Penghidap TB berisiko batuk kronik, inilah alasannya

, Jakarta - Batuk adalah salah satu proses tubuh untuk menjaga kebersihan saluran pernafasan dari benda asing yang boleh menyebabkan masalah kesihatan. Keadaan ini biasanya akan sembuh dan hilang dalam masa yang singkat. Namun, bagaimana jika anda mengalami batuk yang tidak hilang dalam beberapa bulan? Anda mungkin batuk kronik.

Baca juga : Perlu diketahui, perbezaan antara batuk normal dan batuk kering

Batuk kronik adalah keadaan di mana batuk berlaku selama lebih dari 2 bulan pada orang dewasa, sementara pada anak-anak berlaku lebih dari 1 bulan. Pelbagai faktor dapat memicu seseorang untuk mengalami batuk kronik, seperti tabiat merokok, kepada masalah kesihatan, seperti tuberkulosis atau tuberkulosis. Lebih baik mengenal pasti batuk kronik yang merupakan tanda penyakit TB, di sini.

Sebab TB Menyebabkan Batuk Kronik

Tuberkulosis atau TB adalah penyakit yang menyerang paru-paru. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan bakteria, yaitu: Mycobacterium tuberculosis. Kuman atau bakteria yang menyebabkan TB mudah merebak dan menjangkiti orang lain, melalui percikan air liur ketika seseorang dengan TB bercakap, bersin, atau batuk. Tetapi perlu diingat, penularan penyakit ini tidak semudah selesema dan memakan masa yang lama.

Lalu, mengapa penghidap TB boleh mengalami simptom batuk kronik? Ini disebabkan oleh perkembangan bakteria yang menyebabkan tuberkulosis pada paru-paru. Apabila kuman aktif dan berkembang di paru-paru, keadaan ini menyebabkan sejumlah gejala pada orang dengan TB.

Lebih baik mengenal pasti gejala lain yang menyertai batuk kronik ketika seseorang menghidap TB, seperti batuk dengan darah, sakit dada, penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas, keletihan, demam, berkeringat malam, dan hilang selera makan.

Baca juga: Bukan hanya batuk, ini adalah gejala batuk kering

Periksa Untuk Mengesahkan Punca Batuk Kronik

Segera kunjungi hospital terdekat apabila anda mengalami batuk kronik yang disertai dengan gejala penyakit TB yang lain. Sudah tentu, rawatan awal akan membantu memulihkan kesihatan dengan lebih cepat dan tepat.

Bukan hanya keadaan TB, terdapat beberapa pencetus lain yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami batuk kronik, seperti tabiat merokok, kesan sampingan penggunaan satu jenis ubat, sehingga terdapat masalah kesihatan lain, seperti GERD, bronkitis, barah paru-paru, hingga kegagalan jantung.

Namun, untuk mengetahui punca batuk kronik anda, anda harus melakukan beberapa pemeriksaan, seperti:

1. Ujian Pengimejan

Anda boleh melakukan pemeriksaan sinar-X dada atau CT untuk melihat keadaan paru-paru.

2. Ujian Fungsi Paru-paru

Ujian ini digunakan untuk mengukur kapasiti paru-paru.

3. Ujian Sputum

Sekiranya dahak yang anda lalui mempunyai warna yang tidak biasa, doktor biasanya akan mengambil sampel untuk diuji di makmal.

4. Bronkoskopi dan Rhinoskopi

Kedua-dua pemeriksaan ini dilakukan dengan menggunakan alat yang mempunyai kamera dan berguna untuk memeriksa paru-paru dan saluran pernafasan atas.

Pencegahan Batuk Kronik

Batuk kronik dapat dirawat mengikut penyebabnya. Namun, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah batuk kronik, seperti mendapatkan cukup air setiap hari dan mengelakkan tabiat merokok yang boleh memperburuk keadaan kesihatan. Bukan hanya itu, menjalankan diet yang sihat adalah salah satu cara untuk mencegah batuk kronik.

Baca juga : Mudah Berjangkit, Ini Sebab Penyakit TB yang Maut

Jangan abaikan batuk yang tidak hilang dalam beberapa hari. Segera gunakan aplikasi dan tanyakan terus kepada doktor mengenai aduan kesihatan yang anda alami berkaitan dengan batuk atau batuk kering kronik, di sini.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses tahun 2020. Tuberkulosis.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Batuk Kronik.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses tahun 2020. Tuberkulosis.