Perlu diingatkan, berikut adalah 5 penyebab tumor tulang

, Jakarta - Tumor tulang adalah istilah yang tidak asing lagi bagi masyarakat umum. Penyakit ini timbul kerana sel tulang tumbuh dengan tidak terkawal. Dalam kebanyakan kes, tumor tulang muncul dan jinak, sehingga tidak merebak ke organ sekitarnya. Walaupun tidak merebak, tumor ini dapat menyebabkan kerosakan tulang dengan melemahkan kawasan yang terjejas. Ketahui lebih lanjut mengenai penyebab tumor tulang berikut.

Baca juga: Adakah benar bahawa Osteosarcoma Selalunya Menyerang Tulang Lutut?

Harus diingat, ini adalah penyebab tumor tulang

Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan tumor tulang pada seseorang. Sebabnya, sel-sel di satu bahagian badan tumbuh dengan cepat, menyebabkan kerosakan dalam proses perkembangan dan berpotensi menjadi tumor. Beberapa faktor pencetus yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena tumor tulang, antara lain:

  1. Kecederaan tulang. Ini boleh berlaku kerana tumor belum dijumpai di tulang, sehingga melemahkan tulang dan terdedah kepada kecederaan.

  2. Penggunaan terapi radiasi yang berlebihan.

  3. Seseorang yang mempunyai keluarga yang juga mempunyai tumor tulang.

  4. Penggunaan ubat-ubatan anti-kanser pada kanak-kanak.

  5. Metastasis adalah penyebaran sel yang tidak normal dari satu organ ke organ yang lain. Penyebaran ini boleh berlaku di mana sahaja, baik di organ yang berdekatan dan yang jauh.

Penyakit tumor tulang dialami oleh sesiapa sahaja pada usia berapa pun. Untuk itu, segera berbincang dengan doktor anda sekiranya gejala muncul sehingga anda mengelakkan komplikasi berbahaya.

Baca juga: Inilah sebab barah tulang boleh menyebabkan patah tulang belakang

Ini adalah gejala yang muncul pada orang dengan tumor tulang

Beberapa gejala umum yang muncul pada orang dengan tumor tulang adalah berkeringat malam, pertumbuhan tisu yang berlebihan di satu bahagian badan, demam tinggi, dan rasa sakit yang bertambah buruk dari masa ke masa. Sekiranya tumor tulang jinak, gejala mungkin tidak muncul sama sekali. Kerana tumor jinak, tumor ini tidak menyebabkan kerosakan pada mana-mana bahagian badan.

Walau bagaimanapun, jika tumor telah menyebabkan kerosakan pada bahagian badan atau jika anda mengalami sebarang gejala, berjumpa doktor dengan segera, ya! Kerana tubuh setiap orang akan bertindak balas dengan cara yang berbeza. Untuk mengelakkan komplikasi yang berlaku, segera berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Baca juga: Adakah Tumor Tulang Penyakit Berbahaya?

Sekiranya anda sudah memilikinya, berikut adalah langkah-langkah untuk menangani tumor tulang

Tumor tulang dalam kes jinak, tumor boleh tumbuh dan hilang dengan sendirinya. Kes ini biasanya berlaku pada kanak-kanak yang masih mengalami proses pertumbuhan tulang. Namun, jika ada simptom dan tumor boleh tumbuh dan berubah menjadi ganas, maka prosedur pembedahan mesti dilakukan untuk membuang tisu tumor di dalam badan.

Sekiranya tisu tumor malignan di dalam badan tidak segera dikeluarkan, komplikasi boleh berlaku. Rawatan yang diambil bergantung pada sejauh mana barah telah berkembang. Sekiranya tumor malignan telah berubah menjadi barah, cara terbaik untuk pergi adalah amputasi organ. Selepas prosedur amputasi, pesakit mesti menjalani terapi radiasi untuk membantu membunuh sel barah di dalam badan.

Untuk mengelakkan penyakit tulang, anda boleh makan banyak sayur-sayuran, melatih kekuatan tulang, memenuhi pengambilan protein dalam badan, mengambil makanan yang tinggi kalsium, memenuhi pengambilan vitamin d dan vitamin K, dan mengekalkan berat badan yang ideal. Jadi, jaga kesihatan tulang anda dengan beberapa langkah di atas untuk mencegah ketumbuhan tulang, ya!