Bolehkah Dermatitis Numular Berjangkit?

Jakarta - Anda tidak boleh mengabaikan perubahan yang terjadi pada kulit, terutama hingga ruam merah muncul pada kulit. Banyak gangguan kulit dicirikan oleh munculnya ruam kemerahan, salah satunya adalah dermatitis nummular, juga dikenal sebagai eksim nummular.

Baca juga: Harus Tahu, 5 Fakta Penting Mengenai Dermatitis Numular

Dermatitis Nummular adalah gangguan kesihatan pada kulit yang dicirikan oleh keadaan sakit atau menyakitkan pada kulit yang mengalami keadaan ini. Secara amnya, bahagian kulit yang mengalami kesakitan atau kelembutan berbentuk bulat atau bujur seperti duit syiling. berbentuk duit syiling ).

Adakah Dermatitis Numular Berjangkit?

Dermatitis nummular lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita. Tompok-tompok yang muncul di kulit mempunyai lebih dari satu nombor dan ukurannya berbeza-beza. Secara amnya, tompokan sering muncul di kaki, lengan dan batang badan.

Namun, bolehkah dermatitis nummular menular? Sebenarnya, penyakit ini tidak menular. Dermatitis Nummular adalah keradangan pada kulit yang disebabkan oleh pelbagai faktor dan kepekaan terhadap bahan kimia, seperti logam, ubat, dan formaldehid.

Baca juga: Bahagian-bahagian Tubuh yang Mudah Terhadap Dermatitis Numular

Ketahui apa faktor yang meningkatkan pengalaman seseorang terhadap dermatitis nummular, iaitu:

  1. Seseorang yang mempunyai keadaan kulit kering atau xerosis;

  2. Mempunyai sejarah dermatitis atopik atau dermatitis statik;

  3. Kehadiran aliran darah terjejas yang tidak baik sehingga terdapat pembengkakan di kaki;

  4. Terdapat kecederaan pada kulit kerana gigitan serangga, geseran kulit terhadap pendedahan kimia;

  5. Jangkitan kulit bakteria juga meningkatkan risiko seseorang terkena dermatitis nummular;

  6. Penggunaan ubat seperti isotretinoin dan interferon meningkatkan masalah yang berlaku pada kulit;

  7. Seseorang yang tinggal di kawasan di mana cuaca terlalu sejuk atau terlalu panas.

Bukan hanya itu, terdapat beberapa faktor lain yang meningkatkan pengalaman seseorang terhadap keadaan ini, seperti perubahan suhu yang terlalu cepat dan tahap tekanan seseorang. Tidak ada salahnya menguruskan tekanan yang dialami untuk mengelakkan keadaan ini.

Ketahui Tanda-tanda Dermatitis Numular

Tanda dermatitis nummular yang agak tipikal adalah kemunculan tompok merah kecil pada kulit tetapi muncul secara berkumpulan. Bintik-bintik diisi dengan cecair dan berkumpul untuk membentuk bentuk bulat atau bujur. Sebaiknya perhatikan gejala lain yang timbul apabila seseorang mempunyai dermatitis nummular, seperti ukuran tompok dermatitis yang bervariasi dari 2 cm hingga 10 cm.

Baca juga: Ketahui Cara Mendiagnosis Dermatitis Numular

Bukan itu sahaja, warna bintik-bintik yang muncul berbeza dari merah, merah jambu hingga coklat. Tompok yang kelihatan gatal dan panas. Biasanya gatal lebih teruk pada waktu malam. Elakkan gatal-gatal yang timbul pada kulit yang mempunyai dermatitis nummular untuk mengelakkan kerengsaan pada kulit. Tidak ada salahnya melakukan pemeriksaan di hospital terdekat apabila mengalami beberapa perubahan pada kulit. Sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor secara dalam talian di hospital pilihan anda, satu-satunya cara adalah melalui aplikasi .

Selain tidak menggaru kawasan gatal, ada cara lain untuk merawat keadaan kulit dengan dermatitis nummular, seperti menjaga kebersihan kuku dan tangan, mengelakkan penggunaan sabun yang merengsakan kulit dan menjadikan kulit lebih kering.

Lebih baik menjaga kelembapan kulit untuk mengelakkan timbulnya faktor-faktor yang menyebabkan masalah kesihatan pada kulit ini. Rawat keadaan ini dengan segera, dermatitis nummular yang tidak dirawat boleh menyebabkan gejala kronik dan berselang.

Rujukan:
Akademi Dermatologi Amerika. Diakses pada tahun 2019. Dermatitis Nummular
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Ekzema Nummular

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found