Ketahui Prosedur Ujian EKG untuk Diagnosis Bradikardia

, Jakarta - Bradikardia adalah sejenis gangguan degupan jantung di mana jantung berdegup lebih perlahan daripada biasa. Keadaan ini secara amnya tidak menimbulkan gejala, jadi sering kali tidak diperhatikan. Tetapi, jika tidak dikesan, bradikardia boleh menjadi lebih teruk dan menyebabkan komplikasi.

Oleh itu, adalah penting untuk memeriksa degupan jantung anda secara berkala dengan berjumpa doktor. Nah, salah satu cara yang boleh dilakukan doktor untuk mendiagnosis bradikardia adalah dengan melakukan ujian elektrokardiogram (ECG). Ayuh, ketahui bagaimana prosedur ujian ECG dilakukan untuk mendiagnosis bradikardia di sini.

Apa itu Bradycardia?

Denyut jantung normal setiap orang berbeza, kerana ini bergantung pada usia. Namun, secara amnya, jantung orang dewasa yang sihat berdegup sekitar 60-100 kali seminit. Semasa pada kanak-kanak berumur 1-12 tahun, jantung berdegup 80-110 kali dalam satu minit.

Pada bayi di bawah satu tahun, jantung berdegup lebih cepat, iaitu 100-160 kali seminit. Nah, seseorang boleh dikatakan mengalami bradikardia jika degupan jantungnya di bawah 60 degupan seminit.

Baca juga: 5 Sebab Gangguan Bradikardia Ini

Gejala Bradikardia

Malangnya, bradikardia secara amnya tidak menimbulkan gejala. Walau bagaimanapun, sekiranya penurunan kadar denyutan jantung berlaku pada masa yang sama dengan gangguan irama jantung (aritmia), maka bradikardia akan menyebabkan organ dan tisu badan yang lain tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi. Apabila bekalan darah ke organ dan tisu badan terganggu, penghidapnya mungkin mengalami gejala berikut:

 • Pening

 • Susah bernafas

 • Sakit dada

 • Mudah letih semasa melakukan aktiviti fizikal

 • Pengsan

 • Kekeliruan

 • Kulit bertukar menjadi pucat

 • Sianosis, yang merupakan warna kebiruan pada kulit

 • Sakit perut

 • Gangguan visual

 • Sakit kepala

 • Rahang atau lengan juga sakit

 • Lemah.

Cara Mendiagnosis Bradikardia

Sekiranya anda mengalami gejala bradikardia seperti di atas, anda benar-benar dapat memeriksa degupan jantung anda secara bebas sebelum pergi ke doktor. Caranya adalah dengan mengira nadi di pergelangan tangan anda selama satu minit untuk mengetahui apakah degup jantung anda normal atau tidak.

Selain pergelangan tangan, anda juga boleh memeriksa nadi di leher. Sebaiknya lakukan ujian ini ketika anda sedang berehat. Namun, untuk hasil yang lebih tepat, anda tetap dinasihatkan untuk berjumpa doktor.

Baca juga: Inilah Cara Memeriksa Denyut Jantung Normal di Rumah

Mendiagnosis bradikardia tidak mudah, kerana degupan jantung yang perlahan tidak berlaku sepanjang masa. Itulah sebabnya doktor perlu melakukan ujian elektrokardiogram (ECG) untuk membantu mendiagnosis gangguan degupan jantung ini. Ujian ini tidak menyakitkan dan dapat memeriksa arus elektrik di jantung.

Prosedur Ujian ECG

Pertama sekali, anda akan diminta untuk menanggalkan pakaian teratas anda, serta menanggalkan aksesori atau mengeluarkan benda yang ada di dalam poket pakaian yang boleh mempengaruhi keputusan peperiksaan. Kemudian, anda akan diminta untuk berbaring di atas katil, dan doktor akan meletakkan elektrod di dada, lengan, dan kaki anda. Sebaiknya jangan bercakap atau menggerakkan anggota badan anda semasa ujian, kerana ini boleh merosakkan hasil ujian.

Setiap kabel elektrod yang telah dipasang di badan anda disambungkan ke mesin EKG dan akan merakam aktiviti elektrik jantung. Doktor kemudian akan mentafsirkan aktiviti elektrik jantung ini berdasarkan gelombang yang dipaparkan di skrin pemantauan dan mencetak hasilnya di atas kertas.

Pemeriksaan elektrokardiogram hanya memerlukan masa yang singkat, iaitu sekitar 5-8 minit. Setelah ujian selesai, anda boleh meneruskan aktiviti seperti biasa. Sementara itu, keputusan ujian ECG boleh dibincangkan secara langsung oleh doktor atau janji dibuat untuk berjumpa doktor di lain waktu. Sekiranya keputusan ujian ECG menunjukkan kelainan degupan jantung atau penyakit lain yang disyaki oleh doktor, maka anda perlu menjalani pemeriksaan susulan.

Baca juga: Dianggap Selamat, Adakah Kesan Sampingan Elektrokardiogram?

Nah, begitulah prosedur ujian ECG untuk mendiagnosis bradikardia. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ujian ECG yang berguna untuk mendiagnosis gangguan degupan jantung, tanyakan kepada pakar secara langsung menggunakan aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.