5 Negara yang Sering Menjadi Destinasi Pembedahan Plastik

, Jakarta - Pembedahan plastik menjadi trend dalam beberapa tahun kebelakangan ini apabila orang semakin banyak keprihatinan dengan penampilan fizikal, terutama bagi mereka yang bekerja di industri hiburan. Terdapat sekitar 30,000 pakar bedah plastik di seluruh dunia dan 17 juta operasi setiap tahun untuk memulihkan bentuk muka dan fungsi badan. Salah satu negara yang melakukan banyak pembedahan plastik adalah Korea Selatan.

Terdapat penjelasan khas mengapa Korea Selatan adalah negara yang sering menjadi tujuan pembedahan plastik. Berikut adalah penjelasan serta negara-negara lain yang menjadi tempat kegemaran orang membuat wajah mereka. (Baca juga: Seperti Prosedur Pembedahan Plastik Ini di Muka)

  1. Korea Selatan

Sekurang-kurangnya 20 peratus wanita Korea Selatan berusia 19-49 tahun pernah menjalani pembedahan plastik sekali. Seoul adalah ibu kota dan pusat inovasi teknologi rawatan pembedahan plastik di Korea Selatan. Kira-kira 10,000 pesakit setiap tahun dan separuh daripada pesakit ini berasal dari luar Korea Selatan. Pembedahan kelopak mata, kontur muka dan badan, kontur rahang, anti- penuaan , serta kontur payudara adalah jenis pembedahan yang popular yang dilakukan di Korea Selatan. (Baca juga: Apa yang Menyebabkan Berpeluh Berlebihan di Muka)

  1. Thailand

Negara lain dengan banyak pembedahan plastik adalah Thailand. Selain kos rendah, pensijilan doktor kosmetik di Thailand dari Amerika dan Australia menjamin bahawa pembedahan di Bangkok, Thailand selamat dan memuaskan untuk dilakukan. Hampir 1 juta orang datang ke Thailand untuk perjalanan perubatan termasuk pembedahan plastik. Sebilangan besar pesakit pembedahan plastik di Thailand berasal dari Australia.

  1. India

India adalah salah satu destinasi untuk perjalanan perubatan antarabangsa, termasuk bagi mereka yang ingin menjalani pembedahan plastik. Pembedahan kosmetik yang paling popular di Mumbai, India adalah anti- penuaan . Selain itu, jenis pembedahan yang menarik adalah pembesaran bibir dan payudara, pembaikan gigi, dan penyingkiran rambut badan. Beberapa sebab mengapa orang berminat dalam pembedahan plastik di India kerana kosnya rendah berbanding Amerika dan Eropah, kos sara hidup yang agak berpatutan, dan tenaga perubatan yang berkelayakan. Perjalanan perubatan ini juga merupakan perjalanan untuk melihat tempat-tempat pelancongan di India. (Baca juga: Perbezaan Antara Pemindahan Muka dan Pembedahan Plastik)

  1. Costa rica

Kos pembedahan plastik di San Jose, Costa Rica adalah 66 peratus lebih murah daripada di Amerika Syarikat. Jarak yang tidak begitu jauh dari Amerika Syarikat menjadikan Kosta Rika menerima sejumlah besar pesakit dari Amerika Syarikat. Selain itu, pertimbangan lain mengapa Kosta Rika telah menjadi destinasi perjalanan perubatan dengan spesifikasi pembedahan plastik, tidak lain adalah tahap pendidikan penduduknya, yang 94 peratus celik huruf, menjadikan negara ini dianggap cukup berpendidikan. Tidak ketinggalan, sistem perawatan kesihatan Kosta Rika berada di peringkat 23 di dunia menurut WHO (Organisasi Kesihatan Sedunia), menjadikannya negara yang melakukan banyak pembedahan plastik.

  1. Turki

Perkhidmatan kesihatan yang memenuhi syarat dengan pemandangan semula jadi yang indah menjadikan Turki, terutama Dunyagoz, salah satu negara yang menerima banyak pesakit pembedahan plastik. Kemudahan yang diberikan oleh perkhidmatan klinik kecantikan di Turki juga menjadikan negara ini sebagai pertimbangan utama bagi pesakit pembedahan plastik. Masalahnya ialah beberapa klinik terkenal menyediakan pakej perjalanan dan pengambilan lapangan terbang kepada pesakit mereka pada masa yang sama.

Menjalani pembedahan plastik memerlukan pertimbangan dan nasihat daripada pakar. Jangan hanya melakukannya, perlu ada kesediaan fizikal dan mental juga. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pembedahan plastik dan maklumat lain yang berkaitan dengan pembedahan estetik, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .