Mitos atau Fakta, Kanak-kanak yang banyak bertanya pintar

, Jakarta - Sebenarnya, setiap anak mempunyai bakat masing-masing. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tanda khas yang menunjukkan bahawa seseorang dilahirkan pintar dan salah satunya mengemukakan banyak soalan. Menurut kajian dari Jurnal Perbezaan Individu Terdapat hubungan antara kecerdasan dengan keterbukaan terhadap pengalaman baru dan rasa ingin tahu.

Sebenarnya, Albert Einstein sendiri telah mengatakan secara terbuka bahawa bakat khasnya adalah rasa ingin tahu yang mendalam. Orang yang cerdas mudah terpikat dengan perkara-perkara yang dianggap normal oleh orang pada amnya. Ini kerana mereka yang cerdas mempunyai sudut pandangan yang berbeza dalam melihat sesuatu. Sama seperti apa yang berlaku pada kanak-kanak yang banyak bertanya.

Rasa ingin tahu pada kanak-kanak mendorongnya untuk memeriksa dan memahami suatu keadaan dan mempersoalkan mengapa sesuatu boleh menjadi seperti itu. Sebagai contoh, kanak-kanak itu bertanya mengapa pada siang hari suasananya cerah, sedangkan pada waktu malam penampilannya gelap. Mengapa air laut terasa masin, mengapa darah merah, dan soalan yang sering membuat ibu bapa tidak selesa untuk menjawabnya.

Sebenarnya, tindak balas ibu bapa ketika anak-anak banyak bertanya mesti bersabar dan cuba menerangkan apa yang diajukan oleh si kecil. Sekiranya ibu bapa benar-benar membatasi keinginan anak untuk bertanya dan mengetahui banyak perkara, itu akan menghalang perkembangan kognitif dan motorik anak. Memberi peluang kepada anak-anak untuk bertanya seluas-luasnya juga dapat membuat ibu bapa lebih cepat mengetahui di mana bakat sebenar anak mereka. Baca juga: Mengenai Sweet Thick, Risiko Selera Makan Anak Berkurang

Nah, selain daripada mengemukakan banyak soalan, ada beberapa perkara lain yang boleh menjadi tanda bahawa seorang kanak-kanak itu pintar.

  • Selamat Memerhatikan Sesuatu

Kanak-kanak yang cerdas suka memerhatikan sesuatu dan mengulangi corak atau bentuk yang mereka lihat. Tidak hanya mengulangi corak, kerana variasi kanak-kanak pintar membentuk corak baru dari apa yang sudah ada. Ini dapat dilihat oleh ibu bapa ketika anak-anak bermain dengan Lego dan kemudian meniru bentuk yang ada. Pada masa yang berlainan anak mengembangkan corak yang berbeza, tetapi masih serupa dengan bentuk pertama.

  • Fokus pada Apa yang Anda Lakukan

Kanak-kanak yang cerdas memberi tumpuan kepada apa yang dilakukan dan kelihatan serius dalam melaksanakannya. Cuba perhatikan tingkah laku ibu bapa semasa mereka menikmati aktiviti mereka, sama ada anak kelihatan serius dan enggan diganggu. Sekiranya demikian, ini menunjukkan bahawa Si Kecil adalah anak yang pintar.

  • Peka terhadap Alam Sekitar

Namanya anak-anak, biasanya tidak begitu memahami situasi emosi yang berlaku di persekitarannya. Tidak seperti kanak-kanak biasa, kanak-kanak yang cerdas sebenarnya dapat menangkap emosi yang langsung tidak dapat dilihat oleh mata. Sebagai contoh, ketika ibu bapa bertengkar, anak-anak dapat merasakan dan bertindak balas untuk meminta ibu bapa menjadi lebih baik atau menunjukkan keperihatinan kepada anak-anak seusia mereka yang sedang menangis.

  • Perkembangan Perbendaharaan Kata

Salah satu tanda lain dari kanak-kanak pintar ialah ketika anak menggunakan perbendaharaan kata yang jarang digunakan oleh kanak-kanak seusianya dan perkataan itu sememangnya diletakkan dengan betul dalam ayat. Mungkin kanak-kanak mendapat kabar dari ibu bapa mereka atau melihat perbualan orang dewasa. Apabila anak dapat menggunakan kata yang sukar sesuai dengan fungsinya dalam perbualan, ini menunjukkan bahawa daya dengar anak sangat tinggi dalam menangkap dan mencerna kata baru. Baca juga: 5 Cara Mendapatkan Anak-anak Suka Membaca

Sekiranya ibu bapa ingin mengetahui lebih lanjut mengenai tanda-tanda lain dari anak pintar atau seberapa baik keibubapaan, mereka boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu bapa boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .