Gangguan fungsi tulang kering, berhati-hati dengan penyakit ini

, Jakarta - Tibia, atau tulang kering, adalah tulang yang lebih besar dan kuat dari dua tulang kaki bawah. Tulang-tulang ini membentuk sendi lutut dengan tulang paha dan sendi pergelangan kaki dengan fibula dan tarsus. Banyak otot yang kuat yang menggerakkan kaki dan kaki bawah terletak di bahagian tulang kering. Oleh itu, sokongan dan pergerakan tulang shin sangat penting untuk banyak aktiviti yang dilakukan oleh kaki, termasuk berdiri, berjalan, berlari, melompat dan menyokong berat badan.

Sekiranya fungsi tulang kering terganggu, maka keadaan ini dapat mengganggu aktiviti penghidapnya. Salah satu jenis penyakit yang mengganggu fungsi tulang shin adalah shin splint atau istilah perubatannya sindrom tekanan tibial medial . Keadaan ini umumnya dialami oleh orang yang bersenam terlalu keras. Ayuh, lihat lebih banyak ulasan mengenai shin splints berikut.

Baca juga: Kecederaan Semula Jadi, Inilah Cara Meningkatkan Fungsi Tulang Kering

Tekanan Berulang Boleh Mengganggu Fungsi tulang shin

Orang yang sering bersenam dengan kuat, boleh mengalami tekanan berulang pada tulang kering dan tisu penghubung. Keadaan ini menyebabkan tisu bahagian bawah kaki menjadi rosak dan menyebabkan sakit pada tulang kering. Walaupun serpihan tulang kering bukanlah keadaan yang serius, rasa sakit ini dapat bertambah buruk jika diabaikan. Dengan rawatan di rumah, orang-orang dengan belat tulang kering dapat pulih hanya dalam beberapa minggu.

Terdapat faktor-faktor lain yang meningkatkan risiko seseorang untuk mengalami belat, seperti:

 • Mempunyai berat badan berlebihan (kegemukan);

 • Mempunyai kaki rata atau lengkungan tinggi, dan mempunyai otot betis yang kaku dan tendon Achilles (tisu yang menghubungkan tumit ke otot betis);

 • Mempunyai tisu pergelangan kaki yang lemah;

 • Memakai kasut yang tidak sesuai atau tidak menyokong aktiviti;

 • Jangan sekali-kali bersenam, tetapi tiba-tiba berlari tanpa memanaskan badan;

 • Peningkatan mendadak dalam tempoh, kekerapan, atau intensiti aktiviti fizikal;

 • Berlari di permukaan yang keras atau tidak rata.

Baca juga: 2 Kecederaan Yang Boleh Mengurangkan Fungsi tulang shin

Jadi, apa simptom serpihan tulang kering?

Serpihan tulang kering yang terjadi di kaki depan dapat ditunjukkan oleh gejala yang muncul semasa atau selepas aktiviti fizikal, seperti:

 • Sakit di bahagian dalam tulang kering. Pada mulanya, rasa sakit ini mungkin hilang setelah menghentikan aktiviti fizikal, tetapi boleh terus menyebabkan keretakan akibat tekanan pada kaki;

 • Kesakitan berlaku di kedua-dua tulang kering;

 • Bengkak bawah anggota badan;

 • Kesakitan semakin teruk ketika menaiki tangga.

Segera pergi ke hospital jika anda mengalami gejala seperti yang disebutkan. Kerana boleh menjejaskan perjalanan anda, pastikan anda meminta pertolongan orang terdekat semasa menjalankan pemeriksaan. Untuk mempermudah, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di .

Baca juga: Pertolongan Cemas yang Sesuai Ketika Cedera pada tulang shin

Langkah-langkah untuk merawat serpihan tulang kering

Secara amnya, rawatan atau pemulihan tulang belikat cukup sederhana dan boleh dilakukan di rumah. Doktor boleh menasihati pesakit untuk berehat dari aktiviti atau sukan yang berat selama sekurang-kurangnya dua minggu. Dengan berehat, diharapkan kesakitan itu akan beransur pulih.

Di samping itu, orang yang mempunyai belat tulang kering juga disarankan untuk memampatkan kawasan yang menyakitkan menggunakan pek ais selama 10 hingga 15 minit, 4 hingga 8 kali sehari. Kompres akan membantu menghilangkan rasa sakit dan bengkak. Sekiranya diperlukan, doktor boleh menetapkan ubat penghilang rasa sakit seperti paracetamol.

Setelah kesakitan reda, aktiviti fizikal dapat disambung semula. Walau bagaimanapun, aktiviti ini harus dilakukan dengan perlahan. Tidak dibenarkan melakukan aktiviti fizikal untuk masa yang lama atau melakukan sukan yang berat. Sekiranya rasa sakit kembali atau berulang ketika anda mula bersenam lagi, hentikan aktiviti tersebut dan berjumpa doktor.

Rujukan:
badan dalaman. Diakses tahun 2020. Tibia.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Shin Splints.