3 Makanan Yang Anda Boleh Makan Selepas Bersenam

Jakarta - Rasa lapar setelah bersenam adalah perkara biasa. Ini kerana semasa anda bersenam, badan anda menggunakan tenaga untuk membakar kalori. Kesannya, badan akan kehilangan banyak kalori dan mencetuskan rasa lapar. Untuk mengatasinya, anda perlu makan makanan tertentu untuk memulihkan glikogen yang telah digunakan, menstabilkan gula darah, dan meningkatkan tenaga. Jadi, apakah makanan yang boleh dimakan selepas bersenam? (Baca juga: 4 Petua Tidak Lapar Selepas Bersenam )

Peraturan Makan Selepas Bersenam

Satu kajian mengatakan bahawa menunda makan lebih dari 2 jam setelah bersenam dapat mengurangkan prestasi sintesis glikogen dalam badan. Oleh itu, kajian mengesyorkan agar anda makan 30-45 minit selepas bersenam. Kerana selama ini, sel-sel otot akan lebih peka terhadap kesan insulin, hormon yang membolehkan tubuh mengubah glukosa menjadi tenaga dan menyebarkannya ke seluruh badan, dan membantu tubuh menyimpan tenaga dalam bentuk glikogen.

(Baca juga: Makan selepas bersenam, baik atau tidak? )

Agar latihan yang anda lakukan tidak sia-sia, anda juga perlu memperhatikan jenis makanan yang anda makan selepas bersenam. Kajian yang dilakukan di Sambungan Universiti Negeri Colorado menyebutkan bahawa makanan yang baik untuk dimakan selepas bersenam adalah makanan yang mengandungi karbohidrat, protein, dan sedikit lemak. Ini adalah kerana:

1. Makanan yang Mengandungi Karbohidrat

Semasa bersenam, glikogen dalam badan akan digunakan. Itulah sebabnya anda perlu makan karbohidrat selepas bersenam untuk memaksimumkan sintesis protein dan glikogen yang telah digunakan semasa bersenam. Beberapa makanan karbohidrat yang boleh anda makan selepas bersenam adalah ubi jalar, kentang, nasi, oatmeal , buah-buahan dan sayur-sayuran hijau.

2. Makanan yang Mengandungi Protein

Selain karbohidrat, anda juga disyorkan untuk mengambil protein selepas bersenam. Ini kerana protein dapat membantu mempercepat pertumbuhan otot baru dan memperbaiki sel otot yang rosak semasa bersenam. Kajian bahkan mengatakan bahawa pengambilan 20-40 gram protein dapat memaksimumkan proses pemulihan setelah bersenam. Anda boleh mendapatkan pengambilan protein dengan memakan telur, keju, yogurt, salmon, dan tuna selepas bersenam. Anda boleh memprosesnya mengikut citarasa anda dan menggabungkannya dengan karbohidrat. Contohnya, dengan membuat sandwic telur, sandwic daging, dan lain-lain.

3. Makanan Yang Mengandungi Kurang Lemak

Lemak yang disyorkan untuk dimakan setelah bersenam adalah lemak yang sihat. Ini kerana lemak sihat dapat membantu meningkatkan pertumbuhan otot selepas bersenam. Beberapa makanan yang mengandungi lemak sihat adalah alpukat dan kacang.

Selepas bersenam, anda juga akan kehilangan banyak cecair. Itulah sebabnya anda akan merasa dahaga selepas bersenam. Untuk mengatasinya, anda perlu memenuhi keperluan cecair dengan minum air. Namun, seboleh-bolehnya anda perlu berehat sebentar untuk minum sekurang-kurangnya 30 minit selepas bersenam. Semasa bersenam, anda juga perlu memenuhi keperluan cecair anda dengan minum 200-300 mililiter air setiap 10-20 minit untuk mengelakkan dehidrasi.

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai makanan apa yang harus dimakan setelah bersenam, anda boleh bertanya kepada doktor anda . Anda boleh meminta doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggilan Suara, dan Panggilan Video. Cukup muat turun permohonan di App Store dan Google Play , kemudian pergi ke ciri Hubungi Doktor untuk bertanya kepada doktor. Oleh itu, mari gunakan aplikasi sekarang. (Baca juga: 9 Makanan Yang Boleh Dimakan Sebelum Bersenam )