Berhati-hati, ini adalah bahaya limfadenitis pada wanita hamil

, Jakarta - Memelihara tubuh yang sihat semasa hamil adalah sesuatu yang mesti dilakukan untuk menyokong pertumbuhan bayi dalam kandungan. Malangnya ini tidak mudah dilakukan. Dalam tubuh seseorang, kelenjar getah bening adalah salah satu pertahanan yang bertindak balas terhadap keadaan yang berpotensi membahayakan tubuh.

Sekiranya kelenjar ini meradang atau terkena limfadenitis, maka ini menunjukkan adanya gangguan pada tubuh sehingga wanita hamil mudah terkena gangguan yang mempengaruhi keadaan bayi di dalam rahim.

Lymphadenitis adalah keradangan atau jangkitan pada kelenjar getah bening dan di Indonesia paling banyak terjadi kerana disebabkan oleh tuberkulosis. Keadaan ini menyebabkan kelenjar getah bening membesar kerana sel darah putih dan bahan kimia sistem imun berkumpul di sana. Dalam keadaan normal, kelenjar getah bening pada umumnya kecil. Sekiranya limfadenitis berlaku, kelenjar getah bening akan membesar dan mudah teraba, terutamanya semasa pemeriksaan fizikal oleh doktor.

Baca juga: Mioma semasa mengandung, ketahui 3 bahaya yang bersembunyi

Ramai wanita hamil boleh mengalami kelenjar getah bening yang bengkak atau meradang. Keadaan ini berkaitan dengan perubahan dalam badan kerana perubahan fizikal dan hormon semasa kehamilan. Contohnya, kelenjar getah bening di ketiak yang berkaitan dengan pengeluaran susu di payudara.

Keadaan ini secara amnya apabila penyebabnya diselesaikan maka kelenjar getah bening mengempis dengan sendirinya. Perkara yang mesti dipertimbangkan oleh wanita hamil ketika terkena penyakit ini adalah penggunaan ubat-ubatan untuk merawat penyakit ini. Wanita hamil memerlukan rawatan khas ketika mereka ingin mengambil ubat, terutama pada trimester pertama kerana pembentukan organ bayi berlaku pada trimester pertama.

Di samping itu, jika limfadenitis berlaku pada wanita hamil, pertumbuhan bayi yang merosot dalam rahim pasti akan berlaku. Berikut adalah gejala biasa yang boleh berlaku apabila terkena limfadenitis:

 • Pembengkakan kelenjar getah bening di leher dan ketiak.

 • Kulit di sekitar kelenjar getah bening menjadi merah.

 • Kemunculan abses atau nanah.

 • Pembuangan cecair dari kelenjar getah bening yang bengkak.

 • Demam.

 • Tiada selera.

 • Berpeluh pada waktu malam yang mengganggu tidur.

 • Munculnya gejala jangkitan saluran pernafasan atas, seperti hidung berair dan menelan yang menyakitkan.

 • Bengkak kaki.

Rawatan Limfadenitis

Beberapa kaedah rawatan yang boleh digunakan untuk limfadenitis termasuk:

 • Dadah. Antibiotik, antivirus, atau antijamur diberikan oleh doktor untuk merawat limfadenitis yang disebabkan oleh bakteria, virus, parasit, atau kulat. Di samping itu, jika diperlukan, doktor memberikan ubat anti-radang bukan steroid (misalnya ibuprofen) jika pesakit mengalami gejala kesakitan dan demam akibat limfadenitis. Semasa pada wanita hamil, doktor memberikan dos khas atau seumpamanya.

 • Mengeringkan abses atau nanah. Kaedah ini digunakan untuk merawat limfadenitis yang berkembang menjadi abses. Nanah dikeringkan melalui sayatan kecil (sayatan) pada kulit yang dibuat di kawasan abses. Setelah pakar perubatan membuat sayatan, cecair nanah dibiarkan keluar sendiri. Selepas itu, sayatan ditutup dengan pembalut steril.

 • Rawatan barah. Sekiranya limfadenitis disebabkan oleh tumor atau barah, pesakit boleh menjalani pembedahan membuang tumor, kemoterapi, atau radioterapi.

 • Memampatkan. Di samping itu, untuk melegakan gejala keradangan, anda boleh menggunakan kompres hangat ke kelenjar getah bening yang meradang.

Baca juga: Kenali Kehamilan Geriatrik, Kehamilan di Usia Tua penuh dengan Risiko

Untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai limfadenitis yang berlaku pada wanita hamil, anda boleh menghubungi doktor di . Tanpa perlu meninggalkan rumah, ibu boleh berbincang dengan doktor dan meminta nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.