Bilakah Orang yang Mengalami Bipolar Memanggil Pakar Psikiatri?

, Jakarta - Gangguan bipolar atau sebelumnya dikenali sebagai kemurungan manik adalah keadaan kesihatan mental yang menyebabkan perubahan mood yang melampau yang merangkumi emosi tinggi (mania atau hypomania) dan rendah (kemurungan). Semua orang boleh mengalami naik turun ( perubahan emosi ), tetapi gangguan bipolar berbeza.

Orang dengan gangguan bipolar dapat merasa sangat gembira dengan tahap aktiviti yang tinggi dalam episod manik. Namun, dalam episod kemurungan, mereka dapat merasa sedih, putus asa, digabungkan dengan aktiviti yang sangat rendah. Walaupun gangguan bipolar adalah keadaan sepanjang hayat, rawatan profesional dapat membantu orang yang menguruskan keadaan dan mempunyai kualiti hidup yang lebih baik. Sebaliknya, jika dibiarkan, gangguan bipolar boleh membahayakan penderita.

Oleh itu, jika seseorang yang berdekatan dengan anda menunjukkan gejala gangguan bipolar, ketahui bila perlu menghubungi psikiatri. Inilah ulasannya.

Baca juga: 6 Tanda Ini Anda Perlu Segera Berjumpa dengan Psikiatri

Kenali Gejala Gangguan Bipolar

Gejala gangguan bipolar boleh berbeza-beza. Pesakit mungkin mengalami episod manik, episod kemurungan, atau episod campuran, yang merupakan gabungan gejala manik dan depresi. Episod ini boleh menyebabkan gejala yang berlangsung selama satu atau dua minggu atau kadang-kadang lebih lama.

Semasa episod, gejala boleh berlanjutan setiap hari dan hampir sepanjang hari. Episod mood biasanya sangat sengit, dicirikan oleh perasaan yang kuat, disertai dengan perubahan tingkah laku, tahap tenaga, atau tahap aktiviti yang dapat dilihat oleh orang lain.

Berikut adalah gejala yang dapat ditunjukkan oleh orang yang mengalami gangguan bipolar ketika mereka mengalami episod manik:

 • Rasa sangat teruja, teruja atau sebaliknya, mudah marah atau sensitif.
 • Rasa gelisah, gugup, dan lebih aktif daripada biasa.
 • Mempunyai minda yang lumba.
 • Tidur kurang.
 • Bercakap dengan cepat mengenai pelbagai perkara.
 • Mempunyai selera makan berlebihan, minum, seks atau aktiviti lain yang menggembirakan.
 • Untuk berfikir bahawa dia dapat melakukan banyak perkara sekaligus tanpa merasa jemu.
 • Merasakan bahawa dia sangat penting, berbakat atau kuat.

Sementara itu, ketika mengalami episod kemurungan, orang dengan gangguan bipolar mungkin menunjukkan gejala berikut:

 • Rasa sangat sedih atau cemas.
 • Rasa gelisah atau perlahan.
 • Kesukaran menumpukan perhatian atau membuat keputusan.
 • Masalah tidur, bangun terlalu awal, atau terlalu banyak tidur.
 • Bercakap dengan perlahan, terasa seperti tiada apa yang anda katakan, atau sering lupa.
 • Kurang minat untuk melakukan hampir semua aktiviti.
 • Tidak boleh melakukan perkara-perkara sederhana.
 • Merasa putus asa atau tidak berharga, atau memikirkan kematian atau bunuh diri.

Baca juga: Jangan menganggap, ini adalah cara untuk mendiagnosis gangguan bipolar

Bilakah Anda Perlu Berjumpa dengan Psikiatri?

Walaupun suasana hati yang melampau, orang dengan gangguan bipolar sering tidak menyedari betapa ketidakstabilan emosi mereka dapat mengganggu kehidupan mereka dan kehidupan orang yang mereka sayangi, jadi mereka sering tidak mendapatkan perawatan yang mereka perlukan.

Sebilangan orang dengan gangguan bipolar mungkin menikmati perasaan euforia dan kitaran menjadi lebih produktif. Walau bagaimanapun, euforia itu selalu disusuli dengan gangguan emosi yang dapat membuat mereka tertekan, keletihan, dan mungkin terlibat dalam masalah kewangan, undang-undang, atau hubungan.

Oleh itu, jika anda atau orang yang berdekatan dengan anda mengalami episod bipolar akut, sama ada manik, kemurungan atau bercampur-campur, penting untuk berjumpa dengan psikiatri dengan segera. Gangguan bipolar tidak menjadi lebih baik dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, mendapatkan rawatan daripada profesional kesihatan mental yang berpengalaman dengan gangguan bipolar dapat membantu anda mengawal gejala anda.

Baca juga: Adakah Bipolar adalah Gangguan Berbahaya?

Sekiranya anda fikir anda mempunyai masalah kesihatan mental, anda juga boleh menghubungi ahli psikologi untuk membincangkan gejala anda. Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh berbincang dengan pakar kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasi di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Gangguan bipolar.
Institut Kesihatan Mental Negara. Diakses pada tahun 2021. Gangguan Bipolar