Bolehkah Imunisasi Hib Mencegah Pneumonia pada Bayi?

, Jakarta - Pneumonia adalah jangkitan paru-paru yang disebabkan oleh bakteria Streptococcus pneumoniae atau virus yang sama yang menyebabkan selesema. Kuman ini menjadikan kantung udara di paru-paru dipenuhi dengan cairan (kahak atau lendir), sehingga penderita mengalami kesukaran bernafas dan batuk.

Pneumonia lebih mudah menyerang bayi dan kanak-kanak berbanding orang dewasa. Sebabnya ialah bayi dan kanak-kanak tidak mempunyai imuniti yang sempurna seperti orang dewasa. Imunisasi Hib dianggap berkesan untuk mencegah radang paru-paru. Adakah betul?

Baca juga: Perokok pasif boleh mendapat radang paru-paru, inilah penyebabnya

Bolehkah Imunisasi Hib Mencegah Pneumonia?

Haemophilus influenzae Jenis b atau Hib adalah bakteria yang sering menyerang manusia. Bakteria ini hidup di hidung dan tekak manusia dan biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, bakteria kadang-kadang boleh bergerak ke bahagian lain badan dan menyebabkan jangkitan, termasuk radang paru-paru.

Oleh itu, imunisasi Hib adalah kaedah yang berkesan untuk mencegah radang paru-paru pada kanak-kanak. Melancarkan dari Garis Kesihatan Imunisasi ini diberikan dalam 4 dos, iaitu dos pertama pada usia dua bulan, dos kedua pada usia 4 bulan, dos ketiga pada usia enam bulan dan dos terakhir pada usia 12-15 bulan .

Bagaimana Pneumonia Berjangkit?

Pneumonia umumnya menular melalui orang yang membawa kuman dalam titisan cecair di kerongkong, hidung atau mulut mereka. Apabila seseorang yang menghidap radang paru-paru batuk, dia akan menyemburkan kuman ke udara. Kanak-kanak yang secara tidak sengaja menyedut kuman atau bersentuhan langsung dengan air liur atau lendir orang yang dijangkiti dengan menyentuh sesuatu kemudian boleh dijangkiti.

Baca juga: Mengapa Radang paru-paru boleh membawa maut?

Pneumonia paling kerap berlaku pada bulan-bulan yang lebih sejuk ketika kanak-kanak menghabiskan sebahagian besar waktunya di dalam rumah dalam hubungan rapat dengan orang lain. Pneumonia yang disebabkan oleh virus selalunya kurang parah daripada yang disebabkan oleh bakteria. Gejala biasanya bermula seperti selesema dan perlahan-lahan bertambah buruk dalam beberapa hari.

Pneumonia yang disebabkan oleh bakteria boleh mendadak dan dicirikan oleh demam tinggi, pernafasan cepat dan batuk. Kedua-dua jenis radang paru-paru ini menyebabkan batuk yang berlangsung selama berminggu-minggu setelah demam berhenti.

Langkah-langkah Pencegahan Pneumonia yang lain

Sekiranya anda tidak mahu si kecil anda dijangkiti bakteria atau virus yang menyebabkan radang paru-paru, berikut adalah beberapa langkah pencegahan yang boleh anda lakukan, iaitu:

  • Jauhkan kanak-kanak dari kanak-kanak lain atau orang dewasa yang sakit. Sekiranya anak anda sakit dengan gejala saluran pernafasan atas atau bawah (contohnya hidung berair, batuk dan bersin), lebih baik menjauhkannya dari anak-anak yang masih sihat.

  • Pastikan anak anda diimunisasi. Vaksin Hib dan Pneumokokus (PCV13) membantu melindungi kanak-kanak daripada radang paru-paru bakteria.

  • Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan air suam dan sabun untuk mengelakkan virus atau bakteria memasuki badan anda apabila tangan anda bersentuhan dengan hidung atau mulut anak anda. menggunakan pembersih tangan semasa perjalanan atau air tidak tersedia.

  • Jangan biarkan kanak-kanak berkongsi peralatan makan, cawan atau straw dengan orang lain.

Baca juga: Gejala serupa, ini adalah perbezaan antara radang paru-paru dan COVID-19

Itulah sedikit maklumat mengenai imunisasi dan radang paru-paru Hib. Sekiranya anak anda mempunyai keadaan perubatan lain, tanyakan kepada doktor mengenai cara mengatasinya. Anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Muat turun permohonannya sekarang, ya!

Rujukan:
Hospital Kanak-kanak Los Angeles. Diakses pada tahun 2020. Pencegahan Pneumonia dan Cara Merawat Anak Anda.
Anak Kebangsaan. Diakses pada tahun 2020. Pneumonia.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Vaksinasi.