Adakah Serai Benar-benar Berkesan dalam Menurunkan Kolesterol?

, Jakarta - Kolesterol sering dianggap sebagai sebatian buruk dalam badan. Sebenarnya, kolesterol mempunyai beberapa faedah penting dalam badan. Sebatian ini berperanan dalam membentuk sel yang sihat, menghasilkan sejumlah hormon, membantu pengeluaran hempedu di hati, untuk menghasilkan vitamin D.

Walaupun ia memainkan peranan penting dalam tubuh, pengambilan atau kadar kolesterol dalam badan tidak boleh berlebihan. Sebabnya, kolesterol tinggi boleh mencetuskan pelbagai komplikasi yang dahsyat. Contohnya, kegemukan strok , kepada penyakit jantung.

Bagi orang yang mempunyai kolesterol tinggi, wajar untuk mengamalkan gaya hidup sihat. Contohnya, dengan memakan makanan yang dapat menurunkan kadar kolesterol dalam badan. Nah, persoalannya, adakah serai atau serai benar-benar berkesan untuk menurunkan kolesterol?

Baca juga: Ini adalah 6 tumbuhan perubatan yang semestinya anda ada di rumah

Serai Berkesan Menurunkan Kolesterol?

Daun serai dikatakan mempunyai manfaat kesihatan. Panggil ia mengekalkan saluran pencernaan yang sihat, mengawal tekanan darah, melegakan selesema dan sakit haid, dan menjaga kadar gula darah. Selain itu, serai juga dianggap dapat menurunkan kadar kolesterol dalam darah? Adakah itu benar?

Pada dasarnya, serai telah digunakan secara tradisional untuk merawat kolesterol tinggi dan menguruskan penyakit jantung. Sebenarnya, anda boleh mendengar kajian yang bertajuk “ Kesan hipokolesterolemik ekstrak etanol daun segar Cymbopogon citratus (serai) ” diterbitkan pada Jurnal Bioteknologi Afrika.

Menurut kajian di atas, minyak sitronella secara signifikan menurunkan kadar kolesterol pada tikus yang telah diberi diet kolesterol tinggi selama 14 hari. Walau bagaimanapun, tindak balas bergantung pada dos yang diberikan. Maksudnya, kesan daun serai untuk menurunkan kolesterol dapat berubah apabila dos serai yang diberikan berubah.

Masih menurut kajian di atas, kesan hipokolesterolemik ekstrak etanol daun segar Cymbopogon citratus (serai) dikaji menggunakan tikus albino. Hasil kajian mengatakan bahawa peningkatan kepekatan kolesterol (pada tikus albino) menurun dengan ketara setelah diberi ekstrak tanaman serai. Inilah yang menjadikan serai dapat digunakan untuk menguruskan penyakit jantung.

Perkara yang sama juga dijumpai oleh pakar dalam kajian yang bertajuk " Asas saintifik untuk penggunaan terapi Cymbopogon citratus, stapf (Lemon grass) ” dalam Jurnal Teknologi & Penyelidikan Farmaseutikal Lanjutan. Hasil kajian mengatakan, ekstrak minyak serai membantu menurunkan kolesterol pada haiwan.

Baca juga: Tahap kolesterol baik dalam badan, apakah bahaya?

Namun, menurut para pakar, kajian lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan keberkesanan serai dalam menurunkan kadar kolesterol dalam tubuh. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai khasiat serai? Atau ada aduan kesihatan yang lain?

Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Kepentingan Mengukur Tahap Kolesterol Secara Berkala

Sudah tahu mengapa penyakit kolesterol dikenali sebagai " pembunuh senyap" ? Sebabnya, kolesterol tinggi secara amnya tidak menimbulkan gejala. Kandungan kolesterol tinggi sering tidak dirasakan, tetapi kesannya sangat mematikan. Biasanya seseorang hanya menyedari bahawa dia mempunyai kolesterol tinggi apabila terdapat komplikasi serius seperti penyakit jantung.

Nah, di sinilah pentingnya memeriksa kadar kolesterol secara berkala. Dilaporkan dari American Heart Association, kadar kolesterol darah harus diperiksa setiap 5 tahun setelah seseorang berusia 20 tahun.

Namun, jika kadar kolesterol dalam badan melebihi 200 mg / dL, pemeriksaan kolesterol harus dilakukan setiap 3 bulan hingga tahap kembali normal. Sekiranya tahap kolesterol normal, maka pemeriksaan kolesterol dapat dilakukan sekurang-kurangnya sekali dalam setahun.

Baca juga : Mempunyai Kolesterol Tinggi, Makan 10 Makanan Ini

Walau bagaimanapun, doktor akan mengesyorkan agar ujian kolesterol dilakukan lebih kerap jika seseorang (baik kanak-kanak atau orang dewasa) mempunyai keadaan seperti:

  • Mempunyai sejarah keluarga penyakit arteri koronari
  • Menghidap obesiti, diabetes, atau darah tinggi.
  • Mengamalkan diet tinggi lemak.
  • Latihan yang kerap dan pola makan yang tidak sihat.

Itulah perkara yang perlu difahami mengenai faedah serai untuk menurunkan kolesterol. Ingat, jaga kadar kolesterol anda dalam julat normal untuk menjaga kesihatan keseluruhan anda.Rujukan:
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2021. Dasar saintifik untuk penggunaan terapi Cymbopogon citratus, stapf (Lemon grass)
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Menggunakan Minyak Esensial Serai bermanfaat untuk anda
Garis Kesihatan. Diakes pada tahun 2021.10 Sebab Minum Teh Serai
Jurnal Bioteknologi Afrika. Diakses pada tahun 2021.
Jurnal Bioteknologi Afrika. Kesan hipokolesterolaemik ekstrak etanol daun segar Cymbopogon citratus (serai)
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2020. Cara Menguji Kolesterol Anda