Adakah terdapat penjelasan perubatan untuk mood wanita hamil pada trimester pertama?

Jakarta - Apabila dia mengetahui bahawa dia hamil, ibu akan mengalami banyak perubahan emosi. Mungkin ibu sangat gembira dengan hasil ujian berlapis dua dan benar-benar ingin memberitahu pasangannya tentang berita gembira ini, tetapi di sisi lain ibu juga bimbang tentang semua perkara mengenai kehamilan yang diberitahu oleh banyak orang di luar.

Salah satunya adalah perubahan keadaan fizikal ibu semasa kehamilan yang mula dirasakan sejak trimester 1. Ibu mula merasa tidak selesa, ukuran tubuhnya mula meningkat, menjadi mual dan muntah. Katanya, perubahan fizikal ibu ini menyebabkan ibu menjadi emosional atau mengalami perubahan mood. Adakah betul? Inilah perbincangannya!

Perubahan Mood untuk Wanita Hamil

Perubahan mood dan emosi yang berlaku pada wanita hamil muncul dari 6 hingga 10 minggu pertama kehamilan. Selanjutnya, keadaan akan mereda dan bertambah baik memasuki trimester kehamilan kedua, kemudian akan meningkat lagi pada trimester ketiga sebelum melahirkan.

Baca juga: Hati-hati Tekanan Ibu Boleh Mempengaruhi Bayi

Apa yang menyebabkan perubahan emosi dan mood pada wanita hamil boleh berbeza-beza, salah satunya disebabkan oleh perubahan hormon dalam tubuh ibu. Semasa kehamilan, tahap hormon estrogen dan progesteron akan meningkat, dan perubahan ini nampaknya mempengaruhi keadaan kimia di otak yang bertanggungjawab untuk mengatur emosi dan mood.

Bukan hanya itu, mood dan emosi wanita hamil yang cenderung turun naik juga boleh berlaku disebabkan oleh perubahan metabolisme badan, keletihan, tekanan, dan banyak perkara lain yang dirasakan oleh ibu ketika hamil. Memang benar, kehamilan adalah saat yang paling menggembirakan, tetapi prosesnya tetap tidak boleh dikatakan mudah.

Keadaan yang dialami oleh ibu, seperti mual dan muntah, secara tidak langsung juga memberi kesan terhadap timbulnya kerisauan terhadap kesihatan janin yang sangat kecil di rahim. Tidak sedikit wanita hamil yang takut akan predikat bakal ibu yang tidak baik sekiranya mereka melepaskan emosi negatif yang mereka rasakan.

Baca juga: Wanita hamil tidak menangis, inilah kesannya pada janin

Untuk Tenang

Walaupun keadaan ini tidak bertahan lama, ayah sebagai pasangan sangat memerlukan pertolongannya untuk memenangi hati ibu yang mungkin begitu cemas dan risau. Ibu juga boleh melakukan perkara mudah berikut agar mood dan emosi mereka tidak selalu negatif:

  • berbual

Tidak ada salahnya bercakap mengenai emosi atau perasaan yang anda rasakan. Boleh bersama pasangan, ibu bapa, atau rakan. Ini dapat membantu ibu merasa sedikit lega dan beban masalahnya dapat dikurangkan. Sekiranya perlu, dapatkan nasihat dan sokongan daripada mereka.

  • Banyak rehat

Semasa hamil, ibu akan merasa letih dengan lebih mudah. Jadi, rehat dan tidur lena. Elakkan melakukan aktiviti fizikal yang terlalu berat dan membuat badan berasa letih. Hati-hati, kurang tidur akan mencetuskan timbulnya emosi negatif, anda tahu!

Baca juga: 7 Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Perubahan Mood Semasa Kehamilan

  • Lakukan Perkara yang Menyeronokkan

Bila-bila masa anda merasa cemas atau tidak selesa, lakukan sesuatu yang menyeronokkan atau hobi. Ini seperti membaca buku, mendengar muzik, memasak, melihat hal-hal yang diperlukan oleh bayi, atau melakukan senaman ringan. Berjalan-jalan di luar rumah dapat membantu meningkatkan mood anda, anda tahu!

Jangan lupa untuk selalu memeriksa kehamilan anda dengan kerap, ya, puan! Ini dapat membantu menentukan keadaan kesihatan ibu dan janin di dalam rahim. Supaya ibu tidak perlu lagi beratur di hospital terdekat dari rumah, anda harus membuat temu janji terlebih dahulu melalui aplikasi . Sekarang lebih mudah dan praktikal untuk pergi ke hospital!Rujukan:
Keluarga Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Anda Mengalami Suasana Hati Semasa Kehamilan dan Cara Mengatasi.
Pusat Bayi. Diperoleh pada tahun 2021. Perubahan mood semasa mengandung.
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Perubahan Mood Semasa Kehamilan.