiranya anda ingin berjoging ketika berpuasa, waktu terbaik untuk melakukannya adalah sejam sebelum iftar atau selepas solat tarawih. Sebabnya adalah kerana pada masa itu, anda dapat segera mengganti cecair badan yang hilang setelah bersenam.

Agar aktiviti berjoging ketika berpuasa tetap selamat, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

1. Memenuhi Keperluan Cecair Badan

Sekiranya anda bercadang untuk berjoging ketika berpuasa, pastikan badan anda terhidrasi dengan baik. Salah satu cara adalah dengan menerapkan corak 2-4-2, iaitu minum dua gelas air ketika berbuka puasa, empat gelas air ketika makan malam, dan dua gelas air pada waktu subuh. Anda juga dapat memenuhi keperluan cecair badan dengan meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran pada waktu subuh atau iftar.

2. Panaskan dan Sejukkan

Memanaskan badan adalah sangat penting untuk dilakukan, terutamanya jika anda ingin bersenam ketika berpuasa. Ini kerana pemanasan berfungsi untuk memberi "isyarat" kepada tubuh bahawa anda sudah bersedia untuk bersenam secara fizikal dan mental. Semasa penyejukan berfungsi memberi "isyarat" kepada tubuh bahawa anda selesai bersenam dengan menurunkan irama latihan yang anda lakukan. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu meluangkan masa 5-10 minit untuk meregangkan dan berehat sebelum bersenam (memanaskan badan) dan selepas bersenam (menyejukkan badan).

Baca juga: Peraturan untuk minum air ketika berpuasa

3. Bernafas semasa bersenam

Bernafas melalui mulut sambil berjoging dapat membuat anda cepat letih. Oleh itu, disarankan agar anda bernafas melalui hidung ketika berjoging ketika berpuasa. Ini dilakukan untuk memastikan anda mendapat cukup oksigen ke otot semasa berlari, sehingga anda menghindari risiko sakit perut kerana kekurangan oksigen. Semasa anda bernafas melalui hidung, pastikan untuk membiarkan mulut anda sedikit terbuka untuk membantu bernafas.

4. Gunakan Kasut Khas

Kasut tidak hanya dianggap sebagai pendamping berlari, tetapi juga sebagai alat yang dapat digunakan untuk meningkatkan prestasi ketika berlari. Ini kerana dari masa ke masa, pengeluar kasut telah membuat inovasi kasut baru yang dapat membantu menjaga keseimbangan dan kestabilan ketika berlari. Oleh itu, pastikan anda memilih kasut larian khas yang selesa dan disesuaikan dengan jenis larian (joging kasual, lari jarak dekat, atau pecut), berat badan anda, dan medan yang anda hadapi (permukaan aspal, mesin, atau batu).

Baca juga: Planking, senaman ringan yang sihat ketika berpuasa

Itulah petua untuk berjoging ketika berpuasa yang boleh anda lakukan untuk mempercepat penurunan berat badan yang sihat. Namun, jika anda ingin menurunkan berat badan, anda juga harus berbincang dengan pakar pemakanan agar anda tidak selalu fokus pada senaman sahaja. Kerana pengambilan makanan memainkan peranan penting dalam proses menurunkan berat badan.

Anda juga boleh mengunjungi hospital untuk berjumpa pakar pemakanan untuk mendapatkan nasihat terbaik untuk menurunkan berat badan. Anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui supaya lebih praktikal. Dengan cara ini anda tidak perlu lagi membuang masa menunggu di barisan hospital. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Pelari Muslim. Diakses pada tahun 2021. Cara Berlari di bulan Ramadhan.
Mvslim. Diakses pada tahun 2021. Kekal Cergas di Bulan Ramadhan: 10 Petua untuk Menjalankan Ramadan Anda.
Dunia Pelari. Diakses pada tahun 2021. Cara Berjalan Dengan Selamat Semasa Berpuasa Di Bulan Ramadhan.