Petua untuk mengelakkan kesakitan ketika hujan

, Jakarta - Musim hujan sinonim dengan musim sakit. Orang lebih mudah terkena pelbagai penyakit semasa musim hujan. Terutama jika anda hujan dan dilanda angin sejuk. Sekiranya sistem ketahanan badan anda tidak cukup kuat, anda boleh menahan selesema dan sakit kepala. Lalu, bagaimana anda tidak jatuh sakit selepas hujan?

Baca juga: Inilah yang perlu dilakukan selepas hujan

Sebab kebanyakan orang jatuh sakit sejurus selepas hujan adalah kerana badan terkejut menerima suhu sejuk yang tidak biasa yang berlaku secara tiba-tiba, sehingga membuat sistem kekebalan tubuh menurun. Apabila cuaca sejuk, virus menyebar dengan lebih mudah, menjadikan orang sakit lebih mudah. Salah satu penyakit yang sering menyerang selepas hujan adalah pening atau sakit kepala.

Lakukan ini supaya tidak menyakitkan ketika hujan

Air hujan dapat menjadikan suhu badan lebih sejuk, terutama di kepala. Keadaan ini menjadikan tubuh mengeluarkan lebih banyak tenaga untuk mengurangkan rasa sejuk.

Akibatnya, sakit kepala muncul. Selain sakit kepala, suhu sejuk juga dapat membuat orang selesema. Nah, berikut adalah beberapa petua untuk cuba mengelakkan tubuh daripada sakit selepas hujan, iaitu:

  • Mandi & Cuci Segera

Air hujan yang turun mengandungi gas atau sebatian yang berasid. Tahap keasidan yang lebih tinggi daripada gas ini terdapat dalam hujan lebat atau gerimis. Jadi, walaupun anda hanya terkena sedikit hujan, anda dinasihatkan untuk segera mandi dan mencuci rambut anda untuk menghilangkan sebatian asam yang dibawa oleh air hujan.

Dilaporkan dari Farmasi Generik , mandi selepas hujan juga dapat menjadikan suhu badan menjadi lebih stabil. Tidak ada salahnya mencuba mandi dengan menggunakan air suam agar badan tetap santai. Selain mandi, anda boleh merendam kaki anda dengan air suam untuk menjadikan badan anda lebih selesa.

  • Penggunaan Makanan atau Minuman Panas

Untuk menurunkan suhu badan anda yang sejuk sehingga anda tidak jatuh sakit, anda juga boleh makan makanan atau minuman hangat, seperti susu suam, sup, dan mangkuk. Selain itu, air jahe juga sangat enak diminum setelah hujan kerana ia berguna untuk memanaskan badan sehingga dapat mengelakkan anda dari selesema dan selsema.

Sekiranya selepas hujan anda mengalami beberapa gejala selesema, tidak ada salahnya menggunakan aplikasi ini supaya anda boleh bertanya kepada doktor anda secara langsung mengenai menangani selesema. Selesema yang tidak dirawat dengan segera boleh menyebabkan komplikasi kesihatan yang lain.

Baca juga: Adakah benar bahawa hujan adalah penyebab selesema?

  • Makan Makanan Sihat

Diet yang sihat adalah penting untuk diterapkan pada musim hujan ini, agar sistem imun anda terjaga. Dilaporkan dari garis kesihatan, Memakan makanan yang sihat semasa musim hujan dapat menjauhkan anda dari masalah kesihatan kerana sistem kekebalan tubuh yang optimum.

Terdapat beberapa makanan yang boleh anda konsumsi untuk meningkatkan sistem ketahanan badan anda, seperti bawang putih, brokoli, lada merah, halia dan bayam.

  • Semoga Hidup Sihat

Kadang-kadang keadaan hujan membuatkan sebilangan orang malas bergerak. Anda harus tetap memperhatikan keadaan hidup yang sihat setelah anda mengalami hujan.

Dilaporkan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Menjalani kehidupan yang sihat dapat mengelakkan anda dari masalah kesihatan, salah satunya adalah selesema. Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan, seperti memenuhi keperluan untuk berehat, terus melakukan aktiviti fizikal, makan makanan yang sihat, dan jangan lupa untuk memenuhi keperluan cecair anda setiap hari.

Baca juga: Mengapa Hujan Boleh Menyerang Selsema?

Itulah cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan sakit selepas hujan. Tidak ada salahnya menyiapkan barang yang boleh digunakan untuk mencegah hujan semasa melakukan aktiviti, seperti payung dan jaket untuk memastikan badan tetap panas.

Rujukan:

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Tabiat Sihat untuk Membantu Mencegah Selsema

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 15 Makanan yang Meningkatkan Sistem Imun

Farmasi Generik. Diakses pada tahun 2020. Terjebak dalam Hujan: 4 Petua untuk Tetap Sakit dalam Hujan Mendadak

glob. Diakses pada tahun 2020. 5 Cara Mengelakkan Sakit Semasa Bulan Hujan