Adakah benar bahawa mimisan yang kerap adalah tanda menghidap penyakit von Willebrand?

, Jakarta - Penyakit Von Willebrand mungkin terdengar asing di telinga. Ini adalah penyakit yang berkaitan dengan gangguan pendarahan akibat kekurangan von Willebrand faktor (VWF), sejenis protein yang membantu pembekuan darah. Walau bagaimanapun, Von Willebrand berbeza dengan hemofilia, jenis gangguan pendarahan yang lain. Pendarahan berlaku apabila salah satu saluran darah pecah.

Platelet adalah sejenis sel yang beredar di dalam darah yang akan membeku dan menyumbat saluran darah yang rosak untuk menghentikan pendarahan. Dalam kes Von Willebrand, protein VWF yang membantu pembekuan platelet terlalu rendah, sehingga platelet tidak dapat menggumpal dengan betul. Akibatnya, orang dengan Von Willebrand dapat mengalami pendarahan yang berpanjangan. Jadi, adakah benar bahawa mimisan yang kerap adalah tanda penyakit Von Willebrand?

Baca juga: 5 Gangguan Darah yang Berkaitan dengan Platelet

Adakah benar bahawa mimisan yang kerap adalah tanda penyakit ini?

Jawapannya adalah ya. Mimisan yang kerap adalah tanda penyakit Von Willebrand. Walau bagaimanapun, mimisan juga boleh menjadi tanda keadaan lain. Dalam penyakit Von Willebrand, mimisan disertai dengan gejala lain yang berbeza-beza bergantung pada jenis penyakit Von Willebrand. Melancarkan dari Klinik Mayo , gejala umumnya merangkumi:

  • Lebam mudah;

  • Mimisan yang berlebihan;

  • Pendarahan di gusi;

  • Pendarahan yang tidak normal semasa haid.

Penyakit Von Willebrand Jenis 3 adalah bentuk keadaan yang paling teruk. Seseorang dengan jenis ini sama sekali tidak mempunyai protein VWF, jadi pendarahan sukar dikawal. Keadaan ini meningkatkan risiko pendarahan dalaman, termasuk pendarahan pada sendi dan sistem pencernaan.

Lelaki dan wanita menghidap penyakit Von Willebrand pada kadar yang sama. Tetapi wanita cenderung mengalami gejala dan komplikasi yang lebih teruk kerana mereka berisiko mengalami pendarahan berlebihan semasa haid, kehamilan, dan melahirkan anak.

Bolehkah penyakit ini dirawat?

Rawatan untuk penyakit Von Willebrand tersedia dalam pelbagai variasi bergantung pada jenis keadaan yang anda miliki. Dipetik dari Garis Kesihatan Berikut adalah jenis rawatan penyakit Von Willebrand:

  1. Terapi Tanpa Penggantian

Doktor anda mungkin menetapkan desmopressin (DDAVP), ubat yang sering disyorkan untuk Von Willebrand jenis 1 dan 2A. DDAVP merangsang pembebasan VWF dari sel badan. Walau bagaimanapun, terdapat sejumlah kesan sampingan yang disebabkan oleh ubat ini seperti sakit kepala, tekanan darah rendah, dan degupan jantung yang cepat.

Baca juga: Mimisan yang kerap, berhati-hati dengan 4 penyakit ini

  1. Terapi Penggantian

Doktor juga boleh mengesyorkan terapi penggantian menggunakan Humate-P atau Alphanate Solvent Detergent / Heat Treated (SD / HT). Ini adalah dua jenis biologi atau protein yang diubahsuai secara genetik. Protein rekayasa ini dikembangkan dari plasma manusia. Ini dapat membantu menggantikan VWF yang hilang. Walau bagaimanapun, terapi penggantian ini tidak serupa dan orang tidak boleh menggunakannya secara bergantian.

Doktor anda mungkin menetapkan Humate-P jika anda menghidap penyakit Von Willebrand jenis 2 dan tidak boleh bertoleransi dengan DDAVP. Doktor juga boleh menetapkannya jika seseorang mempunyai penyakit Von Willebrand jenis 3 yang teruk. Kesan sampingan biasa dari terapi ini termasuk sesak dada, ruam, dan bengkak.

  1. Rawatan Topikal

Untuk merawat pendarahan kecil dari kapilari kecil atau urat, doktor biasanya mengesyorkan penggunaan topikal Thrombin-JMI. Doktor juga boleh menggunakan Tisseel VH secara topikal setelah penghidap Von Willebrand menjalani pembedahan. Walau bagaimanapun, ubat topikal tidak dapat menghentikan pendarahan berat.

  1. Terapi Dadah Lain

Asid Aminocaproic dan tranexamic acid adalah ubat yang membantu membentuk bekuan platelet. Doktor sering menetapkannya untuk orang yang menjalani pembedahan invasif. Doktor juga boleh menetapkannya untuk orang dengan penyakit jenis Von Willebrand 1. Kesan sampingan yang biasa termasuk mual, muntah, dan komplikasi pembekuan darah.

Baca juga: Ketahui Prosedur Melakukan Ujian Darah

Perlu diingat bahawa orang dengan Von Willebrand harus menghindari ubat-ubatan yang dapat meningkatkan risiko pendarahan dan komplikasi. Contohnya, elakkan ubat anti-radang nonsteroid dan aspirin, seperti ibuprofen dan naproxen. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penyakit ini, anda boleh membincangkannya dengan doktor anda . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Von Willebrand: Jenis, Sebab, dan Gejala.

Klinik Mayo. Diakses tahun 2020. Penyakit Von Willebrand.