Hati-hati, ini adalah kaedah penghantaran tinea corporis yang perlu anda ketahui

, Jakarta - Tinea corporis aka kurap badan adalah keadaan yang berlaku akibat jangkitan kulat. Penyakit ini menyebabkan munculnya ruam bulat kemerahan atau keperakan pada kulit. Ruam boleh muncul di mana sahaja di badan, tetapi paling kerap terjadi pada lengan dan kaki.

Kurap badan sebenarnya tidak digolongkan sebagai gangguan kesihatan yang serius dan agak mudah dirawat. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh menjadi sangat menjengkelkan dan sangat mudah disebarkan dan disebarkan. Kulat yang menyebabkan tinea corporis lebih mudah berkembang biak dan menyebar di kawasan yang mempunyai iklim yang hangat dan lembap.

Kulat yang menyebabkan tinea corporis dapat menular melalui kontak dengan manusia lain, atau dengan cara lain. Untuk lebih jelas, mari kita ketahui cara cendawan dermatofit, iaitu kulat yang menyebabkan kurap badan yang menyerang kulit!

1. Dari Manusia ke Manusia

Kulat yang menyebabkan tinea corporis dapat disebarkan melalui hubungan fizikal antara manusia. Sentuhan langsung dengan orang yang sebelumnya dijangkiti kulat akan meningkatkan risiko kulat "memindahkan" dan akhirnya menyebabkan kurap muncul di kulit.

2. Manusia dengan Haiwan

Kulat yang menyebabkan penyakit ini juga dapat merebak ketika manusia melakukan hubungan fizikal dengan haiwan. Terdapat beberapa jenis haiwan yang berisiko menyebarkan kulat, seperti anjing, kucing, dan lembu.

3. Manusia dengan Objek Tercemar

Jamur tinea corporis juga dapat menempel pada berbagai benda, seperti pakaian, cadar, dan tuala milik orang yang telah dijangkiti. Kebiasaan menggunakan atau menukar barang dengan orang lain dapat meningkatkan risiko penularan penyakit ini. Kerana, ada kemungkinan orang tersebut telah terkontaminasi dengan kulat.

4. Manusia dengan Bumi

Ini sebenarnya agak jarang berlaku. Namun, kulat yang menyebabkan tinea corpora juga dapat menyerang manusia yang menyentuh tanah. Penularan berlaku apabila seseorang menyentuh tanah yang mengandungi spora kulat.

Gejala Tinea Corporis Yang Anda Perlu Tahu

Apabila kulit manusia terkena kulat yang menyebabkan tinea corporis, biasanya ada jeda waktu sebelum gejala muncul. Secara amnya, gejala baru akan muncul pada hari keempat hingga kesepuluh setelah dijangkiti jamur. Terdapat beberapa gejala umum yang muncul sebagai tanda penyakit tinea corporis, termasuk ruam merah atau perak yang mempunyai bentuk bulat. Di bahagian tepi, ruam terasa lebih tinggi daripada bahagian lain.

Berita buruknya, jamur ini mudah membiak dalam tisu keratin, yang merupakan tisu keras dan penghalau air pada kulit, rambut, atau kuku. Jangkitan kulat yang menyebabkan tinea corporis juga boleh menyebabkan kulit terasa gatal, bersisik, atau meradang.

Sebenarnya, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena kulat dan mengembangkan tinea corporis. Bermula dari peredaran darah yang tidak normal, tinggal di tempat yang lembap, kegemukan, melakukan hubungan fizikal dengan haiwan yang terkontaminasi dengan kulat, hingga orang yang mempunyai sistem imun yang rendah. Kulat juga lebih cenderung menjangkiti orang yang menghidap diabetes jenis 1, sering memakai pakaian ketat dan ketat, dan pernah mengalami jangkitan yis sebelumnya.

Ketahui lebih lanjut mengenai tinea corporis dan cara mencegah dan merawatnya dengan meminta doktor di aplikasi ! Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat dan petua kesihatan untuk menjalani kehidupan yang sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Kenali kulat yang menyebabkan tinea corporis
  • Kerap berpeluh? Penyakit Tinea Cruris Boleh Menyerang
  • Dapatkan Jangkitan Kaki Kerana Kulat? Mungkin Itu Petanda Tinea Pedis