Pergerakan Yoga Yang Dapat Mengatasi Sakit Punggung

, Jakarta - Jika anda mengalami sakit belakang, senaman seperti yoga mungkin disarankan oleh doktor. Yoga adalah terapi untuk minda dan badan yang sering disyorkan untuk merawat masalah badan, bukan sahaja sakit belakang, tetapi juga tekanan yang timbul. Ini kerana pose yang betul dapat merehatkan anda dan menguatkan badan anda.

Berlatih yoga, walaupun selama beberapa minit sehari, dapat membantu anda merasa lebih sihat mengenai badan anda sendiri. Yoga akan membantu anda memberi petunjuk di mana anda mengalami ketegangan dan di mana anda mengalami ketidakseimbangan. Anda kemudian boleh menggunakan kesedaran ini untuk meningkatkan diri untuk mencapai keseimbangan dan keharmonian.

Baca juga: 5 Punca Sakit Belakang Yang Sering Dipandang Rendah

Pergerakan Yoga untuk Sakit Belakang

Berikut adalah beberapa gerakan yoga yang dapat membantu mengatasi sakit belakang yang sering berlaku:

Pose Kanak-kanak

Pose ini akan mengurangkan tekanan pada punggung dan punggung bawah dengan memanjangkan dan meluruskan tulang belakang anda. Dengan latihan ini, yang biasanya hanya berlangsung 1 hingga 3 minit, anda akan mengurangkan tekanan di kawasan tersebut dan memberikan regangan yang diperlukannya. Inilah cara untuk berlatih Pose Kanak-kanak :

 • Berlutut di atas tikar dengan lutut selebar pinggul dan kaki di belakang anda. Tarik nafas dalam-dalam, dan semasa anda menghembuskan nafas, letakkan badan anda di paha anda.
 • Cuba memanjangkan leher dan tulang belakang dengan menarik tulang rusuk dari tulang ekor dan mahkota kepala dari bahu.
 • Letakkan dahi anda di lantai, lengan terentang di hadapan.
 • Tahan selama satu hingga tiga minit.

Baca juga: Inilah Cara Melegakan Sakit Belakang Tanpa Ubat

Pose Lembu Kucing

Ini mungkin menjadi kegemaran ramai kerana kesannya akan segera dirasakan. Pergerakan ini memungkinkan untuk meregangkan dan memanjangkan tulang belakang yang baik, meningkatkan mobiliti, dan juga membantu menghilangkan ketegangan di punggung bawah. Pergerakan ini juga dipercayai dapat membantu memperbaiki postur tubuh. Inilah cara untuk berlatih Pose Lembu Kucing :

 • Mulakan keempat-empat dengan bahu di atas pergelangan tangan dan pinggul di atas lutut.
 • Tarik nafas perlahan-lahan, dan semasa anda menghembuskan nafas, putar tulang belakang dan turunkan kepala ke lantai (ini adalah "kucing" postur).
 • Tarik nafas dan angkat kepala, dada, dan tulang ekor ke arah siling semasa anda melengkung punggung ke arah "lembu".
 • Lakukan ini selama satu hingga tiga minit.

Anjing Menghadap Ke Bawah

Kadang-kadang, anda merasa sakit belakang kerana bahagian belakang kaki anda terasa sangat tegang, Anjing Menghadap Ke Bawah adalah kaedah terbaik untuk meregangkan tali pinggang dan betis anda. Anda juga boleh menekuk lutut sedikit demi sedikit agar peregangan lebih selesa. Inilah cara membuat pose Anjing Menghadap Ke Bawah :

 • Dari Pose Kanak-kanak , jaga tangan anda di atas lantai, duduk di atas lutut, kemudian angkat punggung anda dan tekan kembali ke posisi seperti anjing yang menghadap ke bawah.
 • Sebarkan jari anda dengan lebar. Cuba luruskan kaki dan turunkan tumit ke lantai.
 • Rehatkan kepala di antara lengan anda, dan perhatikan kaki anda atau ke arah perut anda.
 • Tahan selama satu hingga tiga minit.

Baca juga: Adakah perlu minum ubat ketika anda mengalami sakit belakang?

Itulah beberapa pose yoga yang boleh anda andalkan untuk mengatasi sakit belakang yang sering anda rasakan. Walau bagaimanapun, jika rasa sakit tidak hilang, atau gejala lain muncul, ada baiknya berjumpa dengan hospital terdekat. Anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital dengan aplikasinya jadi lebih mudah. Dengan cara ini, anda tidak perlu lagi membuang masa menunggu sebaris. Praktikal bukan? Ayuh, gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. 7 Pose Yoga Terbaik untuk Melegakan Sakit Belakang Punggung Anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Yoga untuk Sakit Belakang.
DIRI. Diakses pada tahun 2021. Yoga Pose untuk Melegakan Sakit Belakang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found