Buah-buahan Boleh Mencetuskan Thrush pada Bayi

, Jakarta - Luka canker adalah bisul kecil yang dapat muncul di lapisan mulut, dan dapat dialami oleh siapa saja. Sakit akibat sariawan pada bayi atau orang dewasa boleh berwarna putih hingga kekuningan dikelilingi oleh lapisan merah.

Ukuran sariawan biasanya kecil, boleh kurang dari 1 mm, tetapi juga boleh membesar. Luka canker boleh menyebabkan kesakitan dan membuat makan atau bercakap tidak selesa. Semasa pada kanak-kanak, keadaan ini boleh membuat mereka cerewet dan tidak selesa.

Baca juga: Punca dan Cara Mengatasi Sariawan pada Bayi

Punca sariawan pada bayi

Punca sebenar sariawan belum diketahui. Walau bagaimanapun, tekanan atau kecederaan ringan di bahagian dalam mulut dianggap sebagai penyebab sariawan. Pelbagai jenis makanan seperti buah-buahan juga boleh menjadi pencetus. Makanan seperti oren atau buah-buahan dan sayur-sayuran berasid seperti lemon, jeruk, nanas, epal, buah ara, tomato, strawberi. Buah-buahan ini boleh membuat luka kanker menjadi lebih teruk atau memburukkan lagi masalah.

Sebilangan besar sariawan akan hilang sendiri dalam beberapa hari hingga beberapa minggu. Untuk melegakan kesakitan, anda boleh bergantung pada ubat penahan sakit, tetapi juga harus mengawal diet harian anda.

Makanan berasid seperti yang disebutkan di atas harus dielakkan serta makanan pedas, sangat masin, dan renyah, yang semuanya menyebabkan kerengsaan lebih lanjut. Sekiranya bayi mempunyai sariawan dan ibu bapa keliru tentang bagaimana bertindak balas, maka tidak ada salahnya untuk mengunjungi hospital untuk berjumpa doktor.

Thrush pada bayi juga dapat menunjukkan bahawa dia mempunyai kekurangan nutrisi tertentu. Segera buat temu janji dengan doktor melalui permohonan untuk memberi rawatan yang betul untuk merawat sariawan pada bayi.

Baca juga: Luka canker pada bayi baru lahir, adakah ia berbahaya?

Apakah Gejala Luka Kanker?

Dilaporkan dari Klinik Cleveland , bayi mungkin merasakan beberapa gejala lain ketika sakit kepala, seperti:

 • Kehadiran luka atau luka yang menyakitkan di mulut, di lidah, lelangit lembut (belakang bumbung mulut) atau di dalam pipi;

 • Sensasi kesemutan atau terbakar sebelum munculnya luka;

 • Luka di mulut yang bulat, putih, atau kelabu, dengan tepi atau tepi merah.

Dalam kes yang lebih teruk, gejala lain akan muncul ketika mengalami sariawan, seperti:

 • Demam ;

 • Lambat;

 • Kelenjar getah bening yang bengkak.

Bagaimana Mengatasi Luka Canker?

Kesakitan dari sariawan biasanya bertambah baik dalam beberapa hari dan luka biasanya sembuh tanpa rawatan dalam kira-kira satu atau dua minggu. Produk over-the-counter yang sederhana, juga boleh digunakan untuk mengurangkan gejala sariawan pada bayi.

Luka yang besar, menyakitkan, atau tidak sembuh sebelum yang baru muncul dapat diubati dengan ubat kumur antibakteria, salap kortikosteroid atau resep atau penyelesaian bebas untuk mengurangkan kesakitan dan kerengsaan.

Baca juga: Bebas Sakit dengan Ubat Thrush Semula jadi

Pencegahan Thrush

Walaupun tidak ada penawar untuk sariawan dan keadaan ini sering berulang, anda boleh mengurangkan kekerapannya dengan:

 • Elakkan makanan yang merengsakan mulut, termasuk makanan berasid dari buah-buahan atau makanan pedas;
 • Elakkan kerengsaan akibat kunyah;
 • Berus dengan sikat bulu lembut selepas makan dan flossing setiap hari. Tujuannya adalah untuk menjaga mulut daripada makanan yang mencetuskan kesakitan;
 • Elakkan produk kebersihan mulut yang mengandungi natrium lauril sulfat.

Sementara itu, anda harus menghubungi doktor atau doktor gigi jika anda mempunyai:

 • Luka yang sangat besar;
 • Menyebarkan luka;
 • Sakit yang berlangsung 3 minggu atau lebih;
 • Kesakitan yang tidak dapat ditanggung walaupun mengelakkan makanan mencetuskan dan mengambil ubat penghilang rasa sakit di kaunter;
 • Kesukaran minum cukup cecair;
 • Demam tinggi dengan kemunculan sariawan.

Itulah maklumat mengenai sariawan yang mesti diketahui. Sentiasa menjaga kesihatan bayi dengan memperhatikan setiap gejala di badannya.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Canker Sores.
Pergigian Bukit Murray. Diakses pada tahun 2020. Sebab Mengapa Anda Mendapatkan Luka Canker.