Inilah sebab lelaki menipu menurut sains

, Jakarta - Setiap orang yang telah berkomitmen untuk hidup dan mati ingin pasangannya sentiasa setia. Mereka mahu pasangan mereka hanya menjadi milik mereka sehingga akhir hayat mereka. Walaupun begitu, perselingkuhan boleh berlaku walaupun mereka telah bersumpah untuk bersama seumur hidup. Secara umum, orang akan mengatakan bahawa menipu itu salah. Namun, mengapa orang masih menipu?

Perselingkuhan boleh menjadi pengalaman buruk dari segi mental dan emosi. Sama ada untuk orang yang melakukannya, atau untuk pasangan yang dia curang. Lalu, mengapa masih ada orang yang mahu berselingkuh? Ternyata ada beberapa sebab mengapa lelaki menipu secara ilmiah, iaitu:

1. Manusia Tidak Semestinya Monogami

Menurut sains, manusia secara semula jadi tidak boleh menjadi monogami. Bagi sebilangan manusia, ada kemungkinan idea monogami telah tertanam di dalamnya. Tetapi nampaknya, keadaan ini tidak berlaku untuk beberapa orang lain. Di samping itu, banyak budaya menganggap poligami boleh diterima dan diamalkan. Walaupun begitu, seseorang mungkin tidak mempunyai niat untuk berkomitmen pada satu orang, tetapi dapat menjadikannya sebagai keutamaan.

Satu kajian mengatakan bahawa beberapa orang dengan jenis gen reseptor dopamin tertentu mempunyai lebih banyak hubungan seks dan 50 peratus lebih cenderung untuk menipu pasangannya. Para saintis dari Finland juga menilai bahawa gen tersebut bertanggungjawab untuk reseptor vasopressin (hormon yang berkaitan dengan ikatan dalam pasangan). Sekiranya seseorang mempunyai banyak reseptor vasopresin, ia akan berkadar langsung dengan perselingkuhan.

2. Kecurangan Ada Pada Gen

Perkara lain yang membuat lelaki terdedah kepada kecurangan adalah kerana kecurangan ada pada gennya. Gen boleh mempengaruhi banyak perkara, termasuk kemungkinan kecurangan seseorang. Anda harus mengetahui DRD4 anda, yang merupakan gen yang membantu menghasilkan hormon dopamin yang dihasilkan oleh otak apabila dirangsang oleh perkara-perkara yang menggembirakan seperti makanan, keintiman, dan sebagainya.

Setiap orang mempunyai gen DRD4 dan seseorang dengan alel DRD4 panjang memerlukan lebih banyak rangsangan untuk melepaskan dopamin. Individu dengan alel yang panjangnya dua kali ganda lebih cenderung mempunyai janji dan perselingkuhan daripada orang yang mempunyai alel pendek.

Kemudian, gen lain yang boleh mempengaruhi seseorang adalah AVPR1A. Gen ini berfungsi menghasilkan vasopressin arginin yang dikaitkan dengan kemampuan untuk berempati, mempercayai, dan ikatan seksual. Menurut satu kajian, 40 peratus wanita yang mempunyai gen ini lebih cenderung berselingkuh.

3. Sistem Otak Mempengaruhi Perselingkuhan

Ternyata sistem otak dapat mempengaruhi seseorang untuk berselingkuh. Setiap orang mempunyai tiga sistem otak yang berbeza yang berkaitan dengan perkahwinan, iaitu perasaan cinta romantis, dorongan seksual, dan perasaan keterikatan yang mendalam. Ketiganya tidak semestinya saling berkaitan.

Semasa anda bersama seseorang, anda mungkin merasa "berhubung" dengan orang itu dan bahagian otak anda yang mempunyai pengaruh pada dorongan seks anda menjadikan anda fokus pada orang lain. Kemudian, bahagian otak yang lain yang berfungsi mengawal perasaan cinta romantis menimbulkan obsesi dengan orang lain lagi. Inilah yang membuat seseorang menipu.

Ini menjawab pernyataan bahawa seseorang boleh berselingkuh kerana pengaruh banyak perkara kepadanya. Teori-teori ini boleh menjadi alasan apabila seseorang mengatakan bahawa menipu orang tidak mempunyai moral.

Faktor biologi boleh menjadi pertimbangan mengapa seseorang mempunyai hubungan sulit. Walaupun begitu, ini juga tidak dibenarkan bahawa ini boleh menjadi sebab mengapa anda berselingkuh. Terus berusaha untuk setia kepada pasangan anda, kerana itu adalah pilihan yang anda buat.

Itulah sebabnya lelaki menipu secara ilmiah. Sekiranya anda mahukan nasihat profesional mengenai hubungan, doktor, psikiatri dan psikologi dari sedia menolong. Cara melakukannya dengan muat turun permohonan di App Store atau Play Store. Anda juga boleh membeli ubat di . Pesanan anda akan sampai dalam masa kurang dari satu jam.

Baca juga:

  • Teman lelaki Suka Menipu Gen & Hormon
  • Penjelasan mengapa menipu adalah penyakit yang sukar disembuhkan
  • Inilah sebab tersembunyi mengapa orang menipu