Hati-hati, Pityriasis Rosea Menyebabkan Ruam Sebesar Duit Syiling dan Bersisik

Jakarta - Pernah menemui ruam merah seukuran syiling bujur dan bersisik? Hati-hati, keadaan ini boleh menjadi tanda pityriasis rosea pada kulit. Masih tidak dikenali dengan penyakit ini?

Pityriasis rosea adalah penyakit kulit yang menyebabkan ruam berwarna merah (boleh berwarna merah jambu), bersisik, dan sedikit meningkat. Pityriasis rosea bukan penyakit serius, tetapi boleh menyebabkan gatal yang menjengkelkan.

Nah, ruam ini boleh muncul dan menyerang dada. Dalam beberapa kes ruam pityriasis rosea dapat muncul di bahagian belakang, leher, perut, lengan atas, paha, dan muka (kes jarang). Pityriasis rosea boleh mempengaruhi sesiapa sahaja tanpa pandang bulu. Walau bagaimanapun, penyakit ini mudah dijangkiti mereka yang berumur 10-35 tahun.

Jadi, apa simptom dan penyebab pityriasis rosea? Nah, inilah penjelasan penuh.

Baca juga: Pityriasis Rosea, Tidak Berjangkit tetapi Gatal Memohon Pengampunan

Gejala Pityriasis Rosea

Serangan pityriasis rosea biasanya berlangsung selama 4 hingga 8 minggu. Seseorang yang mengalami pityriasis rosea mengalami pelbagai keluhan pada tubuhnya. Pada mulanya, ruam bermula dengan bentuk bujur (dikenali sebagai tampalan berita). Ruam ini berwarna merah atau merah jambu dan berukuran 2-10 cm. Lama kelamaan ruam ini dapat merebak hingga 2 hingga 6 minggu kemudian.

Perkara yang perlu digarisbawahi, gejala pityriasis rosea bukan hanya mengenai ruam di dada atau bahagian badan yang lain. Nah, berikut adalah gejala lain yang boleh dialami oleh penghidap:

 • Ruam kulit berwarna merah jambu atau pucat, berbentuk bujur, mungkin bersisik;

 • Terdapat gatal;

Dalam beberapa kes, pityriasis rosea boleh menyebabkan:

 • Sakit kepala;

 • Keletihan;

 • Sakit tekak;

 • Demam ringan.

Sekiranya anda mengalami simptom di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Anda boleh meminta doktor pakar secara langsung bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: Virus Herpes Boleh Menyebabkan Gangguan Kulit Pityriasis Rosea

Punca Pityriasis Rosea

Sebenarnya, sehingga kini penyebab pityriasis rosea tidak diketahui dengan pasti. Namun, menurut para pakar di Harvard Health Publishing, ada kecurigaan kuat bahawa virus dari kumpulan herpes adalah pelakunya. Virus ini dianggap penyebab ruam pityriasis rosea.

Di Barat di sana, pityriasis rosea paling kerap berlaku pada musim gugur dan musim bunga. Walaupun pityriasis rosea boleh berlaku pada lebih dari satu orang dalam satu rumah pada satu masa, ia tidak menular dari satu orang ke orang lain.

Baca juga: Perlu Tahu Cara Mengatasi Gatal Pityriasis Rosea

Petua Mengatasi Pityriasis Rosea

Sebenarnya, bagaimana menangani pityriasis rosea tidak memerlukan rawatan khas. Sebilangan besar kes akan hilang sendiri dalam masa 12 minggu. Walau bagaimanapun, terdapat usaha untuk mengurangkan gatal dan gejala lain, termasuk:

 • Gunakan krim untuk mengelakkan kulit kering sebagai pelembap kulit;

 • Menggunakan krim pelepasan gatal;

 • Rendam dalam air suam untuk melegakan gatal;

 • Rujuk doktor jika gatal sangat mengganggu;

 • Terapi sinar ultraviolet untuk mengurangkan gatal dan ruam.

Untuk terapi sinar ultraviolet, ini dilakukan apabila rawatan lain tidak memberikan hasil yang diharapkan. Perkara yang perlu diingat, walaupun pityriasis rosea tidak menyebabkan komplikasi serius, gatal boleh berlaku lagi.

Rujukan:
MedlinePlus. Diakses pada Disember 2019. Pityriasis Rosea
Penerbitan Kesihatan Harvard - Sekolah Perubatan Harvard. Diakses pada Disember 2019. Pityriasis Rosea.