Cegah Diverticulitis dengan Penggunaan Kembang Kol

, Jakarta - Diverticulitis adalah masalah pencernaan yang terjadi ketika diverticula menjadi radang atau dijangkiti. Diverticula adalah kantung yang terbentuk di sepanjang saluran pencernaan, terutama di usus besar (usus besar). Poket ini biasanya akan mula terbentuk pada usia 40 tahun ke atas.

Pembentukan kantung berlaku kerana keadaan usus yang mula lemah. Diverticula lebih berisiko bagi orang yang jarang makan makanan berserat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Berita buruknya ialah diverticulitis sering tidak dikenali kerana gejala yang muncul biasanya umum dan serupa dengan gangguan pencernaan yang lain, sehingga sering diabaikan.

Baca juga: 4 Tanda Masalah Pencernaan Tidak Dihiraukan

Tapi jangan risau, penyakit pencernaan ini dapat dicegah dan diatasi dengan memakan kembang kol. Sebabnya, sayur jenis ini yang mempunyai banyak khasiat mengandungi banyak serat, sehingga dapat membantu mencegah gangguan pencernaan.

Dalam setiap 100 gram kembang kol mentah, terdapat sekurang-kurangnya 25 kalori, 5 gram karbohidrat, termasuk serat dan gula, 30 miligram natrium dan protein. Mengonsumsi kira-kira 100 gram kembang kol dapat membantu memenuhi sehingga 77 peratus keperluan vitamin C setiap hari. Tidak hanya itu, kembang kol juga dapat menjadi sumber makanan vitamin K, kalsium, dan sumber zat besi yang baik untuk tubuh.

Untuk mencegah dan merawat masalah pencernaan, cubalah makan lebih banyak kembang kol. Mengonsumsi makanan jenis ini secara berkala, sebenarnya dapat membantu melancarkan pencernaan. Kebiasaan ini juga dapat membantu mencegah pelbagai masalah pencernaan, mulai dari diverticulitis, sembelit, hingga penyakit radang usus.

Makanan yang tinggi serat, seperti kembang kol, dapat membantu mendorong najis dengan lebih lancar melalui sistem pencernaan. Oleh itu, sistem pencernaan akan menjadi lebih sihat, sehingga keadaan usus besar akan lebih terjaga dan mengelakkan gangguan.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara ulser perut dan ulser gastrik

Khasiat Sihat dari Makan Kembang kol

Untuk mendapatkan faedah kesihatan kembang kol, termasuk untuk menjaga kesihatan pencernaan, cubalah makan lebih banyak makanan ini dan sering. Dalam satu hari, jumlah penggunaan kembang kol yang disarankan adalah sekitar 150 hingga 250 gram. Terdapat banyak cara untuk memproses kembang kol yang boleh anda cuba, bermula dari campuran sup, salad, atau sayur tumis sesuai selera.

Selain baik untuk sistem pencernaan, pengambilan sayur kembang kol secara berkala juga dapat memberikan manfaat lain untuk kesihatan tubuh. Jenis sayur ini dapat membantu mengurangkan risiko barah, kerana kembang kol mengandungi sebatian yang dikenali sebagai bahan anti-barah, yaitu: sulforaphane dan indoles . Makan kembang kol dikatakan dapat mengurangkan risiko barah prostat, barah paru-paru, barah perut, dan barah usus besar.

Pengambilan kembang kol secara berkala juga dapat membantu meningkatkan kesihatan jantung, kerana mempunyai sifat anti-radang. Dengan kata lain, kembang kol dapat membantu melindungi tubuh dari hipertensi, aterosklerosis, strok, dan penyakit jantung.

Baca juga: Peritonitis Sakit perut boleh membawa maut

Ketahui lebih lanjut mengenai diverticulitis atau penyakit pencernaan lain, serta faedah kesihatan memakan kembang kol dengan bertanya kepada doktor anda di aplikasi . Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat yang lebih lengkap dan jelas mengenai masalah ini, anda juga boleh mengemukakan aduan kesihatan lain dan mendapatkan cadangan untuk membeli ubat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play sekarang!