5 Latihan Mengawal Gula Darah

, Jakarta - Berolahraga secara teratur tidak hanya baik untuk menjaga kecergasan fizikal, tetapi juga dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah. Dengan kata lain, orang yang menghidap diabetes atau berisiko menghidap penyakit ini sangat disyorkan untuk melakukan senaman secara teratur.

Latihan mempunyai manfaat yang sangat penting bagi penderita diabetes, iaitu untuk membantu meningkatkan kepekaan insulin dan menjaga kadar gula dalam darah terkawal. Semasa anda bersenam, badan anda memerlukan tenaga tambahan, yang menyebabkan otot anda menyerap glukosa dan menurunkan kadar gula dalam darah.

Baca juga: Bukti bahawa senaman dapat membantu mencegah diabetes

Bersenam juga dapat membantu mencegah kegemukan, keadaan ini sangat mudah terjadi pada orang dengan diabetes jenis 2. Jadi, jenis senaman apa yang disyorkan bagi penghidap diabetes untuk mengawal gula darah?

1. Jalan Pantas

Jenis senaman ini agak sederhana, tetapi sangat berguna. Orang yang mempunyai sejarah diabetes digalakkan untuk memilih berjalan pantas sebagai jenis senaman yang boleh dilakukan. Malah, berjalan pantas juga termasuk dalam jenis senaman aerobik yang dapat meningkatkan degupan jantung. Oleh itu, aliran darah akan menjadi lebih lancar dan peredaran darah di dalam badan menjadi lebih baik.

2. Berbasikal

Cuba memilih untuk menunggang basikal jika anda ingin sampai ke tempat yang tidak terlalu jauh. Ini kerana jenis senaman ini adalah bentuk senaman aerobik yang dapat membantu menguatkan jantung dan meningkatkan fungsi paru-paru.

Berbasikal secara rutin juga dapat meningkatkan aliran darah ke bahagian bawah badan, terutama kaki. Kerana, bahagian itu menjadi lebih aktif. Berbasikal juga berkesan dalam mempercepat proses membakar kalori, jadi berat badan anda akan lebih terjaga. Untuk berada di tempat yang selamat dan mengelakkan kecederaan, pastikan anda memakai alat basikal dan mulakan dengan pemanasan.

Baca juga: Inilah Cara Semula jadi untuk Mengubati Diabetes dan Menurunkan Gula Darah

3. Yoga

Yoga adalah pilihan untuk mengatasi masalah tekanan dan kegelisahan yang dialami oleh penghidap diabetes. Jenis senaman ini menggabungkan pergerakan badan untuk membina fleksibiliti, kekuatan, dan keseimbangan.

Melakukan yoga secara berkala juga dapat meningkatkan fungsi saraf, melawan daya tahan insulin, dan mengawal dan menjaga kadar gula dalam darah. Kerana, yoga dapat membantu meningkatkan jisim otot dan mengurangkan tekanan dan risiko tekanan pada seseorang.

4. Tai Chi

Selain yoga, bersenam Tai Chi Juga sesuai untuk pesakit kencing manis. Tai Chi adalah sukan yang mengandungi rangkaian pergerakan badan yang perlahan dan lancar. Pergerakan dalam sukan ini berfungsi untuk menenangkan badan dan minda.

Dengan kata lain, latihan yang satu ini sangat bermanfaat bagi penghidap diabetes. Tai Chi bermanfaat untuk meningkatkan kecergasan fizikal dan kesihatan mental, mengawal kadar gula dalam darah, dan mengurangkan risiko kerosakan saraf yang mungkin berlaku akibat komplikasi diabetes.

Baca juga: 2 Cara Mudah Mengawal Gula Darah

5. Mengangkat Berat

Orang yang menghidap diabetes dikatakan sesuai untuk melakukan jenis senaman yang meningkatkan jisim otot. Kerana, apabila jisim otot meningkat, tubuh akan lebih mudah mengawal gula darah. Salah satu jenis latihan yang boleh dilakukan ialah mengangkat berat.

Walaupun begitu, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum penghidap diabetes memutuskan untuk melakukan latihan ini. Pastikan selalu berbincang dan berbincang dengan doktor anda mengenai jenis senaman yang selamat dilakukan oleh penghidap diabetes.

Boleh juga menggunakan aplikasi untuk lebih senang menghubungi doktor. Anda boleh meminta nasihat melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan petua untuk hidup sihat dengan diabetes dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!