Khasiat Buah Matoa yang Dapat Meningkatkan Kekebalan Tubuh

"Buah Matoa mungkin terdengar asing bagi beberapa orang. Namun, buah ini, yang biasa dijumpai di Papua Barat, Indonesia, mempunyai sejumlah manfaat dan manfaat kesihatan. Pengambilan buah ini secara teratur dikatakan dapat membantu menjaga kekebalan tubuh, melawan radikal bebas, dan menjaga kesihatan jantung.

, Jakarta - Matoa adalah sejenis buah yang berasal dari Indonesia yang biasa dijumpai di Papua Barat. Sebilangan besar orang mungkin masih belum mengenal buah ini. Tetapi tahukah anda, buah ini yang mempunyai aroma dan tekstur seperti rambutan ternyata menyimpan banyak nutrien penting. Oleh itu, memakan buah matoa dikatakan bermanfaat untuk kesihatan tubuh.

Buah Matoa atau Pometia Pinnata berada dalam keluarga yang sama dengan buah lychee dan longan. Nampaknya, buah ini telah lama dikenal dan digunakan sebagai ubat tradisional oleh masyarakat Papua. Terdapat banyak kandungan nutrien dalam buah ini, termasuk vitamin C dan E. Oleh itu, memakan buah matoa dikatakan dapat membantu meningkatkan daya tahan tubuh.

Baca juga: Kepentingan Mengonsumsi Makanan Sihat untuk Kulit Berkilau

Pelbagai Khasiat Buah Matoa yang Sihat

Kerana tidak diketahui secara umum, sejumlah kajian masih diperlukan untuk menentukan kandungan dan manfaat kesihatan buah ini. Namun, setakat ini buah matoa dikatakan kaya dengan vitamin C dan vitamin E. Kedua-duanya merupakan sumber antioksidan yang baik untuk tubuh. Antioksidan diperlukan oleh tubuh untuk mencegah risiko kerosakan akibat serangan radikal bebas.

Selain itu, buah jenis ini ternyata berkesan untuk meningkatkan daya tahan tubuh. Kerana, hampir semua buah yang mengandung vitamin C adalah "sumber makanan" yang baik untuk sistem kekebalan tubuh. Dengan sistem ketahanan badan yang terjaga, risiko penyakit akan lebih rendah. Selain menjadi sumber antioksidan dan kuat untuk meningkatkan daya tahan tubuh, ada manfaat lain dari buah matoa, yaitu:

  1. Melawan Jangkitan Virus

Kandungan nutrien dalam buah matoa juga dikatakan dapat membantu melawan jangkitan virus di dalam badan. Terdapat banyak jenis virus yang boleh menyerang tubuh dan meningkatkan risiko penyakit. Nah, memakan buah yang kaya dengan vitamin C dan antioksidan, seperti matoa, sebenarnya dapat membantu meningkatkan kekebalan tubuh sehingga memiliki kemampuan untuk melawan jangkitan virus yang menyebabkan penyakit.

  1. Melegakan tekanan

Selain mempunyai rasa yang enak, buah yang satu ini sebenarnya dapat membantu mengurangkan tekanan. Ini berkat kandungan vitamin E yang diketahui bertindak sebagai penghilang tekanan. Apabila anda merasa tertekan, cubalah makan sebilangan buah matoa dan rasakan khasiatnya.

Baca juga: 7 Cara Mengatasi Kulit Kusam

  1. Menambah Tenaga

Buah ini mengandungi gula. Oleh itu, pengambilan matoa dikatakan dapat membantu meningkatkan tenaga, jadi sangat sesuai untuk dimakan ketika anda harus melakukan banyak aktiviti fizikal atau ketika anda akan bersenam. Walaupun begitu, kandungan gula dalam buah cenderung sihat dan jarang memicu peningkatan kadar gula dalam darah secara berlebihan.

  1. Menjaga Kesihatan Jantung

Sekali lagi, faedah sihat ini diperoleh daripada kandungan vitamin C dan vitamin E dalam buah matoa. Makanan yang kaya dengan vitamin E dikatakan dapat membantu menjaga kesihatan jantung secara keseluruhan. Ditambah lagi kandungan vitamin C yang dapat membantu meningkatkan peredaran darah.

  1. Kulit Lebih Sihat

Bukan rahsia lagi bahawa makan buah-buahan dapat menjadikan kulit kelihatan lebih cantik dan sihat. Nah, ini juga dapat diperoleh daripada memakan buah matoa. Seperti diketahui, vitamin E dan vitamin C dapat membantu menjaga kulit yang sihat.

Itulah pelbagai khasiat buah matoa. Ingin mencuba? Namun, pastikan tidak berlebihan dan seimbangkan dengan memakan makanan sihat yang lain, OK! Ini penting dilakukan untuk menjaga kesihatan dan kecergasan secara keseluruhan.

Baca juga: 7 Khasiat dan Khasiat Alpukat pada Badan

Sekiranya anda sakit dan memerlukan nasihat pakar, hubungi doktor anda melalui aplikasi . Kini lebih mudah untuk menyampaikan aduan kesihatan anda Panggilan Video / Suara atau Berbual. Sampaikan apa yang anda ingin tanyakan dan dapatkan cadangan rawatan terbaik. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Kebaikan DrHealth. Diakses pada tahun 2021. 10 Manfaat Kesihatan Buah Matoa (Buah Eksotik # 1 dari Papua).
Tingkap Dunia. Diakses pada tahun 2021. 4 Khasiat Buah Matoa Yang Perlu Anda Ketahui.