Inilah Kepentingan Mengetahui Tahap Kolesterol Tubuh

Kolesterol terbahagi kepada dua jenis, iaitu baik dan buruk. Tahap kolesterol jahat yang tinggi dalam tubuh sangat berbahaya, kerana dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, dan peredaran darah yang buruk. Jadi, bagaimana anda menurunkan kadar kolesterol tinggi? "

Jakarta - Sering dilupakan, ada beberapa bahagian badan yang juga memainkan peranan penting, tetapi jarang mendapat perhatian. Salah satunya ialah kolesterol. Malangnya, ramai yang tidak mengetahui bahawa tahap kolesterol juga mempengaruhi kesihatan tubuh. Inilah sebabnya, sangat penting bagi semua orang untuk mengetahui tahap kolesterol mereka.

Namun, tidak sedikit orang yang berfikir secara negatif berkaitan dengan masalah ini. Sebenarnya, kolesterol baik tidak memberi kesan negatif pada tubuh, sebaliknya. Kolesterol diperlukan oleh tubuh untuk membantu melancarkan proses metabolik. Lalu, bagaimana tahap kolesterol dalam darah dapat meningkat?

Baca juga: 4 Jenis Senaman Yang Membantu Menurunkan Tahap Kolesterol

Kepentingan Mengetahui Tahap Kolesterol Tubuh

Pada dasarnya, terdapat tiga jenis kolesterol, iaitu Lipoprotein Ketumpatan Rendah yang disingkat LDL atau sering disebut kolesterol jahat, Lipoprotein Ketumpatan Tinggi yang disingkat HDL atau sering disebut kolesterol baik, dan trigliserida. Ketiganya memainkan peranan penting dalam proses metabolik dalam badan. Baiklah, adalah kewajipan wajib bagi setiap orang untuk menjaga kadar kolesterol darah normal.

Sebabnya, kadar kolesterol yang tinggi dalam darah dapat mencetuskan pelbagai masalah dalam tubuh, terutama pada sistem peredaran darah yang menyebabkan timbulnya tekanan darah tinggi, penyakit jantung, hingga strok. Inilah sebab mengapa sangat penting bagi anda untuk memeriksa kolesterol darah anda secara berkala.

Lalu, apakah tahap normal bagi setiap kolesterol ini? LDL atau kolesterol jahat mempunyai julat normal di bawah 100 mg / dL. Sekiranya jumlahnya masih antara 100 dan 129 mg / dL, tahapnya masih dianggap munasabah. Walau bagaimanapun, jika lebih tinggi daripada 129 mg / dL, anda perlu berhati-hati kerana tahap kolesterol anda sudah begitu tinggi.

Sementara itu, untuk HDL atau kolesterol baik, had minimum ialah 60 mg / dL. Semakin tinggi bilangannya, semakin baik kerana dapat membantu mencegah pelbagai masalah yang berkaitan dengan peredaran darah. Tetapi, jika jumlahnya kurang dari 40 mg / dL, risiko masalah jantung boleh berlaku.

Terakhir, untuk tahap trigliserida atau lemak darah. Tahap trigliserida yang tinggi ini juga dapat meningkatkan risiko masalah jantung. Inilah sebabnya mengapa mengekalkan kadar trigliserida sangat baik untuk kesihatan tubuh. Tahap trigliserida yang tinggi berkisar antara 150 hingga 199 mg / dL.

Ketiga-tiga nombor kolesterol ini jika dihitung merujuk kepada standard optimum kolesterol total dalam badan. Namun, pemeriksaan kolesterol biasanya hasilnya dapat dilihat hanya dari jumlah kolesterol dan kolesterol baik. Walaupun begitu, jika jumlah kolesterol anda masih dalam julat 200 mg / dL, maka ia masih boleh ditoleransi. Sementara itu, jika bilangannya antara 200 hingga 239 mg / dL, jumlah ini agak tinggi, sedangkan tahap 240 mg / dL atau lebih tentu saja sangat tinggi.

Baca juga: Tidak Selalu Buruk, Kolesterol Juga Bermanfaat Untuk Kesihatan

Langkah Mudah Menurunkan Tahap Kolesterol

Sekiranya anda mempunyai tahap kolesterol di atas normal, langkah pertama yang harus diambil adalah dengan mengambil ubat mengikut nasihat doktor. Langkah-langkah ini dapat disertai dengan penerapan gaya hidup sihat, seperti:

  1. Pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan. Dianjurkan untuk makan sayur-sayuran dan buah-buahan dengan kandungan serat yang tinggi.
  2. Makan makanan dengan omega-3 . Makanan dengan kandungan omega-3, seperti salmon, makarel, tuna, sardin, walnut, dan biji chia.
  3. Pengambilan makanan rendah lemak . Makanan rendah lemak, seperti ikan, ayam, daging lembu, susu rendah lemak, putih telur, kacang, kekacang, tempe, dan tahu.
  4. Pengambilan makanan yang mengandungi serat larut . Makanan dengan kandungan serat larut, seperti alpukat, ubi jalar, brokoli, lobak, pir, wortel, epal, kacang ginjal, biji rami, dan oat.
  5. Bersenam secara berkala . Berolahraga bukan hanya membuat tubuh terasa cergas, tetapi juga dapat meningkatkan kadar kolesterol baik dalam tubuh.
  6. Berhenti merokok . Tabiat merokok dapat mengurangkan kadar kolesterol baik dalam tubuh, dan memicu kekakuan pada saluran darah.

Baca juga: Petua Menurunkan Kolesterol untuk Pekerja Pejabat

Untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku, anda harus melakukan pemeriksaan sekali setahun untuk memantau tahap kolesterol dalam badan. Untuk melakukan ini, anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital terdekat melalui aplikasi .

Rujukan:
NIH. Diakses pada tahun 2021. Tahap Kolesterol.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Ujian Kolesterol.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Memahami Hasil Ujian Kolesterol Anda.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. 5 Perubahan Gaya Hidup Teratas untuk Meningkatkan Kolesterol Anda.