Skandal sumbang mahram di Sukabumi, Ini Bahaya sumbang mahram

Jakarta - Orang ramai terkejut dengan skandal sumbang mahram yang berlaku dalam sebuah keluarga di Sukabumi. Pendedahan mengenai skandal itu disebabkan oleh kematian seorang gadis dengan inisial NP (5) yang dibunuh oleh ibu angkatnya sendiri, iaitu SR (36). Pembunuhan itu bermula dari motif cemburu kerana kedua puteranya melampiaskan keinginan seksual mereka kepada mangsa. Ini berlaku kerana si ibu sering melakukan hubungan seks dengan dua anaknya dan memerintahkan mereka untuk memperkosa gadis itu.

Mengkhianati atau sumbang mahram dianggap tabu di seluruh dunia kerana tidak sesuai dengan kod moral. Di samping itu, dari aspek kesihatan, hubungan sumbang mahram sangat berbahaya dan boleh menyebabkan pelbagai kesan buruk bagi pasangan dan anak yang dilahirkannya. Ayuh, ketahui apa bahaya dan kesan buruk dari persetubuhan sumbang mahram!

Risiko Penyakit Keturunan meningkat

Adik beradik mempunyai persamaan dalam susunan genetik. Kesamaan ini disebabkan oleh keturunan yang sama, iaitu kedua ibu bapa mereka. Kesamaan genetik ini berlaku untuk mereka yang masih dalam keluarga pertama, iaitu ibu bapa, anak-anak dan adik-beradik. Persamaan gen pasti meningkatkan risiko dan memberi kesan negatif kepada pasangan darah.

Risiko penyakit keturunan akan meningkat banyak kali ganda, sehingga, jika mereka mempunyai anak, pasangan sumbang mahir akan mempunyai keturunan yang mempunyai penyakit kongenital dan juga gangguan kongenital. Penyakit ini disebabkan oleh gen resesif (lemah gen) yang digabungkan dengan gen resesif lain, yang mengakibatkan kesan sebenar penyakit.

Baca juga: 5 Jenis Anemia yang Diwarisi Secara Genetik

Peningkatan Risiko Gangguan Genetik dan Kecacatan Kelahiran

Persamaan dalam susunan genetik pasangan sumbang mahram juga boleh menyebabkan gangguan genetik dan kecacatan kelahiran. Ini kerana saudara-mara generasi pertama yang melakukan hubungan darah dan keturunan dari hubungan tersebut akan mempunyai kombinasi gen lemah yang sama dari kedua belah pihak. Gabungan sel dan gen yang lemah tentunya disebabkan oleh persamaan struktur genetik ibu bapa pasangan itu.

Setiap pasangan mempunyai peluang 50 persen untuk menyebarkan gen yang lemah kepada anak mereka, sehingga anak yang dihasilkan memiliki peluang 25 persen untuk mengembangkan albinisme sebagai akibat dari gangguan genetik yang dihasilkan. Selain albinisme, hemofilia juga boleh berlaku kerana kecacatan pada gen.

Sementara itu, selain daripada gangguan genetik yang disebabkan oleh sumbang mahram, kecacatan kelahiran juga boleh berlaku. Contoh kecacatan kelahiran yang boleh berlaku adalah struktur atau bentuk fizikal yang tidak normal. Terlepas dari kecacatan fizikal, kecacatan mental juga dapat terjadi pada keturunan pasangan sumbang mahram, seperti keterbelakangan mental. Walaupun tidak mutlak dalam setiap kejadian sumbang mahram, tetapi peningkatan risiko penyakit yang diwarisi dari alat genetik masih menjadi ancaman kepada pasangan darah.

Baca juga: Gangguan Genetik, Bolehkah Penyembuhan Albinisme?

Risiko Tinggi Kematian Semasa Lahir

Setiap bayi yang lahir dari hubungan seksual atau sumbang mahram mempunyai risiko kematian yang tinggi. Ini disebabkan oleh sistem imun atau imuniti bayi tidak dapat terbentuk sepenuhnya kerana kekurangan variasi DNA dan gen yang diwarisi dari ibu bapa bayi, terlalu banyak dan serupa. Di samping itu, ibu bayi juga mempunyai risiko tinggi untuk mati semasa melahirkan. Risiko kematian sama tinggi dengan ibu yang melahirkan ketika berumur lebih dari 40 tahun.

Baca juga: Adakah benar bahawa Gangguan Imun Menyebabkan Pemphigoid Bulosa?

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:

Psychologytoday.com. Diakses pada tahun 2019. Masalah Dengan Perundingan
Ncbi.nlm.nih.gov. Diakses pada tahun 2019. Adakah sumbang mahram berbahaya?