4 Makanan yang Dimakan Ketika Anda Mengalami Jerawat

Makanan sebenarnya tidak menyebabkan atau mencegah jerawat. Walau bagaimanapun, sebilangan makanan boleh menjadikan jerawat lebih teruk. Terdapat juga makanan yang dapat membantu menjaga kesihatan kulit anda. Apabila anda mempunyai jerawat, makan sayur-sayuran, buah-buahan, dan yogurt. "

, Jakarta - Jerawat biasanya dipicu oleh perubahan hormon dalam tubuh, sehingga sering terjadi pada remaja atau orang dewasa awal yang sedang mengalami akil baligh. Umumnya jerawat akan hilang tanpa rawatan, tetapi apabila beberapa jerawat mulai hilang, maka ada risiko muncul kembali.

Kes jerawat yang serius jarang berbahaya, tetapi sering menyebabkan tekanan emosi dan boleh mencederakan kulit. Makanan sebenarnya tidak menyebabkan atau mencegah jerawat. Walau bagaimanapun, sebilangan makanan boleh menjadikan jerawat lebih teruk. Walaupun begitu, ada juga makanan yang dapat membantu menjaga kesihatan kulit.

Baca juga: Adakah Minyak Pokok Teh Betul Berkesan dalam Menghilangkan Jerawat?

Makanan untuk dimakan ketika anda mempunyai jerawat

Jerawat berkembang apabila pori-pori di kulit menjadi tersumbat dengan sel-sel kulit mati, bakteria, atau kedua-duanya. Penyumbatan ini juga berlaku apabila badan menghasilkan sebum terlalu banyak, minyak yang menjaga kulit lembap. Pori-pori yang tersumbat boleh menyebabkan keradangan dan menyebabkan jerawat dan jenis luka lain terbentuk.

Semasa baligh, tubuh menghasilkan hormon pertumbuhan seperti insulin faktor 1 (IGF-1). Nah, makanan tertentu dianggap meningkatkan tahap IGF-1. Itulah sebabnya penting untuk mengelakkan makanan yang memicu, dan makan makanan sihat tertentu ketika anda mempunyai jerawat, seperti:

  1. Makanan Probiotik atau Yogurt

Probiotik adalah bakteria yang dianggap mempunyai kesan yang baik pada usus, yang sering disebut sebagai bakteria baik. Bakteria ini dapat mengurangkan keradangan untuk membantu mencegah dan merawat jerawat. Mereka juga dapat menurunkan tahap IGF-1. Itulah sebabnya mengapa yogurt sedap dimakan ketika anda mempunyai jerawat atau jika anda tidak mudah berjerawat.

  1. Makanan Kaya Antioksidan

Sifat anti-radang antioksidan dapat memberi kesan yang baik untuk merawat jerawat. Makan makanan sihat yang kaya dengan antioksidan dapat melawan radikal bebas dan tekanan oksidatif dalam badan yang dapat menenangkan jerawat. Contoh makanan yang kaya dengan antioksidan adalah sayur-sayuran dan buah-buahan.

  1. Kacang

Kacang-kacangan, seperti walnut dan badam, kaya dengan asid lemak omega-3 dan zink, yang dapat membantu melawan keradangan jerawat. Zink bersifat anti-radang, mengurangkan tahap bakteria penyebab jerawat, dan mengurangkan pengeluaran sebum.

Baca juga: Ketahui 5 Punca Jerawat Batu

  1. Ikan dengan Lemak Sihat

Lemak ikan mempunyai sifat anti-radang yang berperanan dalam menenangkan kulit yang berjerawat. Kerana lemak yang tidak sihat dapat mencetuskan radang jerawat, maka jerawat menjadi semakin teruk. Lemak yang sihat pada ikan adalah asid lemak omega-3, seperti yang terdapat dalam salmon dan sardin.

Cara Lain untuk Merawat Jerawat

Terdapat pelbagai ubat preskripsi dan bukan preskripsi untuk merawat jerawat. Namun, selain rawatan makanan dan ubat-ubatan, terdapat beberapa petua umum untuk menguruskan jerawat, termasuk:

  • Basuh muka anda dua kali sehari dan selepas berpeluh atau bersenam.
  • Basuh rambut anda, terutamanya rambut berminyak dengan syampu dengan kerap.
  • Gunakan produk penjagaan kulit dan kosmetik yang lembut dan bebas minyak.
  • Elakkan memerah, memetik, atau menyentuh jerawat.
  • Elakkan terdedah kepada cahaya matahari yang berpanjangan.

Pertimbangkan juga menguruskan tekanan, kerana ada kaitan antara tekanan dan jerawat. Tekanan menyebabkan tubuh menghasilkan hormon androgen yang berlebihan, yang merangsang kelenjar sebum pada kulit. Kemudian kulit menghasilkan lebihan minyak yang boleh menyebabkan jerawat.

Baca juga: Inilah Sebab Pubertas Menyebabkan Jerawat

Jerawat juga boleh mengganggu keyakinan diri seseorang dan menyebabkan tekanan dan juga kemurungan, terutama pada remaja dan orang dewasa muda. Atas sebab ini, penting untuk menangani jerawat dengan serius, baik dengan ubat-ubatan dan dengan menguruskan tekanan.

Sekiranya kaedah di atas tidak menghilangkan jerawat anda, anda harus segera menjadualkan lawatan ke ahli dermatologi di hospital melalui aplikasi . Ayuh, muat turun aplikasi sekarang!

Rujukan:

Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. 8 Diet Dos dan Tidak Perlu untuk Mencegah Jerawat

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada 2021. Bolehkah anda merawat jerawat dengan diet jerawat hormon?

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Diet Anti Jerawat


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found