Tidak 4 Sihat 5 Sempurna, Pinggan Saya Isi Rekod MURI

, Jakarta - Baru-baru ini Kementerian Kesehatan Indonesia (Kemenkes) berjaya memecahkan rekod dunia dan menerima penghargaan dari MURI dengan mengadakan makanan bersama mengikut bahagian "Isi Pinggan Saya". Jamuan bersama diadakan sebagai sebahagian daripada kemuncak sambutan Hari Kesihatan Nasional ke-54 (HKN) dan berjaya menarik 3.284 penduduk Jakarta untuk turut serta. Dengan mengadakan makanan bersama ini, Menteri Kesihatan, Nila Moeloek, berharap orang ramai dapat mengetahui lebih banyak mengenai makanan yang sesuai. Jadi, apa sebenarnya konsep "Fill My Plate" yang dilancarkan oleh Kementerian Kesihatan? Ayuh, lihat penjelasannya di sini.

Ulasan 4 Sihat 5 Sempurna

Sejauh ini, kebanyakan orang Indonesia sudah terbiasa dengan slogan "4 Sihat 5 Sempurna" sebagai panduan untuk memenuhi pemakanan seimbang. 4 Healthy 5 Perfect terdiri daripada makanan yang mengandungi 4 sumber nutrien, iaitu makanan ruji, lauk, sayur-sayuran, buah-buahan, dan ditambah dengan susu. Walau bagaimanapun, konsep 4 Healthy 5 Perfect yang dulunya digemari oleh pemerintah tidak lagi dianggap sesuai, kerana garis panduan makan ini sebenarnya boleh menjadi tidak sihat jika bahagian dan pemakanan tidak seimbang. Contohnya, jika seseorang menggunakan 4 Sihat 5 Sempurna, tetapi dengan bahagian nasi yang lebih banyak daripada lauk dan sayur, maka orang itu tidak akan mendapat faedah kesihatan seperti yang diharapkan.

Di samping itu, panduan makan yang satu ini juga sepertinya memerlukan nasi sebagai makanan yang mesti selalu ada dalam diet yang sihat. Sebenarnya, terdapat banyak makanan karbohidrat lain yang lebih sihat dan boleh digunakan sebagai pengganti nasi. Contohnya, kentang, jagung, ubi kayu, dan ubi lain. Begitu juga, kehadiran susu dalam garis panduan 4 Sihat 5 Sihat dianggap tidak semestinya sesuai untuk dimakan oleh semua orang, terutama bagi mereka yang tidak bertoleransi laktosa.

Kenali isi pinggan saya

Sebagai tindak balas kepada ini, Kementerian Kesihatan akhirnya mulai memperkenalkan slogan "Isi pinggan saya" sebagai pengganti slogan "4 Sihat 5 Sempurna" untuk panduan makan harian untuk memenuhi pemakanan seimbang. Konsep My Plate Fill adalah pinggan makan yang terdiri daripada 50 peratus buah dan sayur-sayuran, dan selebihnya 50 peratus terdiri daripada karbohidrat dan protein. Oleh itu, orang diharapkan dapat membatasi penggunaan karbohidrat dan mengambil lebih banyak serat dan vitamin, sehingga risiko masalah kesihatan, seperti diabetes dan obesitas dapat dikurangkan.

Selain mengehadkan bahagian makanan, Fill My Plate juga menekankan pentingnya mengehadkan gula, garam, dan lemak dalam penggunaan harian. Jumlah maksimum gula yang boleh dimakan seseorang dalam sehari adalah empat sudu besar, satu sudu teh garam, dan maksimum lima sudu lemak atau minyak masak.

Dalam pengembangan sains pemakanan baru, garis panduan "4 Sihat 5 Sempurna" diubah menjadi panduan pemakanan seimbang yang terdiri daripada 10 mesej mengenai menjaga pemakanan. Dari 10 mesej tersebut, mereka dikelompokkan ke dalam empat mesej utama, iaitu untuk menjaga pemakanan makanan seimbang, minum air secukupnya, melakukan aktiviti fizikal sekurang-kurangnya 30 minit sehari, dan mengukur tinggi dan berat badan yang sesuai untuk menentukan keadaan kesihatan badan.

Garis panduan makan yang dilancarkan oleh Kementerian Kesehatan diharapkan dapat mencegah kekurangan zat makanan atau kekurangan zat makanan dan memberikan rekomendasi kepada orang Indonesia untuk diet yang sihat. Dengan program baru ini, diharapkan anda dapat lebih menjaga kesihatan diri dan keluarga anda. Oleh itu, cuba periksa semula, adakah kandungan pinggan anda memenuhi pemakanan seimbang?

Sekiranya anda sakit dan memerlukan nasihat kesihatan, gunakan saja aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Bilangan Nutrien yang Diperlukan oleh Tubuh Manusia
  • Nampak Sihat Tapi Mengapa Kurang Pemakanan, Bagaimana Anda?
  • Mana Yang Lebih Baik: Diet Cepat atau Diet Sihat?