Rawatan Mudah untuk Mencegah Deringan di Telinga

“Dering di telinga dapat disebabkan oleh beberapa hal, seperti usia, cedera telinga, atau masalah dengan peredaran darah. Beberapa rawatan mudah boleh dilakukan untuk mengelakkan deringan di telinga. Antaranya menjaga kesihatan kardiovaskular dan membatasi pengambilan alkohol. "

, Jakarta - Ada beberapa penyebab dering di telinga, mulai dari kehilangan pendengaran yang berkaitan dengan usia, cedera telinga, hingga masalah dengan sistem peredaran darah. Keretakan rambut kecil di telinga dalam juga boleh mencetuskan dering di telinga.

Keretakan rambut kecil ini dapat mengubah isyarat yang dihantar ke otak yang mengawal bagaimana anda mendengar bunyi. Dering di telinga boleh menjadi sementara, tetapi juga dapat bertahan seumur hidup. Adakah rawatan sederhana boleh dilakukan untuk mengelakkan deringan di telinga? Maklumat lebih lanjut boleh dibaca di sini!

Baca juga: Ketahui punca seseorang mendapat jangkitan telinga

Hadkan Kelantangan semasa Mendengarkan Muzik

Terdapat beberapa rawatan mudah yang boleh dilakukan untuk mengelakkan deringan di telinga. Apa jenis rawatan itu?

1. Menggunakan Pelindung

Pendedahan kepada suara yang kuat dapat merosakkan saraf di telinga sehingga menyebabkan pendengaran hilang dan memicu deringan di telinga. Cuba hadkan pendedahan anda kepada bunyi yang kuat. Sekiranya anda tidak dapat mengelakkan bunyi kuat, pakai penutup telinga untuk melindungi pendengaran anda.

Sekiranya anda sering menggunakan alat yang menggunakan mesin, bekerja sebagai pemuzik profesional, termasuk bekerja di industri yang menggunakan mesin kuat atau menggunakan senjata api (terutama pistol atau senapang), jangan lupa untuk selalu memakai pelindung telinga.

2. Kurangkan kelantangan

Biasakan mendengar muzik dengan kelantangan yang tinggi fon kepala Ia juga boleh menyebabkan deringan di telinga. Sekiranya mendengar muzik menjadi kebiasaan, cubalah turunkan kelantangan sehingga anda tidak terlalu terdedah dengan suara yang kuat.

3. Menjaga Kesihatan Kardiovaskular

Bersenam secara teratur, makan dengan betul adalah langkah terbaik untuk menjaga kesihatan saluran darah dan dapat membantu mencegah berdering di telinga. Gangguan kegemukan dan saluran darah boleh mencetuskan deringan di telinga.

4. Hadkan Pengambilan Alkohol, Kafein, dan Nikotin

Ini kerana bahan-bahan ini apabila digunakan secara berlebihan dapat mempengaruhi aliran darah dan menyumbang untuk berdering di telinga.

5. Menguruskan Tekanan

Tekanan boleh membuat deringan di telinga menjadi lebih teruk. Pengurusan tekanan yang baik melalui terapi relaksasi, senaman, dapat membantu mengatasi dan mencegah deringan di telinga. Sekiranya masalah telinga anda tidak dapat dirawat lagi melalui rawatan sederhana, anda boleh membuat janji temu untuk mendapatkan nasihat doktor ke hospital melalui !

Baca juga: Bakteria Memasuki Telinga Boleh Menyebabkan Otitis Media

Menjaga Kesihatan Telinga Melalui Pengambilan Makanan Sihat

Anda pasti pernah mendengar, apa yang anda masukkan ke dalam badan anda akan memberi kesan langsung kepada kesihatan anda secara keseluruhan, ini termasuk telinga anda. Nutrien, seperti vitamin dan mineral, diperlukan untuk menjaga kesihatan tubuh dan berfungsi dengan baik.

Salah satu cara untuk menjaga kesihatan telinga adalah dengan makan lebih banyak makanan yang meningkatkan pendengaran. Berikut adalah jenis kandungan makanan yang dapat membantu menyehatkan telinga:

1. Magnesium

Magnesium dapat membantu mengekalkan fungsi saraf dan membantu melindungi sel-sel rambut di telinga dalam apabila terdengar bunyi bising. Magnesium juga dapat membantu meningkatkan aliran darah.

Untuk membantu menjaga kesihatan telinga dan mencegah pendengaran (terutama dari kebisingan), anda perlu makan makanan yang kaya dengan magnesium seperti coklat gelap, biji labu, biji rami, kacang, alpukat, salmon, kacang polong, kangkung, bayam, dan pisang.

2. Kalium

Penurunan tahap cecair di telinga dalam boleh menyebabkan gangguan pendengaran, tetapi pengambilan kalium yang mencukupi dapat membantu mengatur cecair di dalam badan. Seiring bertambahnya usia, kadar kalium cenderung menurun, jadi pastikan anda mendapat makanan kaya kalium yang mencukupi. Anda boleh mendapatkannya dari timun, cendawan, ubi jalar, kentang, telur, pisang, aprikot, tembikai, dan lain-lain.

Baca juga: Kesan Kekurangan Kalium Terhadap Metabolisme Badan

3. Folat

Peredaran darah memainkan peranan penting dalam kesihatan telinga, dan folat dapat membantu meningkatkan peredaran darah di dalam badan. Peredaran yang betul membantu menjaga kesihatan sel-sel rambut telinga dalam. Tingkatkan pengambilan folat dengan memakan makanan kaya folat seperti pucuk Brussels, kangkung, bayam, brokoli, kacang polong, kacang ginjal, kacang buncis, dan lain-lain.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Tinnitus.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Anda Mengalami Tinnitus?
Pusat Pendengaran New York. Diakses pada tahun 2021. Makanan yang Meningkatkan Pendengaran: Makanlah Anda ke Telinga yang Lebih Sihat.