Adakah terdapat hubungan antara jenis darah dan keperibadian?

Jakarta - Anda mungkin tidak akan terkejut lagi jika anda mendengar bahawa ada kaitan antara golongan darah dan keperibadian. Contohnya, rakan mempunyai golongan darah AB, dia mempunyai sifat tertentu. Yang lain mempunyai golongan darah A dengan keperibadian khas yang lain. Nampaknya, permulaan perbualan mengenai keperibadian berdasarkan golongan darah ini berasal dari Tanah Sakura, Jepun.

Di Jepun, terdapat pengaruh yang signifikan antara jenis darah dan kehidupan, cinta, dan pekerjaan. Orang Jepun percaya bahawa setiap jenis darah dilengkapi dengan ciri yang berbeza. Kewujudan kepercayaan ini wujud ketika pada tahun 1930, profesor Tokeji Furukawa mengeluarkan wacana yang menunjukkan bahawa ada hubungan antara keperibadian berdasarkan jenis darah.

Bagaimana Menilai Keperibadian Berdasarkan Jenis Darah?

Satu kajian yang dilakukan oleh Shoko Tsuchimine dan tiga rakannya berjudul Jenis Darah ABO dan Sifat Personaliti dalam Mata Pelajaran Jepun yang Sihat dan diterbitkan dalam Jurnal Plos Satu berjaya mendedahkan bahawa ada kaitan antara jenis darah dan pelbagai penyakit, termasuk barah, penyakit jantung, dan penyakit lain yang berkaitan dengan tindak balas terhadap tekanan imun.

Baca juga: Perlu diketahui, ini adalah hubungan antara jangkitan dengan golongan darah

Bukan hanya itu, terdapat juga pemerhatian yang berkaitan dengan kegelisahan dan kemurungan yang berkaitan dengan gangguan kesihatan ini. Oleh itu, mungkin ada hubungan keperibadian berdasarkan golongan darah walaupun tidak ada konsensus ilmiah. Namun, tidak ada yang salah dengan mengetahuinya, hanya menambahkan gambaran bagaimana budaya di negara lain. Ia sangat menyeronokkan, walaupun anda menyedari bahawa terdapat persamaan antara ulasan dan keperibadian anda.

Sekiranya anda tidak tahu apa jenis darah anda, itu mudah. Anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk mengetahui. Terdapat ciri Pemeriksaan Makmal dalam aplikasi. Jadi, anda boleh mengetahui jenis darah anda dan masalah kesihatan lain yang mungkin dapat dikesan melalui ujian darah ini.

Baca juga: Harus Tahu, Inilah Perbezaan antara Jenis Darah dan Darah Rhesus

Dari kajian yang dilakukan oleh Shoko dan rakan-rakan yang dijalankan menggunakan Inventori Perangai dan Perwatakan atau TCI. Alat TCI ini sendiri mempunyai tujuh dimensi, yang terdiri daripada empat dimensi perangai dan tiga dimensi watak. Empat dimensi perangai merangkumi: Penghindaran Bahaya (jangkaan bahaya), Kegigihan (kegigihan), Ketergantungan Ganjaran (kebergantungan dan ganjaran), dan Mencari Kebaharuan (mencari sesuatu yang baru).

Sementara itu, tiga dimensi watak ini merangkumi Kerjasama (rasa kerjasama) Transendensi diri (transendensi diri), dan Mengarahkan diri (arahan kendiri). setiap dimensi ini mempunyai kaitan dengan keperibadian, misalnya Mengarahkan diri mencerminkan kebolehpercayaan dan kematangan, Kerjasama berkaitan dengan kemahiran sosial (kerjasama dan sokongan), dan Transendensi diri berkaitan dengan agama dan idealisme.

Kemudian, keempat-empat dimensi perangai ini menunjukkan emosi setiap individu. Mencari Kebaharuan berkaitan dengan aktiviti dan tindak balas terhadap rangsangan baru yang diterima. Penghindaran Bahaya berkaitan dengan tingkah laku individu ketika berhadapan dengan rangsangan negatif. Kegigihan berkaitan dengan kegigihan, keletihan, kekecewaan, dan ketekunan. Ketergantungan Ganjaran berkaitan dengan sikap bergantung, hubungan dan faktor afektif.

Baca juga: Bolehkah Jenis Darah Menentukan Pertandingan Anda?

Para penyelidik mendedahkan bahawa memang ada hubungan yang signifikan dengan keperibadian berdasarkan jenis darah, walaupun pemerhatian ini dianggap sebagai sains semu. Walaupun begitu, penafsiran mesti dilakukan dengan berhati-hati kerana hubungannya masih relatif lemah.

Rujukan:
Shoko Tsuchimine, et al. 2015. Diperoleh pada 2019. Jenis Darah ABO dan Ciri-ciri Keperibadian dalam Mata Pelajaran Jepun yang Sihat. Diterbitkan di Plos One.
BBC. Diperoleh pada 2019. Jepun dan Jenis Darah: Adakah Ini Menentukan Keperibadian?
Mn. Diperoleh pada 2019. Apa Jenis Darah Anda Tentang Anda.