Semua Keju, Inilah Kelebihan Makan Keju

, Jakarta - Kini, semakin banyak makanan yang dinikmati dengan keju, seperti ayam, martabak, nasi panggang, pasta, dan banyak lagi. Makanan yang ditambah dengan keju terasa lebih sedap dan enak. Tidak hairanlah bahawa semua makanan keju kini semakin diminati oleh banyak orang. Sekiranya anda juga peminat keju, ternyata keju bukan sahaja sedap, tetapi juga bermanfaat untuk kesihatan.

Dibuat dari susu, keju terdapat dalam pelbagai bentuk dan rasa bergantung pada susu yang digunakan. Jenis keju termasuk keju Parmesan, cheddar, mozzarella, edam , gouda, stilton , chevre, dan emmental. Walau bagaimanapun, keju parmesan, cheddar, mozzarella adalah yang paling biasa dimakan dan digunakan sebagai bahan tambahan makanan. Walaupun mengandungi lemak dan natrium yang tinggi, keju juga mempunyai sejumlah nutrien lain yang baik untuk tubuh. Selagi tidak dikonsumsi secara berlebihan, keju dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan. Berikut adalah kelebihan makan keju:

  • Gigi Sihat

Keju mempunyai sejumlah nutrien yang baik untuk gigi, seperti kalsium, fosforus, dan protein. Beberapa kajian menyatakan bahawa keju seperti keju mozzarella dan cheddar dapat membantu dalam mencegah kerosakan gigi atau kerapuhan gigi. Jadi, makan keju dipercayai menjadikan gigi sihat dan kuat.

Pengambilan keju yang kerap juga dipercayai dapat mengelakkan berlakunya rongga. Kajian yang dilakukan oleh Doktor Ravishankar Telgi kepada 68 peserta, mendapati bahawa peserta yang makan banyak keju mempunyai tahap keasidan plak (pH) yang lebih tinggi daripada peserta yang memakan sedikit keju. Ini membuktikan bahawa keju mampu melindungi gigi daripada kerosakan, kerana semakin tinggi pH plak seseorang, semakin kecil potensi rongga dan gangguan gigi yang lain.

  • Menguatkan Tulang

Keju adalah sumber kalsium, yang dapat membuat tulang kuat dan mencegah osteoporosis. Satu kajian menunjukkan kanak-kanak perempuan yang kerap makan keju, mempunyai kepadatan tulang yang lebih padat daripada yang tidak.

  • Mencegah Diabetes

Penyelidikan yang dilakukan oleh Harvard School of Public Health menunjukkan bahawa makanan berasaskan tenusu, seperti keju, mengandungi asid lemak yang dikenal sebagai asid trans-palmitoleik , yang diprediksi akan membantu mengurangkan risiko diabetes tipe 2. Satu kajian mendapati bahawa pengambilan asid lemak ini berkesan untuk mencegah terjadinya ketahanan insulin, suatu keadaan di mana hormon insulin yang dihasilkan oleh pankreas tidak dapat berfungsi dengan baik. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk penemuan ini.

  • Meningkatkan kandungan kolesterol baik dalam badan

Keju terkenal dengan kandungan lemak tinggi. Walau bagaimanapun, lemak ini tidak berubah menjadi kolesterol jahat dalam badan kita. Ini telah dibuktikan oleh sebuah kajian, dan hasilnya menunjukkan bahawa makan keju dengan kandungan lemak tinggi selama 12 minggu, tidak meningkatkan kandungan kolesterol jahat dalam tubuh. Sebaliknya, lemak baik yang nampaknya meningkat.

  • Menjaga Kesihatan Jantung

Satu kajian yang baru-baru ini diterbitkan dalam Journal of the American Society of Hypertension mendedahkan bahawa pengambilan 100 gram keju setiap hari selama dua bulan mempunyai kesan positif terhadap kesihatan jantung. Penyelidik melakukan ujian ke atas responden yang mempunyai tekanan darah tinggi. Hasilnya, tekanan darah responden meningkat tekanan darah menjadi normal setelah memakan 100 gram keju setiap hari. Ternyata dalam keju, terdapat dua sebatian, iaitu isoleucine-proline-proline (IPP) dan valin-prolin-prolin (VPP) yang dapat melonggarkan saluran darah sehingga dapat menurunkan tekanan darah.

Selain itu, makan keju juga dianggap sebagai salah satu cara untuk melindungi tubuh daripada barah dan mencegah kegemukan jika dikonsumsi rendah lemak dan tidak berlebihan.

Itulah beberapa faedah yang anda dapat daripada makan keju setiap hari. Tetapi kerana kandungan lemak dan kalori keju cukup tinggi, anda diharapkan bijak memilih dan memakan keju (Baca juga: Katakan Ya! Jangan takut lagi kerana lemak keju). Sekiranya anda sakit atau menghadapi masalah kesihatan tertentu, gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh membincangkan semua aduan anda dan meminta cadangan ubat daripada doktor Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found