Hobi Rakan Berganti, Berhati-hati dengan Penyakit Berbahaya Ini

Jakarta - Hubungan dalam rumah tangga harus dijaga agar tetap harmoni. Cinta yang diberikan kepada pasangan tidak semestinya cukup untuk tahap kesetiaan seseorang dalam hubungan, kerana ternyata keperluan biologi seperti melakukan hubungan seks di sini juga mempunyai peranan. Untuk menjaga keharmonian rumah tangga, anda harus bijak mengetahui bagaimana pasangan anda tidak "bermain dengan api" dengan orang lain, sehingga biasanya berakhir dengan perselingkuhan.

Berdasarkan kajian dari komuniti kesihatan mental, didapati bahawa dua puluh persen wanita dan lebih dari tiga puluh satu persen lelaki mengalami beberapa bentuk perselingkuhan seperti melakukan hubungan seks selain pasangannya. Selain itu, anda yang mempunyai hobi menukar pasangan, tentu saja, dekat dengan kemungkinan timbulnya penyakit berbahaya. Lalu adakah anda tahu penyakit apa yang berbahaya bagi anda dan pasangan anda? Ayuh, lihat yang berikut:

Sifilis

Sifilis adalah penyakit kelamin yang boleh mengalami komplikasi serius jika tidak segera diubati. Namun, ternyata sifilis dapat disembuhkan melalui rawatan yang tepat dan sesuai. Di samping itu, penyakit ini juga terbahagi kepada beberapa peringkat, iaitu primer, sekunder, laten dan tersier. Dianjurkan untuk mengetahui apakah tanda dan simptomnya mengikut tahap yang disebutkan di atas.

Sebagai gambaran, penyakit sifilis ini dapat dijumpai melalui hubungan langsung semasa melakukan persetubuhan, atau seks oral. Penyebarannya juga dapat diperolehi dari ibu yang telah dijangkiti terlebih dahulu kepada bayi yang masih dalam kandungan. Oleh itu, bagaimana anda mengurangkan risiko mendapat sifilis? Satu-satunya cara adalah dengan tidak melakukan hubungan seks dengan seseorang yang bukan pasangan anda.

Kanser serviks

Rakan seks berganda adalah kaedah penyebaran paling mudah Virus Papilloma Manusia (HPV), virus yang menyebabkan barah serviks. Penyakit ini berlaku pada serviks (serviks); bahagian bawah rahim yang menonjol ke bahagian atas coitus (alat kelamin wanita). Walaupun penyebab sebenar kanser ini tidak diketahui, 95% penghidap menghidap barah serviks kerana mereka menghidap HPV.

kanser prostat

Sekiranya barah serviks dihidapi oleh wanita, maka barah prostat itu sendiri lebih kerap berlaku pada lelaki. Kajian yang dilakukan oleh Universiti Illinois mengatakan bahawa lebih daripada 700 lelaki didapati menghidap barah prostat kerana sering melakukan hubungan seks dengan lebih dari dua pasangan yang berbeza.

Kanser mulut

Selain tiga penyakit berjangkit di atas, penyakit lain adalah hasil pertukaran pasangan yang kerap, iaitu barah mulut. Penyakit ini biasanya muncul kerana mereka suka melakukan hubungan seks dengan menggunakan mulut. Untuk mengurangkan risiko barah mulut, disarankan untuk mengelakkan kecederaan pada mulut dan alat kelamin untuk mengelakkan jangkitan.

Gonorea

Penyakit berbahaya lain adalah gonore yang kini meningkat dari tahun ke tahun. Penyakit yang disebabkan oleh bakteria Neisseria, mempunyai tanda dan gejala seperti membuang air kecil yang mengeluarkan nanah, sakit ketika membuang air kecil, sakit pada alat kelamin dan pembengkakan alat kelamin lelaki. Ujian diagnostik untuk penyakit ini juga mesti dijalankan untuk membezakannya daripada penyakit berjangkit lain seperti klamidia. Sementara jangkitan klamidia genital itu sendiri adalah penyakit berjangkit yang paling sering terjadi pada orang yang berusia di bawah 25 tahun.

bantuan

Penyakit lain yang sangat berbahaya dari perubahan pasangan yang kerap adalah AIDS, yang disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai Human Immunodeficiency Virus atau biasanya dikenal sebagai HIV. Seperti dikutip oleh Gabungan PBB, jumlah orang yang dijangkiti HIV di Indonesia meningkat hampir lima puluh persen dari tahun ke tahun dan disebabkan oleh hubungan intim dengan banyak orang.

Oleh itu, mari kita mencegah penularan penyakit berbahaya ini dengan meminta secara langsung doktor pakar dalam aplikasi tersebut . Anda boleh menghubunginya melalui pilihan kaedah Panggilan Suara / Video dan Berbual dalam menggunakan telefon pintar, bila-bila masa dan di mana sahaja. Di samping itu, anda juga boleh membeli produk kesihatan untuk menyokong kesihatan organ intim anda dengan membeli ubat atau vitamin pada ciri Apotek Antar yang akan dihantar dalam masa 1 jam. Ayuh! muat turun sekarang di App Store atau Google Play.