Mengenal Penyembur Hidung Vaksin COVID-19 yang sedang dicuba

“Sejauh ini, vaksin COVID-19 telah disuntik ke dalam badan dengan suntikan terus ke otot, aka intramuskular. Namun, baru-baru ini negara Thailand mengatakan akan berusaha melakukan percubaan vaksin dengan menyemburkannya ke hidung atau semburan hidung. Seperti namanya, vaksin jenis ini akan dimasukkan ke dalam badan melalui rongga hidung.

, Jakarta - Vaksin Covid-19 sejauh ini telah dimasukkan ke dalam badan melalui suntikan ke otot atau intramuskular (IM), iaitu di lengan. Cecair vaksin akan memasuki tubuh dan kemudian mula merangsang pembentukan antibodi terhadap virus tertentu, dalam hal ini virus korona. Oleh itu, vaksinasi saat ini merupakan salah satu kaedah paling berkesan untuk mencegah jangkitan.

Selain vaksin yang diberikan melalui suntikan, ternyata ada jenis vaksin lain yang sedang direncanakan untuk digunakan dengan menyemburkan melalui hidung. Jenis vaksin ini dikenali sebagai vaksin penyembur hidung COVID-19, aka tembakan COVID-19 melalui semburan hidung. Thailand dikatakan akan memulakan ujian vaksin semburan hidung pada manusia. Mungkinkah ini berlaku?

Baca juga: Sediakan Ini Sebelum Mendapatkan Vaksinasi COVID-19

Bagaimana Vaksin COVID-19 berfungsi Penyembur Hidung

Sebenarnya, pemberian vaksin melalui semburan hidung adalah perkara baru. Sejak tahun 2003, vaksin untuk influenza (FluMist) telah berada di pasaran dan digunakan secara meluas. Pada masa ini, sebilangan penyelidik dan pemaju berusaha melakukan perkara yang sama dengan vaksin korona. Lancarkan Garis KesihatanPada masa ini, 7 dari 100 vaksin yang sedang dikembangkan di dunia adalah vaksin semburan hidung.

Ada pakar yang mengatakan bahawa penggunaan vaksin melalui semburan hidung mungkin lebih berkesan untuk kes COVID-19. Sebabnya, virus ini memasuki tubuh melalui saluran pernafasan, terutama hidung. Oleh itu, memasukkan vaksin dari hidung dianggap dapat meningkatkan sistem pertahanan di kawasan tersebut sehingga virus tidak mudah masuk dan menjangkiti tubuh.

Baca juga: Ini adalah Keperluan Vaksinasi COVID-19 untuk Kanak-kanak 12-17 Tahun

Rancangan Percubaan di Thailand

Sejumlah penyelidik percaya, ada kemungkinan vaksin COVID-19 kemudiannya akan dimasukkan ke dalam badan melalui semburan hidung. Sebelumnya, percubaan telah dilakukan melibatkan tikus dan menunjukkan hasil yang menjanjikan. Oleh itu, negara Thailand mengatakan mungkin untuk memulakan pengujian vaksin jenis ini pada manusia.

Lancarkan penghala, percubaan manusia terhadap vaksin penyembur dirancang untuk dijalankan tahun ini. Terdapat dua vaksin yang sedang dikembangkan oleh Thailand, dan akan memulakan percubaan. Vaksin ini dikembangkan oleh Pusat Nasional Kejuruteraan Genetik dan Bioteknologi. Menurut Timbalan Jurucakap Kerajaan Ratchada Thandirek, vaksin tersebut berdasarkan adenovirus dan influenza.

Katanya, percubaan akan dilakukan terhadap varian Delta virus korona. Vaksinasi dilakukan untuk melihat apakah ada perlindungan berkesan untuk jenis virus ini. Pada masa ini, varian Delta virus korona telah menyebar dengan cepat di banyak negara dan masih menjadi tumpuan. Percubaan manusia terhadap vaksin penyembur dikatakan akan dimulakan akhir tahun ini, sementara menunggu persetujuan dari pengawal selia makanan dan ubat Thailand.

Sekiranya hasilnya baik, percubaan akan dilanjutkan ke fasa kedua, yang direncanakan pada bulan Mac 2022. Diikuti dengan penghasilan dan penggunaan vaksin jenis ini secara meluas, jika ternyata vaksin penyembur hidung COVID-19 terbukti lebih berkesan untuk mencegah jangkitan virus. Sebenarnya, setakat ini sejumlah kajian yang berkaitan dengan penggunaan vaksin semburan hidung telah dilakukan di seluruh dunia.

Baca juga: Waspada, ini adalah bagaimana COVID-19 mempengaruhi kesihatan otak

Sekiranya anda mengalami simptom penyakit teruk dan memerlukan bantuan perubatan segera, gunakan aplikasinya untuk mencari senarai hospital berdekatan. Tetapkan lokasi dan cari tahu hospital mana yang mesti dikunjungi. juga boleh digunakan untuk membuat temu janji dengan doktor. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Beberapa Pakar Berfikir Penyembur Hidung Adalah Pendekatan Terbaik untuk Vaksin COVID-19.
Reuters. Diakses pada tahun 2021. Thailand untuk memulakan percubaan manusia pada tembakan COVID-19 melalui semburan hidung.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found