Ini adalah 4 Produk Kecantikan yang Selamat untuk Remaja

, Jakarta - Adakah orang yang paling dekat dengan anda adalah remaja yang ingin mencantikkan diri? Remaja penting bagi wanita untuk mula mencantikkan diri. Ini boleh dilakukan dengan menggilap beberapa solekan sederhana pada wajah.

Untuk remaja yang mula mencantikkan diri, gunakan alat solek sesuai untuk usia dan jenis kulit. Bersihkan wajah anda dengan kerap dan gunakan produk penjagaan yang sesuai dengan jenis kulit wajah anda, untuk menjaga kecantikan dan kesihatan kulit wajah anda. Berikut adalah ciri-ciri kulit pada remaja:

  1. Tahap hormon androgen yang lebih tinggi menjadikan kulit berminyak. Ini dapat memungkinkan terjadinya kulit berminyak, pori-pori yang membesar, dan munculnya komedo dan jerawat. Kulit kelihatan kusam dan terasa kotor.
  2. Keadaan kolagen atau dermis lebih baik daripada kulit orang dewasa, dengan keanjalan yang lebih baik juga.
  3. putaran kulit ( perolehan kulit ) lebih banyak dengan normal berbanding kulit dewasa. Walau bagaimanapun, keadaan ini dapat diganggu dengan mudah, ini disebabkan oleh tahap hormon androgen yang tinggi.
  4. Minyak ( sebum ) pada kulit remaja berbeza dengan minyak biasa, kerana struktur minyaknya lebih keras. Oleh itu, minyak pada kulit remaja tidak mengalir dengan lancar keluar dari liang pori. Akibatnya, pemendapan pada kulit menyebabkan bintik hitam dan jerawat.

Oleh kerana jenis kulit khas pada remaja, mereka tidak lagi sesuai untuk menggunakan produk untuk bayi. Walau bagaimanapun, mereka belum sesuai untuk menggunakan produk dewasa. Dari segi alat solek Penampilan yang sesuai untuk remaja adalah penampilan yang segar, bersih, ceria, dan bertenaga.

Alat solek cahaya dan semula jadi di bawah mungkin lebih menyokong keindahan dan kesegaran semula jadi remaja. Perlu diingat, pemilihan dengan ramuan yang baik dan semula jadi perlu dilakukan. Agar tidak merosakkan kulit dan membuat penampilan menjadi tidak yakin.

Pelembap

Pelembap adalah pelembap kulit semula jadi yang mampu mengembalikan keratin protein. Protein ini diperlukan untuk melembapkan kulit dan membantu menaikkan pH kulit. Pelembap juga mengandungi bahan organik yang menyuburkan kulit wajah dan memberi kesan cerah pada wajah.

Pilih pelembap yang ringan dan mengandungi lebih banyak air daripada minyak. Pastikan produk yang anda gunakan tidak menyebabkan alergi, tidak menyumbat liang, dan tidak menyebabkan jerawat.

Serbuk

Kami mengesyorkan menggunakan serbuk (serbuk longgar ), kerana dapat menyerap lebihan minyak yang cenderung terdapat pada kulit remaja. Lebihan minyak ini akan menyebabkan jerawat. Elakkan menggunakan bedak padat jika kulit cenderung berminyak di kawasan dahi, hidung, dan dagu.

Balsem Bibir

Balsem bibir berisi minyak jojoba dan vitamin E yang berfungsi mengatasi bibir yang pecah-pecah. Gunakan balsem bibir pada waktu malam dipercayai dapat mengelakkan bibir pecah pada waktu pagi. Gunakan balsem bibir sesuai untuk remaja, kerana dapat memberikan kesan warna semula jadi di bibir remaja.

Blush Hidup

Pilih b subur dengan warna yang menyerupai warna pipi ketika wajah memerah. Untuk kulit yang terang, pilih warna merah jambu pucat atau pasir merah jambu . Untuk kulit yang lebih gelap, gunakan warna tawny atau merah jambu lembut . Blush on Inilah yang memberi kesan ceria dan segar bagi seorang remaja.

Itulah petua alat solek untuk remaja. Sekiranya anda ingin membaca petua kecantikan atau kesihatan lain, anda boleh muat turun permohonan di App Store atau Google Play. Lain daripada itu, juga menyediakan kaedah untuk mengadakan perbincangan langsung dengan doktor pakar di Sembang, Panggilan Suara / Video . Anda juga boleh membeli ubat dengan perkhidmatan Inter-Apothecary.

Baca juga:

  • 4 Khasiat Minyak Zaitun untuk Muka
  • 6 Petua Penjagaan Kulit Kombinasi
  • Pori-pori muka yang diperbesar? Mungkin inilah sebabnya