3 Tabiat Yang Mencetuskan Wanita Hamil dengan Diabetes Gestational

, Jakarta - Adakah anda sedang hamil? Sekiranya ya, maka penting untuk selalu menjaga kesihatan ibu dan janin. Salah satunya ialah makan makanan yang sihat dan berkhasiat. Sebabnya, seorang wanita hamil yang makan secara sembarangan berisiko menghidap diabetes kehamilan.

Gangguan yang menyerang wanita hamil berlaku kerana tahap glukosa dalam badan terlalu tinggi. Sekiranya tidak dielakkan, beberapa komplikasi berbahaya mungkin berlaku dan menyebabkan kemudaratan pada janin. Oleh itu, penting untuk mengetahui beberapa tabiat yang dapat meningkatkan risiko terkena diabetes kehamilan. Berikut adalah beberapa tabiat tersebut!

Baca juga: Diabetes Gestational Boleh Mengalami Eklampsia?

Mencetuskan Wanita Hamil Menghidap Diabetes Gestational

Diabetes kehamilan adalah gangguan yang berkaitan dengan gula darah yang terlalu tinggi ketika seorang wanita hamil. Penyakit ini hanya berlaku pada wanita hamil ketika bayi sudah membesar di rahim. Walaupun peratusan wanita hamil yang menderita penyakit ini kecil, jika terjadi komplikasi berbahaya, ia dapat menyebabkan gangguan yang teruk hingga mati.

Ini berlaku apabila badan harus memproses karbohidrat menjadi glukosa. Gula ini memasuki aliran darah dan bergerak ke sel-sel badan untuk membekalkan tenaga. Untuk melakukan ini, anda memerlukan hormon insulin, yang berasal dari pankreas. Dengan cara itu, kandungan glukosa dipindahkan ke sel dan menurunkan jumlah dalam darah.

Semasa mengandung, plasenta adalah organ yang menyediakan makanan dan oksigen kepada bayi. Bahagian ini akan mengeluarkan hormon yang dapat membantu janin di dalam perut untuk terus tumbuh. Namun, tindakan itu dapat menyukarkan badan untuk menghasilkan atau menggunakan insulin. Jadi, risiko berbahaya boleh berlaku kerana ini.

Oleh itu, penting untuk menjaga kesihatan tubuh agar gangguan ini dapat dielakkan. Adalah dipercayai bahawa beberapa tabiat buruk yang dilakukan terlalu kerap dapat meningkatkan risiko wanita hamil untuk menghidap diabetes kehamilan. Oleh itu, penting untuk mengetahui beberapa tabiat yang meningkatkan risiko. Berikut adalah beberapa tabiat ini:

  1. Makan Makanan Manis

Salah satu perkara yang menyebabkan wanita hamil menghidap diabetes kehamilan adalah makan terlalu banyak makanan manis, menyebabkan peningkatan gula dalam darah. Oleh itu, adalah mustahak untuk mengelakkan makan terlalu banyak gula-gula dan makan lebih banyak buah untuk memastikan kehamilan anda sihat. Dengan cara itu, risiko diabetes kehamilan dapat diturunkan.

Baca juga: Wanita hamil yang menghidap diabetes terdedah kepada polyhydramnios

  1. Makan Banyak Makanan Berlemak

Perkara lain yang boleh menyebabkan wanita hamil menghidap diabetes kehamilan adalah makan terlalu banyak makanan yang kaya dengan kandungan lemak. Makanan ini mengandungi banyak kolesterol yang dapat mempengaruhi tekanan darah dan kadar glukosa. Oleh itu, adalah penting untuk membatasi penggunaan makanan yang kaya dengan kandungan lemak.

  1. Makanan masin

Makanan yang terlalu masin juga boleh menjadi pencetus diabetes kehamilan pada wanita hamil. Ini kerana kandungan garam dapat mencetuskan tekanan darah tinggi. Dalam keadaan ini, ia dapat mempengaruhi produktiviti insulin, jadi kadar gula sukar diproses. Sekiranya tidak dikawal, risiko diabetes kehamilan boleh meningkat seiring dengan pengambilan makanan ini.

Itulah beberapa tabiat yang boleh meningkatkan risiko wanita hamil untuk menghidap diabetes kehamilan. Penting untuk selalu memperhatikan makanan yang dimakan agar tubuh tetap sihat. Sentiasa ingat, apa-apa yang berlebihan boleh menyebabkan gangguan. Oleh itu, pastikan bahagian yang dimakan mencukupi, tidak kurang, tidak lebih.

Baca juga: Berhati-hati, wanita hamil yang menghidap diabetes boleh mengalami keguguran

Anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan beberapa tabiat yang dapat meningkatkan risiko terkena diabetes kehamilan. Dengan mengetahui perkara ini, diharapkan risiko dapat dikurangkan. Ia sangat mudah, ibu hanya memerlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar penggunaan seharian!

Rujukan:
Diabetes UK. Diakses pada tahun 2020. Apakah diabetes kehamilan?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Diabetes kehamilan.