Ini adalah Kriteria untuk Kandang Iguana yang Baik dan Sihat

“Iguanas kini menjadi salah satu reptilia kegemaran untuk dipelihara. Selain unik, haiwan yang satu ini juga digolongkan sebagai haiwan pemakan tumbuhan. Ukuran badannya juga dapat tumbuh hingga 1.8 meter, sehingga menjadikan haiwan ini memerlukan ukuran kandang yang besar. Namun, harap diingat bahawa selain ukurannya terdapat beberapa kriteria untuk kandang iguana yang baik dan sihat. "

Jakarta - Salah satu jenis reptilia yang biasa dipelihara hari ini adalah iguana. Reptilia ini adalah pilihan haiwan peliharaan yang unik kerana dikelaskan sebagai herbivora dan boleh hidup lama. Namun, iguana juga rentan terhadap parasit kulit seperti kutu atau tungau, jadi sangkar perlu dibersihkan secara berkala. Selain itu, ukuran badannya cukup besar dengan panjang yang dapat mencapai 1.8 meter, menjadikan iguana memerlukan ukuran kandang yang sesuai.

Oleh itu, jika anda merancang untuk menjaga reptilia ini, ada baiknya anda mengetahui kriteria untuk kandang iguan yang baik dan sihat. Jadi, apa kriteria? Lihat ulasan di sini!

Baca juga: Ini adalah Makanan Iguana untuk Cepat Berpuasa

Kriteria untuk Kandang Iguana yang Baik dan Sihat

Orang Igua memerlukan habitat yang membolehkan mereka bergerak, makan, tidur, dan menjelajah. Selain itu, memberi haiwan kesayangan anda tempat yang sesuai untuk hidup akan membantunya menjalani kehidupan yang panjang, sihat dan bahagia. Terdapat beberapa kriteria yang mesti dipenuhi, termasuk:

  1. Perhatikan ukuran dan lokasi kandang

Iguana boleh tumbuh menjadi cukup besar, jadi ukuran kandang juga mesti besar. Perlu diingat bahawa semakin besar kandang iguana, semakin selesa untuk hidup. Sebaik-baiknya, panjang sangkar iguana sekurang-kurangnya 1.5 lebih panjang daripada badannya, lebarnya sekurang-kurangnya sama dengan panjang badannya atau lebih.

Untuk ketinggian sangkar, minimum kira-kira 1.5 meter dari panjang iguana. Sebagai alternatif, anda juga boleh menggunakan bilik kecil atau almari besar sebagai sangkar. Namun, pastikan untuk mengganti pintu bilik atau almari yang digunakan dengan jaring strimin atau kawat untuk memberikan pengudaraan yang mencukupi untuk iguana.

Selain ukuran yang ideal, lokasi kandang iguana juga perlu dipertimbangkan. Kandang Iguana tidak boleh terletak di dekat tingkap, draf, pemanasan, penyaman udara (AC), atau benda lain yang dapat meningkatkan atau menurunkan suhu habitat ke tahap yang melampau. Selain itu, iguana adalah haiwan yang suka menonton dan mempelajari persekitarannya. Jadi, kandangnya harus diletakkan di mana dia dapat melakukan kedua-dua perkara itu.

  1. Hiasan dan Peralatan Sangkar

Iguana suka bertengger di tempat tinggi, jadi ada baiknya meletakkan hiasan yang sesuai untuk memenuhi keperluan mereka. Letakkan dahan atau objek tinggi supaya iguana dapat bermain atau memanjat. Anda juga boleh menyediakan tanaman hiasan untuk memperindah sangkar iguana haiwan kesayangan anda.

Di samping itu, haiwan peliharaan memerlukan mangkuk sebagai bekas makanan dan air. Dianjurkan untuk meletakkan mangkuk makanan di tempat yang tinggi, agar iguana terasa selesa dan selamat dimakan. Mempunyai beberapa mangkuk air yang berbeza juga merupakan idea yang baik. Letakkan satu mangkuk air di dekat makanan, kemudian letakkan semangkuk air kedua di lokasi yang lebih rendah.

