Kesakitan otot di muka boleh menjadi gejala hipoparatiroidisme

, Jakarta - Otot adalah salah satu bahagian badan yang cukup penting bagi tubuh. Bahagian daging manusia berguna untuk membantu tubuh bergerak. Apabila terlalu banyak digunakan, otot dapat meradang, menyebabkan rasa sakit. Biasanya, sakit otot berlaku di tangan dan kaki seseorang. Namun, bagaimana jika gangguan itu berlaku pada wajah?

Sangat jarang seseorang merasa sakit di wajah. Sekiranya anda mengalaminya, ia mungkin disebabkan oleh hipoparatiroidisme. Penyakit ini bukanlah sesuatu yang berbahaya jika dijumpai ketika menyerang pertama kali. Berikut ini adalah perbincangan yang lebih lengkap mengenai gangguan hypoparathyroid yang boleh menyebabkan sakit muka!

Baca juga: Jarang, Kenali 8 Gejala Hypoparathyroidism

Hypoparathyroidism Boleh Menyebabkan Sakit Otot Wajah

Hypoparathyroidism adalah penyakit yang jarang berlaku yang berlaku apabila tubuh menghasilkan tahap hormon paratiroid (PTH) yang rendah. Hormon paratiroid mempunyai peranan penting dalam tubuh untuk mengatur dan mengekalkan keseimbangan kalsium dan fosforus dalam badan. Kedua-dua mineral diperlukan oleh tubuh, terutama untuk mengekalkan kepadatan tulang.

Seseorang yang mempunyai hipoparatiroidisme, salah satu penyebabnya adalah kelenjar paratiroid yang tidak dijumpai di dalam badan semasa lahir atau gagal berfungsi dengan baik untuk sebab yang tidak diketahui. Kanak-kanak yang mempunyai masalah dengan kelenjar paratiroid dapat mengalami beberapa gejala sebelum usia 10 tahun, walaupun mereka dapat muncul ketika mereka berada di atas angka tersebut.

Namun, adakah benar bahawa hipoparatiroidisme boleh menyebabkan sakit wajah?

Sebenarnya, kesakitan yang disebabkan oleh gangguan ini tidak hanya berlaku di muka, tetapi juga di lengan, tangan, tekak, dan kaki. Gangguan sakit muka ini juga dikenali sebagai tetany. Ini disebabkan oleh tahap kalsium yang rendah dalam badan. Selain kesakitan, penghidap juga boleh mengalami kekejangan otot atau ketegangan sehingga kesemutan di bibir atau jari.

Selain tetany, beberapa gejala lain yang dapat timbul ketika seseorang mengalami hipoparatiroidisme, yaitu:

  • Keguguran rambut.
  • Kulit yang sering terasa kering.
  • Jangkitan kulat (kandidiasis) yang boleh berlaku pada kuku jari kaki, kuku kaki, kulit, hingga vagina.
  • Perkembangan pergigian yang buruk juga boleh berlaku apabila menyerang kanak-kanak.
  • Terencat akal.

Seseorang yang sering mengalami gangguan kesakitan boleh berkembang menjadi sesuatu yang lebih membawa maut. Beberapa gejala yang jarang berlaku, tetapi boleh berlaku adalah kekejangan di dalam badan. Apabila kejang ini berlaku untuk waktu yang lama, tahap kesedaran dapat tertekan, menyebabkan pengsan.

Di samping itu, jika anda masih mempunyai soalan mengenai hipoparatiroidisme, doktor dari sedia memberikan penjelasan yang lengkap. Anda boleh menggunakan ciri Berbual atau Panggilan Suara / Video, di aplikasi untuk memudahkan interaksi dengan profesional perubatan. Oleh itu, muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga: Diet Sihat untuk Penghidap Hypoparathyroidism

Cara Mendiagnosis Hypoparathyroid

Pada mulanya, doktor akan bertanya mengenai kekejangan atau kekejangan yang berlaku pada otot tanpa sebab yang jelas. Di samping itu, beberapa gejala lain boleh berlaku secara serentak, seperti kulit kering, rambut gugur, hingga jangkitan kulat. Sekiranya ia berlaku pada kanak-kanak, doktor akan mengemukakan soalan mengenai perkembangan gigi dan perkembangan atau pertumbuhan badan mereka.

Sekiranya anda mengalami sebarang gejala ini, terutamanya jika sakit otot berlaku di muka, ujian untuk hipoparatiroidisme akan dilakukan. Beberapa ujian yang biasa dilakukan adalah ujian darah, yang berguna untuk mengukur tahap hormon paratiroid dalam badan, bersama dengan tahap kalsium dan fosforus.

Baca juga: Inilah Kesan Badan Kekurangan Paratiroid

Itulah perbincangan mengenai gangguan hypoparathyroid yang boleh menyebabkan sakit otot di wajah. Sekiranya anda mengalami gejala ini, ada baiknya segera diperiksa. Penyakit ini dapat diatasi dengan mudah jika dikesan pada peringkat awal.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Hypoparathyroidism.
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Hypoparathyroidism.