Ajar Anak-anak Bersukan Sejak Dini, Mengapa Tidak?

Jakarta - Senaman sangat baik untuk menjaga kecergasan dan kesihatan fizikal, termasuk untuk anak-anak dan orang tua. Walaupun lebih awal seseorang tahu sukan, dia akan lebih terbiasa melakukannya ketika dewasa. Oleh itu, betapa pentingnya mengajar sukan kepada anak-anak dari usia dini? Ketahui fakta di sini, ayuh!

Baca juga: 6 Cara Memperkenalkan Sukan kepada Kanak-kanak

Kelebihan Sukan untuk Anak Kecil Anda

Selain bersenang-senang, senaman juga bermanfaat untuk kesihatan anak kecil anda. Berikut adalah beberapa kelebihan latihan untuk anak kecil anda:

  • Meningkatkan kecergasan.
  • Merangsang pertumbuhan tulang dan otot.
  • Meningkatkan koordinasi pergerakan dan keseimbangan badan.
  • Membantu membentuk postur badan kanak-kanak yang ideal.
  • Mengurangkan risiko kegemukan atau berat badan berlebihan.
  • Meningkatkan kemahiran dan disiplin sosial.

Petua Mengajar Sukan kepada Kanak-kanak

Berikut adalah beberapa petua yang boleh dilakukan untuk mengajar sukan kepada anak-anak dari usia dini:

1. Kenali Keperluan Fizikal

Umur yang berbeza, keperluan fizikal yang berbeza dari si Kecil. Oleh itu, ibu perlu menyedari keperluan fizikal si kecil mengikut usia. Dalam kalangan yang lain:

  • Zaman tadika

Anak kecil anda memerlukan arahan latihan yang pendek, jelas, dan ringkas. Sukan hanya difokuskan untuk membantu perkembangan motor. Beberapa sukan yang boleh dilakukan ialah berlari, bermain bola, atau menunggang basikal roda tiga.

  • Zaman Sekolah Awal

Ibu dapat mengetahui minat dan bakat si Kecil dalam bersenam. Setelah mengetahuinya, ibu dapat menolong si kecil meneroka sukan yang disukainya. Contohnya, memasukkan anak kecil anda ke kelab sukan tertentu atau membawanya bersenam di luar rumah secara berkala.

  • Zaman Remaja

Ibu boleh menyediakan peralatan yang diperlukan oleh anak kecil anda untuk bersenam. Ini dilakukan untuk memotivasi anak kecil anda untuk kerap bersenam. Contohnya, menyediakan bola sepak, gelung bola keranjang di halaman rumahnya, raket, shuttlecock, atau peralatan sukan lain yang disukainya. Jangan lupa juga memberi arahan kepada si kecil agar dia dapat berkomitmen untuk menyeimbangkan bidang akademik dan hobi sukannya.

2. Memperkenalkan Berbagai Jenis Sukan

Cara lain yang boleh anda lakukan ialah memperkenalkan anak anda kepada pelbagai jenis sukan, termasuk melalui televisyen, Youtube, atau media lain. Ini dilakukan untuk memberi rujukan mengenai jenis sukan yang boleh dilakukan oleh anak kecil anda. Di samping itu, ibu juga dapat memperkenalkan anak-anak mereka kepada tokoh-tokoh yang berjaya dalam sukan kegemaran mereka atau mengajak mereka untuk menonton pertandingan sukan bersama-sama. Kaedah ini dilakukan agar Si Kecil lebih bermotivasi untuk bersenam.

3. Jadikan Senaman sebagai Rutin

Bantu anak kecil anda untuk menjadikan senaman sebagai rutin yang menyeronokkan. Contohnya, ibu boleh membuat jadual untuk anak anda bersenam di luar rumah bersama keluarga, atau membiarkannya bersenam bersama rakan-rakannya di luar rumah.

4. Ceritakan tentang Kepentingan Pemanasan dan Penyejukan

Ibu juga perlu mengajar anak-anak mereka untuk memanaskan badan dan menyejukkan badan. Ini dilakukan supaya si kecil terbiasa melakukannya ketika mereka ingin bersenam. Kerana, kedua-dua perkara ini penting dilakukan agar dia dapat mengelakkan kecederaan semasa bersenam.

Baca juga: Petua agar senaman tidak membosankan

Itulah empat petua untuk mengajar sukan kepada kanak-kanak sejak usia dini. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai faedah bersenam untuk anak kecil anda, tanyakan kepada doktor . Anda boleh meminta doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!