5 Makanan untuk Meningkatkan Fungsi Jantung

, Jakarta - Menjaga kesihatan jantung adalah perkara penting yang harus dilakukan. Dengan begitu, organ penting ini masih dapat berfungsi mengikut fungsinya, bahkan lebih baik lagi. Jantung adalah organ yang mempunyai peranan penting dan berfungsi tanpa henti, selagi manusia masih hidup. Organ ini berperanan mengepam darah ke seluruh badan untuk menyokong kelangsungan hidup.

Ada beberapa cara yang dapat anda lakukan untuk menjaga kesihatan dan fungsi jantung, seperti menerapkan gaya hidup sehat, menghindari merokok, menjaga berat badan yang ideal, dan makan makanan tertentu. Penting juga untuk selalu mempunyai arteri, kerana gangguan pada dinding arteri dapat menyekat aliran darah ke jantung, meningkatkan risiko serangan jantung.

Baca juga: Elakkan Makanan untuk Mencegah Penyakit Jantung

Mencegah Penyakit Jantung dengan Makanan

Sentiasa menjaga kesihatan dan fungsi jantung, dapat membantu mengelakkan penyakit jantung koronari. Memperhatikan pengambilan makanan yang dimakan boleh menjadi kaedah terbaik untuk meningkatkan fungsi organ jantung. Terdapat 5 jenis makanan yang disyorkan untuk dimakan, iaitu:

1. Ikan

Makan makanan yang kaya dengan lemak omega-3 sangat baik untuk menjaga kesihatan jantung dan mencegah penyakit. Anda boleh mendapatkan pengambilan nutrien ini dengan memakan ikan. Cuba makan sardin, tuna, atau salmon secara berkala. Makan ikan dua kali seminggu dapat membantu meningkatkan fungsi jantung dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

2. Alpukat

Selain memakan ikan, menjaga kesihatan jantung juga dapat dilakukan dengan mengkonsumsi alpukat. Buah jenis ini kaya dengan kalium yang telah terbukti dapat membantu mencegah penyakit kardiovaskular. Pengambilan alpukat secara berkala juga dapat membantu mengelakkan kalsifikasi saluran darah di arteri.

Baca juga: Makanan Kaya Serat Kuat Mencegah Penyakit Jantung Koronari

3. Brokoli

Meningkatkan kesihatan dan fungsi jantung juga dapat dilakukan dengan mengonsumsi banyak serat, salah satunya adalah dari sayur-sayuran. Salah satu jenis sayur-sayuran yang disyorkan untuk dimakan adalah brokoli. Sayuran jenis ini mengandungi dan bermanfaat untuk kesihatan jantung secara keseluruhan. Selain brokoli, anda juga boleh memakan kembang kol dan kubis untuk meningkatkan fungsi jantung. Makanan jenis ini terbukti dapat mencegah penyumbatan pada arteri dan melindungi tubuh daripada penyakit saluran darah.

4. Kacang

Untuk menjaga kesihatan jantung anda, anda harus mengelakkan memakan makanan yang mengandungi lemak tepu. Sebagai gantinya, anda boleh makan makanan yang kaya dengan lemak tak jenuh seperti kacang. Makanan jenis ini juga kaya dengan vitamin dan serat. Itu menjadikan kacang sebagai sejenis makanan ringan yang sesuai untuk dimakan untuk menjaga kesihatan jantung.

5. Buah Delima

Selain alpukat, anda juga boleh makan buah delima untuk kesihatan jantung yang optimum. Pengambilan jus delima secara berkala dikatakan dapat membantu membersihkan arteri yang tersumbat dan meningkatkan aliran darah. Delima kaya dengan antioksidan, sehingga dapat melawan radikal bebas yang dapat mengganggu kesihatan, terutama jantung.

Selain makan makanan, menjaga kesehatan jantung dan fungsi juga dapat dilakukan dengan berolahraga secara teratur, berhenti merokok, menjaga kadar gula darah, menjaga tekanan darah, dan mendapatkan cukup istirahat. Di samping itu, pastikan untuk selalu menguruskan tekanan dan berjumpa doktor dengan kerap untuk mengesan risiko penyakit.

Baca juga: 8 Diet untuk Orang dengan Penyakit Jantung Koronari

Sekiranya anda mengalami simptom penyakit tertentu, cuba beritahu doktor mengenai permohonannya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2019. 10 Petua Jantung Sihat Teratas.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. 10 Makanan Bersih Ini Akan Melepaskan dan Melindungi Arteri Anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found