Selain bekas makanan, air, dan hiasan, dasar kandang juga perlu diberi perhatian. Agar iguana anda dapat membuang air besar dengan selesa, anda perlu menyediakan tempat tidur / substrat di dalam sangkarnya. Kerana, iguana adalah reptilia pintar dan tahu di mana membuang air besar. Gunakan pelapik surat khabar atau reptilia (pelapis reptilia) yang dapat menyerap sisa dengan baik.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Jenis Penyakit di Iguania Yang Paling Rentan

  1. Pencahayaan Sangkar, Suhu dan Kelembapan

Iguana berdarah sejuk, jadi suhu di dalam kandangnya mestilah hangat tetapi tidak terlalu panas. Di samping itu, iguana memerlukan cahaya UVB sekurang-kurangnya 12 jam sehari untuk kekal sihat. Cahaya matahari adalah sumber UVB terbaik, sayangnya kaca tingkap dapat menyekat kemasukan sinar UVB. Untuk mengatasi ini, anda perlu membuat pelindung matahari dengan lampu UVB atau lampu wap merkuri jika iguana kadang-kadang berada di dalam rumah. Suhu yang sesuai untuk iguana ialah 29.5 darjah Celsius.

Di samping itu, iguana menyukai persekitaran yang hangat dan lembap. Oleh itu, pastikan kelembapan kandang iguana mencukupi. Anda boleh menggunakan semangkuk air sebagai sumber kelembapan di dalam sangkar. Walau bagaimanapun, mangkuk air saja tidak mencukupi, jadi anda boleh menyelesaikannya dengan menambahkan tabung plastik berisi air ke dalam sangkar. Peningkatan kelembapan juga dapat dilakukan dengan menyemburkan iguana dan kandangnya dengan botol semburan yang diisi dengan air suhu bilik.

  1. Perlu dibersihkan secara berkala

Kandang yang kotor dapat mengurangkan keselesaan iguana dan juga menjadikannya mudah terserang pelbagai penyakit. Oleh itu, jangan lupa membersihkan sangkar dan isinya dengan kerap. Kandungan sangkar, seperti mangkuk makanan dan air, keduanya perlu dibersihkan setiap hari dengan sabun dan air. Buang sampah di dalam sangkar setiap hari.

Substrat, hiasan cabang, atau objek untuk memanjat iguana perlu dibersihkan atau diganti. Untuk membersihkan kandang dengan teliti, anda boleh melakukannya setiap minggu atau bulanan. Bau kandang haiwan peliharaan dapat digunakan sebagai petunjuk yang baik untuk mengetahui kapan kandang perlu dibersihkan.

Baca juga: 4 Jenis Haiwan Peliharaan yang Selamat untuk Kanak-kanak

Sekiranya anda menyimpan iguana atau reptilia tertentu, dan tiba-tiba haiwan kesayangan anda tidak mahu makan, ada baiknya segera berjumpa doktor haiwan. Sebabnya, tidak mahu makan boleh menjadi petunjuk masalah kesihatan pada haiwan. Baiklah, melalui aplikasi tersebut , anda boleh menghubungi doktor haiwan yang dipercayai untuk menanyakan keadaannya. Melalui ciri sembang / panggilan video secara langsung. Jadi tunggu apa lagi? Mari cepat muat turun permohonan !

Rujukan:

Hospital VCA. Diakses pada tahun 2021. Perumahan Iguan Pet
Penjagaan Haiwan Peliharaan. Diakses pada tahun 2021. Kandang & Habitat
kadal101: Panduan Penjagaan untuk Kadal Haiwan Peliharaan. Diakses pada tahun 2021. Panduan Penyediaan Terarium Iguana Dan Sangkar Iguana DIY

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found