6 Cara Mudah untuk Meningkatkan Sistem Imun

Jakarta - Sejak dinyatakan sebagai wabah di Indonesia, jumlah korban akibat virus korona meningkat setiap hari. Virus ini mudah menyerang seseorang dengan sistem imun yang rendah. Atas sebab ini, disarankan untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh untuk menghindari penyebaran virus yang mematikan.

Baca juga: Pengambilan kencur secara berkala, ini adalah kebaikan untuk badan

Terdapat pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan sistem ketahanan badan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Pengambilan Vitamin C

Agar sistem kekebalan tubuh terjaga di tengah penyebaran virus korona saat ini, disarankan untuk makan makanan dengan kandungan vitamin C yang tinggi. Sekiranya sistem kekebalan tubuh kuat, penyakit yang disebabkan oleh virus, bakteria, atau kuman tidak akan menyerang dengan mudah. Makanan yang disarankan untuk dimakan kerana mengandung vitamin C yang tinggi, termasuk jeruk, jambu biji, pepaya, strawberi, dan kiwi.

Sebenarnya, jambu batu mengandungi vitamin C dua kali lebih banyak daripada buah sitrus. Untuk memakannya, anda boleh memakannya secara langsung atau memprosesnya menjadi jus. Namun, jangan tambah gula terlalu banyak, okey! Kerana vitamin C terbaik dari buah dimakan secara semula jadi tanpa pemanis buatan.

  • Sayur-sayuran dan Buah-buahan

Untuk meningkatkan sistem ketahanan badan, makanan yang sangat disyorkan untuk dimakan adalah sayur-sayuran dan buah-buahan. Apabila dikonsumsi secara berkala, kedua makanan ini akan mencegah anda dari pelbagai jenis penyakit kerana sistem imun yang kuat, kerana pelbagai vitamin dan mineral di dalamnya.

Baca juga: 6 Petua Mengekalkan Daya Tahan Tubuh pada Musim Peralihan

  • Urus Tekanan dengan Baik

Apabila tekanan tidak dapat dikendalikan dengan baik, pengeluaran hormon kortisol dalam badan akan meningkat secara automatik. Peningkatan pengeluaran hormon kortisol dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan daya tahan badan secara perlahan. Untuk mengelakkan ini, penting untuk menguruskan tekanan dengan betul untuk mengelakkan penurunan daya tahan tubuh.

  • Rehat yang mencukupi

Meningkatkan sistem ketahanan badan tidak selalu berpunca dari faktor makanan. Tubuh juga memerlukan masa rehat yang mencukupi untuk mengekalkan keadaan agar tetap cergas. Pada orang dewasa, tidur diperlukan selama 7-8 jam sehari. Manakala pada kanak-kanak, waktu tidur diperlukan selama 10 jam sehari atau lebih. Pastikan tempoh rehat dipenuhi, supaya sistem imun terjaga.

  • Bersenam secara Rutin

Langkah seterusnya untuk meningkatkan sistem ketahanan badan dapat dilakukan dengan melakukan senaman selama 30 minit setiap hari. Aktiviti ini adalah yang paling sihat jika dilakukan di bawah paparan sinar matahari pagi secara langsung, kerana dapat meningkatkan kadar vitamin D dari sinar matahari. Tidak perlu pergi ke gimnasium, anda boleh melakukan senaman yang mudah dan murah dengan berjalan kaki atau berlari.

  • Penggunaan Makanan Tambahan

Selain menerapkan gaya hidup sihat dengan langkah-langkah ini, menjaga dan meningkatkan sistem ketahanan badan dapat dilakukan dengan mengambil makanan tambahan atau multivitamin. Penggunaan makanan tambahan dan multivitamin boleh menjadi pilihan untuk melengkapkan diet yang dianggap kurang memenuhi nutrien yang diperlukan untuk mengekalkan daya tahan.

Walau bagaimanapun, sebelum mengambil makanan tambahan dan multivitamin, berbincang terlebih dahulu dengan doktor dalam aplikasi tersebut , ya! Sebabnya, pada sesetengah orang yang mengalami alahan, reaksi alahan boleh timbul kerana tidak sesuai dengan kandungan yang terdapat dalam makanan tambahan atau multivitamin tambahan.

Baca juga: Mula Menjaga Ketahanan Tubuh Anda untuk Menghindari Virus

Selain langkah-langkah ini, Anda juga perlu menjaga kebersihan lingkungan agar tidak menjadi tempat berkembang biak kuman, virus, atau bakteria. Bukan hanya persekitaran rumah yang mesti dijaga kebersihan, tubuh anda juga memerlukan. Dengan membiasakan diri mencuci tangan setelah melakukan sebarang aktiviti, anda telah membantu menjaga kesihatan badan anda. Semoga berjaya!

Rujukan:

Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Cara Meningkatkan Sistem Imun Anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 15 Makanan yang Meningkatkan Sistem Imun.
Pencegahan. Diakses pada tahun 2020. 8 Kaedah yang Disokong oleh Sains untuk Meningkatkan Sistem Imun Anda, Menurut Pakar.